Miesto merė Ada Colau pristatė 2020 m. strateginį turizmo planą, kuriame yra ir priemonių, kurios sumažins turistų srautą ir grąžins miestą jo gyventojams.

1,6 mln. gyventojų turinčioje Barselonoje pernai apsilankė 32 mln. turistų, informuoja fastcoexist.com. Turizmas sudaro net 14 proc. miesto pajamų, tačiau vis daugėja neigiamų turizmo padarinių nuolatiniams gyventojams.

Turizmo industrija stumia vietinių parduotuves iš miesto centro, kad būtų daugiau vietos banaliems barams ir turistinių niekučių parduotuvėms. Darbas mieste sezoninis, nepastovus, o tai rimta problema šalyje, kurioje jaunų žmonių nedarbo lygis – net 43 proc. Be to, mieste vis didėja nekilnojamojo turto, nuomos kainos, gyventojams darosi praktiškai neįmanoma įsigyti būstą už prieinamą kainą.

Kaip rašo leidinys „El Pais“, naujos strategijos tikslas – reguliuoti turizmą.

A. Colau nori užkirsti kelią didžiausiam turizmo pertekliui ir griežtai kontroliuoti šio verslo srities atstovus. Siekdama sumažinti trumpalaikės nuomos kainas, nuo šiol Barselona įves didžiausius mokesčius atostogų paskirties būstui, o licencijų naujiems turistiniams apartamentams nesuteiks.

Miesto taryba siekia gauti iš Katalonijos regiono vyriausybės leidimą reguliuoti nuomą ne viešbučiuose (pvz., hosteliuose), kas suteiktų galimybę miesto valdžiai spręsti, kiek kambarių aukšte gali būti nuomojama ir kiek kambarių gali būti nuomojama per metus.

Strateginiame plane ketinama pažaboti ne tik su nakvyne apsistojančiųjų turizmą. Naujų mokesčių ketinama įvesti ir atvykstantiems vienai dienai. Kad Barselona nebebūtų pigiu turistams miestu, bus siekiama netiesioginėmis priemonėmis – pavyzdžiui, bus padidinti mokesčiai turistiniams autobusams, kurie stoja prie Montžuik fontanų (pagrindinė transporto vieta ir turistų knibždėlynas), – nuo 4,50 euro iki 34 eurų. Tada neabejotinai pabrangs autobusų bilietai.

Kitos priemonės turės didesnį poveikį gyventojams – planuojama riboti riedžių (angl. segway) ir motorolerių srautus labiausiai turistų lankomose miesto dalyse (prie jūros), dienomis, kai didžiausias žmonių srautas, padaryti tas miesto dalis tik pėsčiųjų zona, pašalinti iš viešųjų erdvių barų ir restoranų terasas.

Akivaizdu, kad Barselona ne juokais nori pažaboti turizmą ir skirti daugiau dėmesio miesto ekonomikai bei geresnėms miestiečių gyvenimo sąlygoms.

Žinoma, turizmo sektorius nesidžiaugia, tačiau jis priklauso ir nuo vietinės kultūros augimo. Turizmas neša didelius pinigus, tačiau daugumai miestiečių jo nauda minimali.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)