Remiantis jais, šiuo metu plačiai naudojamas slaptažodžių kodų korteles ir toliau bus galima naudoti, tik kai kuriais atvejais atsiras papildomas patvirtinimo reikalavimas.

Pasak Lietuvos bankų asociacijos, bankai bei kredito unijos jau dabar ruošiasi pokyčiams ir, siekdami sukelti kuo mažiau nepatogumų, artimiausiu metu informuos klientus, kokių veiksmų reikės imtis.

Naujiems klientams sugriežtintus saugumo reikalavimus atitinkančias prisijungimo priemones bankai ir kredito unijos privalės išduoti jau nuo 2016 m. sausio 1 d. Kiekviena kredito įstaiga, išduodama priemones naujiems klientams, individualiai juos informuos.

Pagal naujai įsigaliosiančią tvarką, slaptažodžių kodų kortelėmis ir toliau bus galima naudotis, jei kartu naudojamos papildomos saugumo priemonės.

Dauguma bankų įdiegs papildomus saugumo sprendimus – atliekant kai kurias operacijas klientams bus siunčiamos SMS žinutės su papildomu saugumo kodu. Kiti bankai siūlys iš anksto pasirūpinti alternatyvia priemone, kuri atitinka sugriežtintus saugumo reikalavimus: elektroniniu ar mobiliuoju elektroniniu parašu, slaptažodžių generatoriumi (šios priemonės jau ir dabar yra naudojamos).

Bankai gali taikyti limitus, kokius mokėjimus galima atlikti naudojant slaptažodžių korteles be papildomų saugumo priemonių. Apie tai klientai bus informuoti atskirai.

Veiksmų turės imtis tik klientai, naudojantys slaptažodžių kodų korteles

Bankų, kurie pasiūlys papildomą saugumo lygmenį ir siųs nemokamas SMS žinutes su kodais, klientams artimiausiu metu reikės pateikti ar patikslinti savo kontaktinę informaciją (pavyzdžiui, prisijungus prie el. bankininkystės ar užpildant anketą banko skyriuje). Klientai kviečiami sekti savo banko, kurio paslaugomis naudojasi, naujienas. Jos artimiausiu metu bus praneštos bankų interneto svetainėse bei prisijungus prie elektroninės bankininkystės.

Atkreiptinas klientų dėmesys, kad bankų ar kredito unijų atstovai patys savo klientams neskambins ir neklaus jokios kontaktinės informacijos ar kitų asmeninių duomenų.

Jeigu klientai sulauks tokių skambučių, prašoma jokių duomenų nepateikinėti – greičiausiai skambina sukčiai.

Naujiems bankų klientams, kurie pasirinks naudotis kodų kortelėmis, papildomi saugumo kodai bus siunčiami jau nuo 2016 m. sausio 1 d.

Papildomos apsaugos reikės pervedant daugiau nei 30 eurų

Kitąmet įsigaliojantys griežtesni saugumo reikalavimai internetu atliekamiems pervedimams reikš pokyčius „Swedbank“ klientams, kurie naudojasi kodų kortelėmis, rašoma banko pranešime spaudai.

Pervedimus, kurių suma viršija 30 eurų, kai kuriais atvejais reikės patvirtinti papildomu saugumo kodu, gautu SMS žinute. Bankas prašys kodų kortelių naudotojų pateikti savo mobilaus telefono numerį, kuriuo klientams bus siunčiami tokie saugumo kodai.

„Šiuo metu kodų kortelės yra labiausiai paplitusi prisijungimo prie interneto banko priemonė – jomis naudojasi beveik 90 proc. privačių mūsų banko klientų. Ieškojome būdo, kaip sustiprinti atsiskaitymų saugumą ir tuo pačiu nesukelti nepatogumų klientams, kurie naudojasi šia priemone. Todėl įdiegėme papildomą sprendimą, kuris užtikrins aukštesnį saugumo lygį naudojantis kodų kortele,“ – pranešime spaudai komentuoja „Swedbank“ Klientų aptarnavimo tarnybos vadovė Loreta Lapinskaitė.

Kodo reikės pervedant pinigus į kitą banką


„Swedbank“ kodų kortelėms, išduotoms iki šių metų pabaigos, SMS sprendimas bus įjungtas 2016 m. balandžio 1 d.

Po Naujųjų metų visos naujai išduodamos kodų kortelės jau veiks su papildomais saugumo kodais. Norint pervesti didesnę nei 30 eurų sumą į sąskaitą kitame banke, kodų kortelės naudotojui reikės įvesti papildomą saugumo kodą, gautą SMS žinute.

Papildomo kodo taip pat reikės tvarkant periodinius mokėjimus ir e. sąskaitas bei keičiant asmeninius duomenis interneto banke.

Pervedant mažesnes nei 30 eurų sumas į kitą banką, kaip ir iki šiol pakaks kodo iš kodų kortelės. O norintieji taupyti laiką galės susikurti patikimų gavėjų sąrašą. Įtraukus į jį žmogaus ar įmonės sąskaitą, į ją pervedant pinigus papildomo kodo suvedinėti nereikės nepriklausomai nuo sumos.

Turės pateikti bankui telefono numerį

Pasak pranešimo, norintieji po balandžio 1 d. naudotis kodų kortelėmis be apribojimų, turės pateikti bankui savo mobilaus telefono numerį, kuriuo gaus saugumo kodus.

Tokios SMS žinutės klientams nieko nekainuos, jų siuntimo kaštus padengs bankas. Telefono numerių registracija esamiems klientams prasidės nuo 2016 metų vasario, tai bus galima atlikti savarankiškai interneto banke. Naujai išduodant kodų korteles jau nuo 2016 metų sausio 1 d. klientai bus prašomi pateikti savo mobilaus telefono numerį, kuriuo bus siunčiami saugumo kodai.

„Swedbank“ atstovė atkreipia dėmesį, kad pateikiant bet kokią asmeninę informaciją reikia būti itin atidiems. Telefono numerį užregistruoti reikės prisijungus prie interneto banko, jokiose kitose interneto svetainėse ar el. paštu asmeninių duomenų atskleisti bankas neprašys.

Taip pat svarbu prisiminti, kad banko darbuotojai niekada neskambina klientams prašydami pateikti prisijungimo duomenis, kortelių PIN kodus, slaptažodžius ar kitą asmeninę informaciją.

Pasirinkimas priklauso nuo poreikių

Prisijungimo priemonę prie „Swedbank“ interneto banko rekomenduojama rinktis atsižvelgus į savo poreikius bei įvertinus skirtingus dienos ir mėnesio pervedimų limitus, kurie taikomi kiekvienai priemonei.

„Patariame klientams pasirinkti jiems tinkamiausią identifikavimo priemonę. Pavyzdžiui, išmaniosios programėlės mėgėjams labai patogu naudotis mobiliuoju parašu, atliekantiems daugiau mokėjimų rekomenduojame PIN kodų generatorių, pamažu populiarėja ir elektroninis parašas. Kodų kortelė yra tinkamiausia tokiu atveju, jeigu interneto banke žmogus atlieka nedaug veiksmų – tikrinasi sąskaitą, apmoka komunalinius mokesčius, perveda nedideles sumas“ – sako „Swedbank“ Klientų aptarnavimo tarnybos vadovė Loreta Lapinskaitė.

Šiuo metu „Swedbank“ kodų kortelių naudotojams nereikia imtis jokių veiksmų. Vasario mėnesį prisijungę prie savo interneto banko jie galės užregistruoti savo mobilaus telefono numerį, kuriuo po balandžio 1 d. gaus papildomus saugumo kodus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (154)