ONS padarė išvadą, kad dėl tokios praktikos buvo prarastas pasitikėjimas statistinių duomenų skelbimo procesu.

Oficialiai su konfidencialiais ekonominiais duomenimis per 24 valandas iki jų paskelbimo gali susipažinti iki 118 žmonių, tačiau ekspertai mano, kad su tokia informacija faktiškai gali susipažinti ir daugiau žmonių.

Kovo mėnesį britų parlamentarai pareikalavo atlikti tyrimą, nes, anot jų, makroekonominiai statistiniai duomenys greičiausiai patenka į kai kurių prekiautojų rankas ir, remiantis šiais duomenimis, rinkoje iki jų paskelbimo atliekamos operacijos.

Kiek anksčiau JAV verslo dienraštis „The Wall Street Journal“ išnagrinėjo su Didžiosios Britanijos vyriausybės obligacijomis susijusių ateities sandorių kainų pokyčius ir padarė išvadą, kad iš šių kainų smukimo ir kilimo galima spėti, jog kai kurie prekiautojai galėjo susipažinti su makroekonominiais duomenimis, kol jie dar nebuvo paskelbti.

Vakarų Virdžinijos universiteto profesorius Alexanderas Kurovas (Aleksandras Kurovas) nustatė, jog tais atvejais, kai infliacijos, pramonės gamybos ir kitų rodiklių duomenys buvo netikėtai teigiami arba silpni, ilgalaikių Didžiosios Britanijos vyriausybės obligacijų kainos iš anksto kito tokius duomenis atitinkančia kryptimi.

Paprastai kainų svyravimai per 24 valandas iki tokių duomenų paskelbimo buvo didesni negu per pirmąją valandą po jų paviešinimo.

Kai kurie Didžiosios Britanijos statistikos tarnybos vadovai jau seniai sakė nuogąstaujantys, kad masinio makroekonominių statistinių duomenų ataskaitų siuntimo su embargu praktika kelia papildomą informacijos nutekėjimo ir prekybos pasinaudojant viešai neatskleista informacija riziką.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją