"Lietuva yra augimo lyderė ES, fiskalinės disciplinos modelis ir pavyzdys daugeliu požiūriu kai kurioms kitoms ES valstybėms narėms", - žurnalistams sakė W.Hague'as po susitikimo su Lietuvos užsienio reikalų ministru Audroniumi Ažubaliu.

Britų diplomatijos vadovas sakė, kad Londonas labai entuziastingai žiūri į glaudesnį bendradarbiavimą su Šiaurės ir Baltijos šalimis, kuris pastaraisiais metais pasireiškė šių valstybių premjerų susitikimais, tačiau pabrėžė, kad ryšiai tokioje grupėje nepakeis bendradarbiavimo ES ir NATO.

"Šis bendradarbiavimas - į kurį ministras pirmininkas ir visa britų vyriausybė žiūri labai entuziastingai - nėra skirtas kokiu nors būdu pakeisti esamų bendradarbiavimo formatų. Gynybos klausimams tokia sistema yra NATO, daugeliu kitų klausimų - ES, taigi nesiekiama varžytis su šiomis institucijomis", - kalbėjo W.Hague'as.

Pasak jo, Britanijos ir Šiaurės-Baltijos šalių formatas padeda dalytis idėjomis bendrų interesų turinčioms šalims, kurias vienija "atvirumas, inovacijos, gebėjimas varžytis pasaulinėje ekonomikoje".

Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis bendroje spaudos konferencijoje savo ruožtu pabrėžė, kad "regionalizacija ES nieko bendro neturi su kokiomis nors išcentrinėmis jėgomis".

"Stiprūs regionai ES daro pačią ES stipresne, jei jie kuriami ant tikrų stiprių finansinio apdairumo pamatų", - sakė A.Ažubalis.

Vėliau išplatintame pranešime spaudai A.Ažubalis teigė siūlantis aktyviau išnaudoti vadinamojo "Šiaurės lanko“ valstybių - Šiaurės ir Baltijos valstybių bei Jungtinės Karalystės – bendradarbiavimo atveriamas galimybes.

"Šiaurės lankas“ yra unikali erdvė, pasižyminti ne tik gera ekonomine dinamika, bet ir įvairiapuse ekspertize. Intensyvus Šiaurės ir Baltijos šalių bei Jungtinės Karalystės bendradarbiavimas Europos Sąjungoje ir saugumo klausimais, aktyvus dalinimasis ekspertinėmis žiniomis vidaus politikos srityje padės sėkmingiau iškopti iš ekonominės krizės, kloti tvirtesnius gerovės ir saugumo pagrindus regionui", - sakė A.Ažubalis.

Jis pasiūlė "Šiaurės lanko", jungiančio Jungtinę Karalystę, Šiaurės ir Baltijos šalių aštuonetą ( Nordic Baltic Eight, NB8), bendradarbiavimą plėtoti ne tik vyriausybių vadovų, bet ir ministrų lygiu, diskutuoti ir keistis gerąja praktika įvairiose srityse.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (289)