Ispanijos nacionalinis teismas, kuris nagrinėja su korupcija ir finansiniais nusikaltimais susijusias bylas, pripažino R.Rato kaltu dėl lėšų grobstymo, kai jis vadovavo tuo metu sunkumų turėjusioms „Caja Madrid“ ir „Bankia“ grupėms.

R.Rato, kuris taip pat yra buvęs Ispanijos ekonomikos ministras, prieš teismą stojo kartu su 64 kitais buvusiais „Caja Madrid“ ir „Bankia“ vadovais bei valdybos nariais. Jiems buvo pareikšti kaltinimai dėl 12 mln. eurų išeikvojimo laikotarpiu nuo 2003 iki 2012 metų.

Pasak kaltintojų, R. Rato ir kiti vadovai asmenines išlaidas apmokėdavo kredito kortelėmis, kurias jiems skyrė „Caja Madrid“ ir „Bankia“. Šių išlaidų jie niekaip nepagrįsdavo ir nedeklaruodavo jų mokesčių inspekcijai.

Kaltinamajame akte nurodoma, kad 2010 metais vadovavimą „Caja Madrid“ perėmęs R. Rato išlaikė „korumpuotą sistemą“, kurią sukūrė jo pirmtakas Miguelis Blesa.

Pasak prokurorų, jis sukūrė tokią pat sistemą, kai pradėjo vadovauti „Bankia“ – grupei, kuri buvo suformuota 2011 metais susijungus „Caja Madrid“ ir dar šešiems taupomiesiems bankams.

M.Blesai buvo skirta šešerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Pats R. Rato neigė nusikaltęs ir aiškino, kad kredito kortelės pagal susitarimą dėl vadovų užmokesčio buvo skirtos „diskrecinėms išlaidoms“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)