Į Karaliaus Mindaugo husarų batalioną susirinkę Panevėžio įmonių darbdaviai žadėjo, kad pareigą šaliai atlikusiems jaunuoliams neteks varstyti Darbo biržos durų. Liepos mėnesį Karaliaus Mindaugo husarų batalioną paliks apie 350 pernai spalį tarnybą pradėjusių savanorių.

Beveik šimtas iš jų jau pareiškė norą tęsti karjerą profesionalioje kariuomenėje, tačiau kitiems teks leistis į darbo paiešką.

Kad jos klostytųsi lengviau, penktadienį batalione pirmą kartą organizuota karjeros diena. Į ją pakviesti kariai ir juos įdarbinti ketinantys įmonių vadovai.

Husarų štabo viršininkas, majoras Tadas ČerniauskasSekundei“ teigė, kad mintis organizuoti tokio pobūdžio renginį brendo jau seniai.

Anot jo, savanoriai ne tik atlieka karo tarnybą, bet ir įgauna darbdaviams patrauklių savybių: per keletą mėnesių išmoksta drausmės, atsiranda daugiau motyvų mokytis.

Laukia darbuotojų Renginyje dalyvavę darbdaviai pažymėjo, kad tarnaudami jaunuoliai įgauna daug patirties, kuri reikalinga įsilieti į darbo rinką.

Bendrovės „Norac“ personalo vadovė Neringa Vidugirienė teigė, kad besiplečianti įmonė nuolat ieško naujų darbuotojų, o buvę savanoriai geba įrodyti, kad darbo vietos jie išties verti.

„Karinę prievolę atlikę jaunuoliai drausmingi, pastovesni ir lojalesni, o darbdaviai tokių žmonių visada laukia“, – kalbėjo Neringa.

Tam iš dalies pritarė bendrovės „Metalistas“ vadovas Mantas Gudas.

Pasak jo, Lietuvoje yra daugybė motyvuotų, gerai išauklėtų piliečių, kuriems įskiepytos pagrindinės vertybės. Tokio žmogaus charakterio kariuomenė nepakeičia, o tik šiek tiek sustiprina geriausias savybes.

„Turėjome vieną darbuotoją, kurį, padirbusį tik tris mėnesius, pakvietė į tarnybą. Jam grįžus, susėdome ir nuoširdžiai pasikalbėjome, kokios naudos davė tarnyba. Darbuotojas pripažino per keletą mėnesių įgijęs naujų žinių ir sustiprinęs patriotizmą, tačiau pagrindinės vertybės jam nebuvo svetimos dar iki tarnybos pradžios.

Nors įmonėje ir laukiu prievolę atlikusiu jaunuolių, tikiu, kad dar iki tarnybos jie buvo šaunūs piliečiai“, – kalbėjo įmonės vadovas.

Buvusių savanorių laukia ir Kauno technologijų universiteto Panevėžio technologijų ir verslo fakultetas.

Lietuvos gynėjams žadama pridėti po 0,5 stojamojo balo, kad atlikusiems karinę tarnybą pavyktų lengviau patekti į valstybės finansuojamas vietas. Darbo paieškos negąsdina Dauguma Karaliaus Mindaugo husarų bataliono savanorių tokį kelią pasirinko vos baigę dvylika klasių ir neturintys darbo patirties.

Tarnybą baigiantis Deimantas Gaidomavičius prisipažino dar nežinantis, kur pasukti.

„Čia įgijau daug patirties, išmokau disciplinos, dabar ištvermingesnis ir laukiantis darbas manęs tikrai neišgąsdins“, – nusiteikęs jaunuolis.

Jo kolega Ignas savanorių gretas papildė baigę profesinę mokyklą, o per keletą tarnybos mėnesių tikina supratęs, kad kita jo stotelė – studijos aukštojoje.

„Planuoju stoti į universitetą ir įgyti su technologijomis susijusią specialybę. Jei man nepasiseks, neabejoju, kad darbą susirasti nebus sunku. Norintis dirbti žmogus darbą visada ras“, – įsitikinęs Ignas.

Daugiau skaitykite čia - naujienos.lt .