Maskvoje įtaria, kad tokiu būdu į Rusiją patenka sankcijomis uždrausti produktai iš Europos Sąjungos (ES), informuoja newsru.com.

Baltarusijos vyriausioje valstybinėje sėklininkystės, karantino ir augalų apsaugos inspekcijoje mano, kad produkcijos tiekėjams akivaizdžiai patogiau deklaruoti siuntas Baltarusijoje, rašo naviny.by.

Tiesa, baltarusių pareigūnai tikina, kad į Rusiją keliauja produkcija išskirtinai iš tų šalių, kurios neįeina į Rusijos sankcijų sąrašą.

„Kadangi produkcija deklaruojama čia, ji tampa Baltarusijos Respublikos nuosavybe. Paskui ūkininkavimo subjektai prašo pridėti prie produkcijos fitosanitarinį sertifikatą ir kitus dokumentus, prieš tiekiant į Rusijos Federaciją. Neturime teisės atsakyti ūkininkavimo subjektams šiais klausimais“, – paaiškino žinyboje.

Be to, kaip pabrėžė baltarusių valdininkai, fitosanitariniuose sertifikatuose nurodoma informacija apie krovinio kimę, taip pat ir apie šalį, iš kurios jis atvežtas į Baltarusijos teritoriją.

„Taip tos papajos, kurios neauga nei Baltarusijoje, nei Rusijoje, nei Šiaurės Amerikoje, nei ES, patenka į Rusijos Federaciją. Visuose dokumentuose parašyta produkcijos kilmė. Pavyzdžiui, Kosta Rika. Tai yra šios papajos – iš subtropikų. Jos neauga Baltarusijoje, bet tai, kad jos atkeliauja iš Baltarusijos, nekelia abejonių. Štai tokie faktai“, – pripažino Baltarusijos žinybos atstovas.

„Mūsų specialistai visą laiką įdėmiai stebi. Jie nedirba kuluaruose. Jie dirba atvirai. Kiekvienas pilietis gali pažiūrėti, kaip tai daroma“, – pabrėžė Baltarusijos fitosanitarijos tarnyboje.

Primename, kad „Rosselchoznadzor“ nusiuntė į Baltarusiją užklausą su prašymu paaiškinti į šalį patenkančios nesezoninės vaisių ir daržovių produkcijos kilmę.

Užklausa buvo pateikta dėl papajų, salotų, citrusinių, arbūzinių, obuolių, kriaušių, abrikosų, vyšnių, trešnių, kurių tiekimas dvigubai padidėjo. Lyginant su 2014 m.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)