San Franciske įsikūrusi bendrovė „Uber“ sukūrė programėlę, kuri leidžia išsikviesti laisvai samdomą neprofesionalų vairuotoją, turintį automobilį. Taksometro tokiuose automobiliuose nėra, o kelionės kainą apskaičiuoja „Uber“ programėlė pagal palydovinės navigacijos duomenis.

Maždaug trys šimtai taksi automobilių, garsiai signalizuodami, įriedėjo į judriausią Briuselio Europos kvartalą. Protestuojantys taksi vairuotojai, užblokavę pagrindinius miesto kelius, tikėjosi susitikti su Belgijos ir Europos Sąjungos pareigūnais.

Protestuotojams užblokavus kelią iš greitkelio į oro uostą, kelionę oro linijomis susiplanavę keleiviai buvo priversti išlipti iš savo automobilio anksčiau ir į oro uostą, esantį beveik už kilometro, nukakti pėsčiomis, lydimi policijos. Apie tai informuoja naujienų agentūra „Belga“.

„Mes atvykome iš Madrido, Barselonos tam, kad apgintume Europą nuo „Uber“, - kalbėjo taksistas iš Ispanijos. Drauge su juo protestavo taksistai iš Prancūzijos bei Didžiosios Britanijos.

„Šiandien protestuoja taksi vairuotojai, bet jau greit į gatves išeis ir kitų profesijų atstovai“, - kalbėjo AFP agentūrai taksistai iš Briuselio.

„Uber“ programėlės atsiradimas supykdė tradicinius taksi vairuotojus visame pasaulyje. Jie tvirtina, kad taip sudaromos sąlygos nesąžiningai konkurencijai, nes „Uber“ taksi vairuotojams neprivalu laikytis taisyklių ir apribojimų, reguliuojančių profesionalių vairuotojų veiklą.

Tradicinių taksi vairuotojai neretai pratrūksta pykčiu, ir jų nepasitenkinimas perauga į neramumus. Birželio 24 d. Paryžiuje ir keliuose kituose miestuose vyko protesto akcijos, kurios peraugo į masinius neramumus. „Oficialiųjų“, licencijuotų taksi vairuotojai užblokavo kelią prie geležinkelio stočių ir oro uostų, degino padangas ir vartė automobilius, taip reikšdami savo pasipiktinimą nesąžininga konkurencija.

Jie reikalavo, kad valdžia aktyviau kovotų su nelegaliais vežėjais ir užsienio bendrovėmis. „Uber“ Prancūzijos padalinio vadovą Thibaud Simphal ir „Uber“ vadovą Europoje Pierre-Dimitri Gore-Coty Paryžiuje birželio 29 dieną sulaikė Kovos su nusikaltimais, susijusiais su informacinėmis technologijomis, skyriaus darbuotojai, kurie atlieka tyrimą dėl veikiančios „UberPop“ programėlės. T. Semfaliui ir P. D. Gorui-Kočiui buvo pateikti kaltinimai dėl nelegalaus klientų vežimo verslo. Teismo posėdis numatytas rugsėjo 30 dieną.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)