Svetainei charter97.org jis kalbėjo apie neseniai Baltarusijos ministro pirmininko Michailo Miasnikovičiaus išsakytą pastebėjimą, jog baltarusiai Lietuvoje ir Lenkijoje išleidžia pernelyg daug užsienio valiutos.

„Jeigu net vyriausybės vadovas pastebi problemą, vadinasi, ji tikrai egzistuoja. Baltarusijoje tokios problemos sulaukia dėmesio, kai tampa pavojingomis tendencijomis. Nors ir uždrausta vykti į užsienį daugiau kaip kartą per 8 dienas, eilės pasienyje su Lietuva ir Lenkija netrumpėja. Žmonės teikia pirmenybę vienos dienos apsipirkimo išvykoms ir pasienyje praleidžia daugiau laiko, negu pačiose parduotuvėse. Kas ten taip traukia žmones, yra klausimas tiek mažoms, tiek didelėms Baltarusijos įmonėms, kurios, kitaip negu Vilnius ir Balstogė (Bialystokas), negali patenkinti paklausos ir pasiūlyti gerą kokybę“, - įsitikinęs profsąjungų susivienijimo lyderis.

Jis priduria, kad didelių prekybos centrų atsirado ir Minske, bet Lietuva ir Lenkija siūlo geresnės kokybės prekes ir turi daugybę parduotuvių.

„Pagrindinis dalykas yra kainos. Europoje plačiai taikomos sezoninės nuolaidos. Vis daugiau ir daugiau baltarusių vyksta ten, kad, pirmiausia, išleistų savo pinigus, antra, kad pakeistų aplinką. Žmonės laisvoje šalyje jaučiasi kitaip. Valdžia sunkiai priverčia baltarusius pirkti vietines prekes. Šios problemos šaknys slypi dar Sovietų sąjungoje, kai vietoje prekybos centrų turėdavome juoduosius prekeivius. Bet kokiu atveju žmonės nori vilkėti garsių prekės ženklų drabužiais. Nė vienas Baltarusijos verslininkas nepranoks lengvosios Kinijos ar Lenkijos pramonės“, - sakė S. Antusevičius.

Jis pabrėžė, kad pastangos pakeisti importines prekes vietinėmis yra tuščias laiko ir pinigų švaistymas.

„Mums reikėtų ištirti, kaip lenkai išplėtojo savo lengvąją pramonę. Mes turime perimti reformų patirtį, užuot skelbę instrukcijas ir dekretus. Manau, kad M. Miasnikovičius ir kiti Baltarusijos pareigūnai taip pat važiuoja į Vilnių apsipirkti. Neslepiu, kad pats perku drabužius Balstogėje, kad nešvaistyčiau savo laiko ir neišsigąsčiau baltarusiškų kainų. Kartais jos būna ne tik neadekvačios, bet tiesiog laukinės“, - teigė S. Antusevičius.

Baltarusijos premjeras paragino regioninius, miesto ir rajonų vykdomuosius komitetus aktyviau bendradarbiauti su privačiomis gamybos sektoriaus įmonėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (154)