Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) nuo liepos 21 d. neribotam laikui uždraudė iš užsienio, išskyrus Latviją ir Estiją, importuoti jautienos, kiaulienos maistinius subprodukčius. Šis draudimas negalioja tik jautienos ir kiaulienos kepenims, liežuviams, širdims, kiaulių kojoms, uodegoms ir ausims.

"Į Lietuvą įvežami subprodukčiai yra nekokybiški. Juos tenka nuo sienos grąžinti siuntėjams, susidaro dideli nuostoliai",– priežastis vardija Kazimieras Lukauskas, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius. VMVT duomenimis, šiemet į Lietuvą buvo importuota 94 t žmonių maistui netinkamų jautienos ir kiaulienos subprodukčių.

Mėsos perdirbėjai tvirtina, kad dėl VMVT draudimo kyla jų produkcijos savikaina, o kaimyninių šalių pardavėjai, išnaudodami šią padėtį, jau pakėlė Lietuvos įmonėms subprodukčių kainas.

AB "Mėsa" juos naudoja "Naujųjų dešrelių" ir kepeninių dešrų gamybai. Uteniškiai šios produkcijos per mėnesį atitinkamai pagamina 50 t ir 60 t. Gediminas Mališauskas, "Mėsos" generalinis direktorius, skaičiuoja, kad jo vadovaujamos įmonės dešrelių, kurių kaina 7–8 Lt/kg, savikaina pabrangs maždaug 1–2 Lt/kg. Preliminariais apskaičiavimais, apie 0,5 Lt/kg brangiau turėtų kainuoti ir AB Vilniaus mėsos kombinatas paštetas.