„Viską reikia įvardinti savo vardais. Kalbant apie minimalią algą, ji turi būti ne mažesnė nei minimalus pragyvenimo lygis, čia nėra net apie ką kalbėti, - įsitikinęs B. Gruževkis. - Jeigu taip nėra, tuomet faktiškai reikia „minimalios algos“ nebenaudoti, pamiršti. Tuomet reikia tiesiog įvardinti, kad kas uždirba, tas ir uždirba. Kas turi valgyti, tas ir valgo. Baikime šituos žaidimus“ - piktinosi VU profesorius.

„Minimalus atlyginimas turi garantuoti minimalias gyvenimo sąlygas. Juk yra dar padorumo ir orumo kategorijos. Lietuva yra ES narė, ir jūs turite turėti padorumo suvokti, kad žmogus turi pavalgyti, nežiūrint, kad jis sukalė 30 vinių, o ne 27, jeigu čia kalbama apie darbo našumą, - svarstė B. Gruževskis. - Nekalbėkime apie minimalią algą, jeigu ji negali garantuoti žmogaus orumo“.

Tačiau Vyriausybė minimalios algos didinimo rūpesčius atideda rudeniui.

„Jeigu klausiate, ar Lietuvos žmonės nusipelnė minimalios algos didinimo, tai aš manau, kad tikrai taip, - kalbėjo premjero patarėjas finansams Mykolas Majauskas. - Bet reikia žengti žingsnį atgal ir prisiminti, kad nuo 2004 m. iki 2008 m. atlyginimai augo gerokai sparčiau negu darbo našumas, o tai dalinai sumažino įmonių konkurencingumą ir dalinai tai buvo priežastis tos krizės, kurioje esame, kai turime ir 17 proc. nedarbą. Spartesnis atlyginimų augimas nei produktyvumo ir našumo didėjimas, jisai mažina šalies konkurencingumą ir tokioje pasekmėje didina nedarbą“.

„Mes galime galvoti apie tuos žmones, kurie uždirba 800 Lt ir norėtų, kad premjeras pasirašytų įsakymą ar Seimas priimtų įstatymą ir žmogus per naktį imtų uždirbti jau 900 Lt., - sakė verslininkas Mindaugas Lapinskas. - Tačiau jau dabar yra 17 – 15 proc. bedarbių, žmonių, kurie nedirba ir didelė dalis nedirba todėl, kad jų gebėjimai yra ne tie, kad jie sugebėtų parduoti tuos savo gebėjimus už tuos pačius 800 Lt. Tad štai jeigu mes dar padidinsime minimalų atlyginimą, tai visiems tiems žmonėms, kurie nedirba, galime sakyti „sudie“ ir plius dar tiems žmonėms, kurie dirba už minimalų atlyginimą, tokiose srityse kaip viešbučiai, restoranai. Didžiaja dalimi ten, kur nereikia per daug gebėjimų, mes dar ir jiems pasakysime, eikite į gatvę“.

„Kalbate apie pridėtine vertę ir nuo jos priklausantį atlyginimą. O kokią gi pridėtinę vertę sukuria šiandien valdžia? - klausė Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos pirmininkė Gražina Gruzdienė. - 25 proc. gyventojų emigravo. Nedarbas – vienas didžiausų ES, nedirba 300 tūkst. žmonių. Sumažintos pensijos. Minimali alga nekeliama, ji mažiausia ES, šalyje daugiausiai savižudybių. Kokia pridėtinė vertė? Ir mes vis tiek turime 141 Seimo narį, algų jiems nemažiname: jų algos nepririštos prie minimalios algos, jiems visai nėra intereso ją didinti. O kokia jų vertė, koks rezultatas“?