Panašu, kad bent jau kalbant apie kai kurias maitinimo įstaigas, šis prezidentės teiginys yra teisingas.

„Viešojo maitinimo sektorius buvo ir kol kas vis dar išlieka vienas iš rizikingiausių sektorių, nes ten tikrai yra nemažai galimybių sukčiauti“, – DELFI pripažįsta Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) komunikacijos vadovas Darius Buta.

„Kinų rožės“ istorija

Vis dėl to, nepaisant VMI pastangų kovoti su nemokančiais mokesčių, bent jau kai kurie restoranų tinklai ir toliau sėkmingai praktikuoja mokesčių vengimą. Vienas iš tipinių pavyzdžių – kiniško maisto restoranų tinklas „Kinų rožė“, kuriam priklauso trys restoranai Vilniuje ir vienas Kaune.

„Tai tikrai ne pats pareigingiausias mokesčių mokėtojas, kuriam Mokesčių inspekcija skiria ypatingą dėmesį ir mokesčių inspekcija taiko tokias sankcijas, kokias numato galiojantys teisės aktai“, – apie „Kinų rožę“ sako D. Buta.
Darius Buta

VMI pateiktais duomenimis, „Kinų rožės“ veikla jie domisi nuo 2005 m. ir per šį laikotarpį atliko 12 operatyvinių patikrinimų (OP), o jų metu nustatyti įvairūs šiam sektoriui būdingi pažeidimai.

Vien per praėjusius metus po VMI atliktų OP įmonėje buvo surašyti du administracinės teisės pažeidimų protokolai.

Pavyzdžiui, 2015 m. VMI tikrinant vieną šios bendrovės restoraną pastebėta, kad esama vieno kasos aparato ir dviejų spausdintuvų, tačiau su kasos aparatu sujungtas tik vienas.

„Restorano atstovai pateikė originalų paaiškinimą, esą vienas iš spausdintuvų yra mokomasis, kuriuo darbuotojai mokosi dirbti bei spausdina užsakymus. Tačiau atsiskaitymo metu restorano darbuotoja pateikė sąskaitą iš mokomosios programos ir neišdavė fiskalinio kvito.

Peržiūrėjus konkrečios dienos EKA ataskaitas paaiškėjo, kad EKA apskaitytų pajamų nėra, išskyrus vienintelį atsiskaitymą banko kortele, tuo tarpu kasos aparate rasti 63 eur., seife suskaičiuota beveik 566 eur.

Administratorės aiškinimu, tai buvo kasos pinigai, tačiau kasos dokumentai VMI specialistams pateikti nebuvo. Pažymėta, jog padavėjai pinigus laiko jiems skirtose piniginėse, kurios saugomos EKA operacijų atlikimo vietose.

Įmonei dar kartą priminta, kad draudžiama laikyti kasos aparatu neapskaitytus pinigus ir kad kiekvienam pirkėjui privaloma išduoti fiskalinius kvitus. Už šiuos ir kitus nustatytus pažeidimus surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai“, – rašoma VMI laiške DELFI.

Baudos nepadeda

Jau po šių užfiksuotų pažeidimų viename iš „Kinų rožės“ restoranų dirbusi padavėja Rita (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) DELFI pasakoja, kad toks modelis restorane „Kinų rožė“ jai dirbant buvo taikomas kasdien.

„Įmušei ir jeigu žmogus pasiima čekį, turi įrodymą, kad valgė už tiek ir tiek, tada pasakai administratorei ir ji permuša tą sąskaitą į kitą kasą, į tą, kur jau pajamas kažkaip mato. O ta kasa, su kuria mes dirbame, stovi dėl vaizdo ir jeigu žmogus palieka čekį, tai dzin. Nedeklaruoji tų pajamų“, – pasakoja Rita.

VMI mokestinio OP metu restorano atstovų pateiktas paaiškinimas, kad vienas iš spausdintuvų yra mokomasis, restorano vadovybei turbūt atrodė pakankamai geras, nes, nors ir jų neišgelbėjo nuo nuobaudos, tačiau, anot Ritos, buvo ir toliau naudojamas.

„Kai klausiau, kodėl čia taip reikia, tai sakė, ne tavo reikalas, gal ilgiau padirbsi – sužinosi. O po to viena gera mergaitė pasakė, kad jei ateitų Mokesčių inspekcija ir klaustų, kodėl mes tai su viena, tai su kita kasa dirbam, tai kad čia yra naujesnė programa ir mes su ja tik mokomės dirbti, dėl to“, – sako Rita.

Vadovė neigia apskritai buvusi bausta

„Kinų rožės“ vadovė Laima Jakovleva kategoriškai įrodinėjo, kad jos įmonė apskritai niekada nebuvo bausta VMI ir yra atsakinga mokesčių mokėtoja, o DELFI žurnalistams paaiškinus, kad VMI pateikia kitokią informaciją verslininkė pareiškė, kad tai yra šmeižtas.

Įdomi detalė – L. Jakovleva 2012 m. buvo viena iš atsakingų restoranų iniciatyvos pradininkių, kurioje dalyvaujantys restoranai prisipažino, iš kokių produktų gaminami jų patiekalai.

„Jūs visai turbūt nesusigaudot. Aš jums aiškinu, jūs turbūt nelabai suvokiat, gal aš jums lietuviškai paaiškinti normaliai negaliu. Dar kartoju, yra nustatyti pažeidimai įmonei už tą, aną ir taip toliau. Bet mokesčių inspekcija nei karto nebuvo baudusi įmonės po visokių ten tų patikrinimų. VMI pažeidimų nerado nė vieno per 15 metų. O jei padavėjoms ar dar kažkam išrašytos baudos, prie ko čia įmonė? Jūs nesuprantat. Įmonė mokesčių neslepia, ji mokesčius moka ir nemažus mokesčius, ji moka didelį PVM, jinai pelno mokestį moka.

Tai jūs apie ką šnekat, apie įmonę, apie įmonės pažeidimus vidinius, kurie skiriami už tą, už aną, už priešgaisrinius pažeidimus esam gavę, kad gesintuvo galiojimo laikas pasibaigęs. Nei vieno nebuvo pažeidimo (už kasos aparatų eksploatavimų ir kasos operacijų taisyklių pažeidimus – red. pas.), išrašą turiu, kad mane paliktų ramybėje. Ir jeigu šmeišit įmonę, aš niekada to nepaliksiu, kadangi pas mus švari, tvarkinga įmonė ir pas mus yra įrodymai. Tai prieš tai, kad kažkuo kaltinti mus, prašau, išsiaiškinkit. Jeigu jūs reiškiat pretenzijas, kad įmonė pastoviai baudžiama VMI, tai jūs neteisus“, – emocingai aiškina L. Jakovleva.

Kaip įrodymą, įmonės direktorė pateikė išrašą iš Mano VMI sistemos, kuriame nurodoma, kad nuo 2011 m. birželio 1 d. iki 2016 m. lapkričio 17 d. jos ir įmonės atžvilgiu nebuvo atliekamos kontrolės procedūros.
UAB „Kinų rožės“ pateikti „įrodymai“, kad VMI jų nebaudė
UAB „Kinų rožės“ pateikti „įrodymai“, kad VMI jų nebaudė

VMI atstovai pamatę tokius išrašus paaiškino, kad Mano VMI sistemoje mokesčių mokėtojas gali matyti informaciją apie jo atžvilgiu atliekamus bei atliktus mokestinius tyrimus ir mokestinius patikrinimus, tačiau operatyvūs patikrinimai ir jų rezultatai, kurie ir buvo atlikti įmonės atžvilgiu, neskelbiami.

„Minimos bendrovės atžvilgiu VMI atliko operatyvius patikrinimus, todėl jos atstovo pateikta informacija, jog remiantis Mano VMI sistemos duomenimis VMI jos atžvilgiu niekada neatliko jokių kontrolės veiksmų, yra netiksli. VMI pažymi, kad pateikti kontrolės veiksmų rezultatai yra teisingi ir šis mokesčių mokėtojas yra sulaukęs VMI dėmesio. Beje, VMI pateikė informaciją tik apie pastaruosius keletą metų, nors įmonės veiklos tikrinimai buvo atlikti dar 2005 m.“, – rašoma VMI atsiųstame paaiškinime.

Mokesčių surinkimas – kova už valstybės išlaikymą

Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto profesorius Romas Lazutka aiškina, kad restoranų ir kavinių versle sukčiauti yra sudarytos pakankamai geros galimybės.

„Viešojo maitinimo sektoriaus ypatybė yra ta, kad ten yra ne tokie dideli pinigai, klientams daugeliu atveju nėra svarbu, išmuša ar neišmuša čekio, o jei dar yra galimybė duoti klientams kokius fiktyvius čekius, tai kai kuriuose sektoriuose tos galimybės sukčiauti gali būti didesnės“, – aiškina R. Lazutka.
Romas Lazutka

Profesoriaus teigimu, į žmonių sąmoningumą apeliuoti nelabai verta, nes žmonės daugelyje sričių, jei tik tai įmanoma, yra linkę susimažinti sau išlaidas ir pasididinti pajamas.

„Jei tik tai nėra sankcijų, jei yra galimybės išvengti patikrinimų, jeigu rizika, kad pagaus yra nedidelė, o jeigu ir pagaus, ta bausmė nėra didelė, tai žinoma, kad tai paplinta. Puikiai žinome iš kitų šalių, kad mokesčių surinkimo institucijos yra griežtos, griežtos ir bausmės, nes tai kova už valstybės išlaikymą“, – sako R. Lazutka.

„Swedbank“ vyriausias ekonomistas Nerijus Mačiulis anksčiau DELFI yra aiškinęs, kad mokesčius mokėti žmonės vengia, nes dažniausiai nesupranta, kas daroma su jų sumokėtais pinigais.

„Aš manau, kad Lietuvoje vienintelis kelias sumažinti šešėlinę ekonomiką ne administracinės priemonės, ne baudos, bet pirmas ir pagrindinis kelias – visuomenės švietimas. Kuomet visuomenė supras, kad mokesčių mokėjimas yra vertybė ir kad tai sukuria naudą visiems, o ne yra kažkelių siaurų visuomenės dalių interesų tenkinimui skiriamos lėšos, tuomet savaime mažės ir mokesčių vengimas, ir šešėlinė ekonomika“, - teigia jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (246)