Kavos kaina net ir mažoje Lietuvos rinkoje priklauso nuo pokyčių pasaulinėse rinkose, nes kava pasaulio biržose kotiruojama prekė. Kavos brangimo pikas buvo pasiektas šių metų vasaros pradžioje - tiekėjai per pusmetį ją pabrangino daugiau nei trečdaliu. Nuo tada kavos kaina nebekilo.

Dabar kavos tiekėjai jau pradėjo kalbėti apie artėjantį kainos mažinimą, tačiau, kol naujojo derliaus dar nėra, prekybininkai po truputį mažina kavos kainą savo pelno sąskaita - rengdami akcijas. Rinkos žinovai pataria kainų svyravimų nesureikšminti ir didelių vilčių nepuoselėti - šiemet ir kitų metų pradžioje kavos kaina išliks gana aukšta.

Prekybininkai neslepia, kad pirkėjai itin jautriai reaguoja į aukštas kavos kainas. "Daug žmonių vietoj pamėgto prekinio ženklo produkto pradėjo pirkti akcijinę kavą - pigesnę. Lojalumas, o kartu ir kavos vartojimas sumažėjo. Bendrai skaičiuojant, kavos pardavimas krito apie 10 procentų. Tačiau pigiausių prekės ženklų pardavimas per tą patį laikotarpį kilo net trečdaliu, o kitų, kurių kaina visiškai nesikeitė, pardavimas išliko stabilus. Tų produktų, kurie brango labiausiai, ir pardavimas krito labiausiai. Tai rodo, kad kavos pirkėjai jautrūs kainoms", - sakė Raminta Stanaitytė-Česnulienė, "Rimi Lietuva" viešųjų ryšių vadovė.

O saldainių ir šokolado mėgėjams negalima pažadėti mažesnių kainų - tokių perspektyvų kol kas nematyti, bet ir augo šios kainos mažiau. Per metus parduotuvėse iki 10 proc. brango įvairių tiekėjų šokoladas.

"Kol kas iš tiekėjų nesame gavę jokių pasiūlymų įsigyti pigesnio šokolado, todėl artimiausiu metu negalime prognozuoti, kad šokolado mėgėjai turės galimybę šio saldumyno įsigyti pigiau", - neslėpė prekybos tinklo "Maxima" atstovė.

Prekybos tinkle "Rimi" šokolado kaina pastaruoju metu taip pat ryškiai nekito, tik kai kurių šokoladinių saldainių kaina didėjo, nes jas kėlė gamintojai. "Jie informavo, kad dėl brangstančių žaliavų kai kurių šokoladinių saldainių kaina dar kils artimiausioje ateityje", - sakė tinklo atstovė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją