K. Sabaliauskas informavo ministrę apie ketinimą trauktis iš įmonės vadovo pareigų. Šalių sutarimu K. Sabaliauskas bus atleistas nuo š. m. kovo 31 d.

Vis dėlto ministerijos atstovai DELFI informavo, kad kol kas nėra sudarytas galutinis susitarimas dėl valstybės įmonės vadovo pasitraukimo iš pareigų. Esą kol kas tėra svarstomas direktoriaus „prašymas ar pasiūlymas“. Taigi, neaišku, dėl kokios išeitinės išmokos gali būti susitarta.

Jeigu darbo sutartis su direktoriumi būtų nutraukta darbdavio iniciatyva pagal Darbo kodekso 129 str., K. Sabaliauskas turėtų būti įspėjamas prieš 4 mėn., mat iki teisės gauti visą senatvės pensiją jam yra likę mažiau nei 5 metai.

Registrų centrui jis vadovavo nuo 1997 m. Jeigu įmonėje iš viso pradirbo 20 m. ar daugiau, jam priklausytų 6 mėn. vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka (5 mėn. jeigu jis neišdirbo 20 m.).

Registrų centras skelbia, kad paskutinį 2016 m. ketvirtį direktoriaus vidutinis darbo užmokestis buvo 4 365 Eur (neatskaičius mokesčių). Beje, tai per 1 tūkst. Eur daugiau nei jam vidutiniškai buvo mokama per 2015 m.

Taigi, be kompensacijos už nepanaudotas atostogas, K. Sabaliauskui teoriškai galėtų priklausyti mažiausiai 10 mėn. vidutinių darbo užmokesčių išeitinė išmoka (4 mėn. už įspėjimo terminą, plius 6 mėn. išeitinė už stažą). Iš viso apie 43,6 tūkst. Eur neatskaičius mokesčių.

„Kol kas, kol laukiama ministrės sprendimo ir nėra nustatyta, kokia tiksliai kompensacija direktoriui priklausytų pagal teisės aktus, Registrų centras nekomentuoja situacijos“, – taip į DELFI klausimą apie vadovo paprašytą išeitinę išmoką atsakė Registrų centro atstovai.

Ministrė nekomentuoja

Kaip skelbiama ministerijos pranešime, įmonės vadovui pavesta užtikrinti „Registrų centro“ darbų ir įgyvendinamų tarptautinių projektų perimamumą.

Už įmonės veiklą atsakinga teisingumo ministrė nekomentuoja, dėl kokių priežasčių K. Sabaliauskas nusprendė trauktis iš pareigų. Ji BNS sakė, kad visa informacija yra pateikta pranešime spaudai.

Ministrės teigimu, išeitinės kompensacijos dydis dar nėra suskaičiuotas.

„Dabar teisininkai tariasi (dėl išeitinės kompensacijos). Žodžiu, šita suma yra dabar skaičiuojama. Darbo stažas jo greitai būtų 20 metų. Gali būti 5-6 mėnesių išeitinė“, – teigė M. Vainiutė.

Ministrės patarėja Rita Grumadaitė BNS vėliau sakė, kad ministrei nebūtų etiška komentuoti K. Sabaliausko pasitraukimo.

„Tai yra neetiška už žmogų, kuris gali ir pats už save pakalbėti. Ministrė nėra K. Sabaliausko atstovė spaudai. Jis išreiškė valią trauktis, o ministrė su tuo sutinka. Komentarą, kodėl traukiasi, gali pasakyti pats žmogus“, – BNS sakė R. Grumadaitė.

Per šį laiką bus patikrintos galimos kandidatūros į Registrų centro vadovus pagal nustatytus teisės aktų reikalavimus.

Registrų centre 2014 metais direktoriaus pavaduotojų įsidarbino buvęs teisingumo viceministras socialdemokratas Saulius Stripeika. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija nusprendė, kad taip jis supainiojo interesus, nes be konkurso įsidarbino sau pavaldžioje įstaigoje.

Vasarį paaiškėjo, kad S. Stripeika K. Sabaliausko įsakymu buvo „pažemintas“ pareigose ir tapo direktoriaus patarėju.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (508)