Atitinkamą Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisą ketvirtadienį Seime užregistravo „darbiečių“ frakcijos vadovas Kęstutis Daukšys.

Pasak jo, dėl didelių kainų ir menkų atlyginimų vis daugiau šalies gyventojų vyksta į Lenkiją įsigyti pigesnių prekių ir dėl to kenčia šalies biudžetas.

„Privalome į tai reaguoti ir imtis veiksmų, todėl siūlome sumažinti būtiniausių maisto produktų PVM tarifą nuo dabar esamo 21 proc. iki 5 proc.“, - teigia K. Daukšys.

Šios pataisos - ne pirmos, kuriomis siūloma mažinant mokesčius, atpiginti maisto produktus.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narė ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijos vadovė Rita Tamašunienė būtiniausių maisto produktų krepšeliui pernai siūlė 5 proc. tarifą taikyti nuo 2016 metų. Seimas jos siūlymo dar nesvarstė, bet anksčiau ne kartą atmetė pataisas dėl lengvatinių tarifų bet kokiai šviežiai atšaldytai, naminių paukščių mėsai ir subproduktams, mėsos gaminiams ir pusgaminiams bei daržovėms ir vaisiams.

Daugiausi tokių pataisų siūlyta, kai Rusija paskelbė embargą lietuviškiems produktams, tada Finansų ministerija prognozavo, kad jį taikant tik šviežiai ir atšaldytai mėsai, biudžetas netektų beveik 58 mln. eurų pajamų per metus.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė 2013 metais teigė, kad mažesniu PVM tarifu mėsai suinteresuotas vienas iš valdančiosios koalicijos partnerių. Pasak jos, lengvatos tiesioginės naudos vartotojams neduoda - tik verslui.

Europarlamentaro Viktoro Uspaskicho šeima valdo mėsos perdirbimo įmonę „Krekenavos agrofirma“.

Įprastas PVM tarifas šiuo metu yra 21 proc., jis galioja nuo 2009 metų rudens.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (153)