Ši ataskaita buvo perduota sveikatos apsaugos ir žemės ūkio ministerijoms, taip pat kitoms atitinkamoms institucijoms, įskaitant Federalinę maisto grandinės saugumo agentūrą (AFSCA). Ataskaitos turinys kėlė nerimą, pažymėjo laikraštis.

Aukščiausiosios sveikatos apsaugos tarybos ekspertai nurodė, kad fipronilo kenksmingumas dar nėra galutinai visapusiškai įvertintas. Jie valdžiai rekomendavo dėl esamos rizikos taikyti „prevencinį požiūrį“. Tačiau praėjus daugiau nei metams nuo šios ataskaitos pateikimo dienos, AFSCA taip ir nepradėjo sistemingai tirti šios cheminės medžiagos poveikio, pažymėjo „Le Soir“.

„Tuo metu, kai buvo paskelbta ataskaita, nebuvo jokių ženklų, kurie mus būtų paskatinę į analizes, kurios buvo atliekamos ieškant fipronilo pėdsakų, įtraukti ir kiaušinius“, – paaiškino laikraščiui AFSCA atstovas.

Apie vištų kiaušinių užteršimą fipronilu Belgija kitoms Europos Sąjungos (ES) šalims pranešė liepos 20 dieną, nors AFSCA pripažįsta, kad apie tai žinojo jau birželio pradžioje, tačiau šios informacijos neskelbė – neva dėl tuomet vykdyto oficialaus tyrimo dėl įtariamo sukčiavimo.

Belgijos ir Nyderlandų valdžia šiuo metu tiria fipronilo krizę žemės ūkio sektoriuje. O Europos Komisija rugsėjo 26 dieną sušauks aukšto lygio susitikimą šiai problemai aptarti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)