Liepos pabaigoje didieji Lietuvos mobiliojo ryšio operatoriai paskelbė kursią bendrą momentinių mokėjimų platformą. Ekspertų įsitikinimu, tai išmuš tvirtą pagrindą iš po kojų skandinavų komerciniams bankams ir suteiks didesnę laisvę šiuose bankuose „įkalintiems“ vartotojams, rašo „Lietuvos žinios".

„Bendra mobiliojo ryšio operatorių mokėjimų platforma kol kas yra ambicingiausia paraiška, jei kalbėsime apie tai, ko galime tikėtis iš mokėjimų mobiliaisiais telefonais artimiausiu metu“, – sakė Lietuvos banko Rinkos infrastruktūros politikos skyriaus vyriausiasis ekonomistas Šarūnas Grigas.

Iki šiol bankai dėl kažkokių priežasčių dar galėjo mokėjimų naujoves atidėti vėlesniems laikams, o po Europos Komisijos sprendimo tokios prabangos jie esą jau neturi.

Ekonomisto Valdemaro Katkaus vertinimu, momentinių mokėjimų platformos atsiradimas atims iš bankų iki šiol jų turėtą įtaką. Jis pabrėžė, kad naujoji sistema bus alternatyva tiek atsiskaitymui grynaisiais pinigais, tiek bankų mokėjimo kortelėmis.

DELFI skelbė, kad didžiausi Lietuvos mobiliojo ryšio operatoriai – „Bitė“, „Tele2“ ir „Telia Lietuva“ – gavo Europos Komisijos leidimą kurti bendrą mobiliųjų mokėjimų paslaugos teikimo platformą.

Momentiniams mokėjimams reikalingos platformos kūrimą įgyvendins visų trijų operatorių bendrai valdoma bendrovė „Mobilūs mokėjimai“.

Ji taip pat bus pagrindinė būsimos platformos valdytoja ir prižiūrėtoja, tai pranešama per Vilniaus vertybinių popierių biržą NASDAQ.

Šių metų gegužės mėnesį bendrovei „Mobilūs mokėjimai“ Lietuvos bankas suteikė elektroninių pinigų įstaigos ribotos veiklos licenciją, reikalingą vykdyti su momentiniais mokėjimais susijusią veiklą. Momentiniai mokėjimai mobiliojo ryšio naudotojams leis naudojantis mobiliuoju telefonu įvairiose prekybos vietose atsiskaityti už prekes ir paslaugas bei tarpusavyje akimirksniu atlikti piniginius pervedimus bet kuriuo paros metu – net ir švenčių bei poilsio dienomis.

Paaiškino, kaip veiks

„Šis sprendimas – svarbus žingsnis siekiant Lietuvoje dar šiemet vartotojams ir verslui pristatyti pažangią mokėjimų naujovę. Diegiant šiuolaikines technologijas ir į mokėjimo paslaugų rinką ateinant naujiems dalyviams, tikimės didesnės mokėjimo paslaugų teikėjų konkurencijos ir gerokai greitesnių bei patogesnių mokėjimų už mažiausią įmanomą kainą vartotojams“ – DELFI sakė Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas.

Pavyzdžiui, plėtojant mobiliuosius mokėjimus, kuriamos paslaugos, kurios leis susieti mobiliojo telefono numerį su banko sąskaita. Tai reiškia, kad mokėti iš sąskaitos bus galima mobiliuoju telefonu žinant tik pardavėjo mobiliojo telefono numerį, tarkime, atsiskaitant turguje, nesvarbu, kur žmogus turės savo sąskaitą, pinigai bus pervedami ir įskaitomi per keletą sekundžių visą parą, taip pat ir poilsio bei švenčių dienomis. Gyventojams ir verslui tai būtų patogi alternatyva gryniesiems pinigams ir kortelėms.

Rugpjūčio 4 d. bendrovė „Paysera“ paskelbė, kad jos sukurtas tinklas „MainIBAN" leidžia susieti banko sąskaitą su telefono numeriu ir vėliau vykdyti bei gauti tarpbankinius pervedimus nurodant tik telefono numerį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)