Omanas atveria duris Lietuvai

2013 m. Lietuvos paslaugų eksportas siekė 5,3 mlrd. eurų ir buvo didesnis 17,2 proc., lyginant su 2013 m. Viena sparčiausiai augusių importo sričių – informacinės technologijos. IT paslaugų eksportas didėjo 27,6 proc. arba 19,7 mln. eurų. „Versli Lietuva“ duomenimis, esant neapibrėžtai situacijai Rusijos rinkoje – prastėjant jos ūkio perspektyvai ir nuogąstaujant dėl tam tikrų komercinius ryšius veikiančių politinių sprendimų – Lietuvos vežėjai vis aktyviau siekia rasti alternatyvių eksporto rinkų. Vienos jų – Singapūras, Kazachstanas, Omanas.

Pastarajame atsiveria vis daugiau galimybių. 2014 m. sausį Vilniuje duris atvėrė Omano garbės konsulatas, kurio tikslas padėti užmegzti abipusius artimesnius santykius su visomis Persijos įlankos bendradarbiavimo tarybos šalimis. O šiemet vasario pradžioje Muskate Ministro Pirmininko oficialaus vizito metu buvo pasirašytas susitarimo memorandumas tarp Lietuvos Susisiekimo ministerijos ir Omano Informacinių technologijų agentūros bendradarbiauti IT srityje, kuriuo sutarta stiprinti abipusį šalių bendradarbiavimą ir savitarpio paramą dalijantis technologijomis, informacija ir patirtimi, skatinti investicijas IT srityje.

Visai neseniai, gegužės pabaigoje, Lietuvoje lankėsi ir Omano atstovai – Omano Informacinių technologijų administracijos direktorius Salim Sultan Al Ruzaiqi su delegacija. Siekdami skatinti bei plėtoti IRT savo šalyje, susitikę su Lietuvos IRT įmonėmis Omano atstovai išreiškė susidomėjimą jų teikiamais sprendimais. Susitikimų metu dalintasi patirtimis bei aptarti svarbiausi abiems pusėms klausimai – kaip pradėti verslą, kokias paslaugas ir sprendimus gali pasiūlyti Lietuva, taip pat paneigti mitai dėl verslo pradžios šalyje – Lietuvos įmonės gali dalyvauti viešuosiuose pirkimuose, o visa informacija prieinama vienoje vietoje.

Svarbu paminėti ir tai, kad Omanas skiria daug investicijų įvairiems sektoriams, tačiau jos visos turi įtakos ir IRT rinkai. Omanas Lietuvos įmonėms – strategiškai patogus partneris vietos prasme – šalis turi 5 oro uostus, 6 puikiai išvystytus pagrindinius laivų uostus ir kitą reikiamą infrastruktūrą. Taigi šalis dažnai partneriams tampa durimis į kitas rinkas kaip Iraną, Indiją, Afrikos šalis – ir ne tik dėl strategiškai patogios vietos, bet ir dėl to, kad omaniečiai kalba daugeliu kalbų.

Augančios perspektyvos lietuvių verslui

Omanas, importuodamas didžiąją dalį prekių ir paslaugų, taip pat ne veltui dairosi į Lietuvą. Patirtis rodo, kad informacinių ryšių technologijų srityje jau kurį laiką vyksta sėkmingas bendradarbiavimas tarp abiejų šalių.

Lietuvos IT kompanijos, viešėjusios Omane ir jau užmezgusios ryšius su vietos verslininkais ir valdžios atstovais, pastebi, kad šalis yra labai orientuota į e. paslaugas. Pavyzdžiui, programinės įrangos projektavimo sprendimus teikiančios įmonės „Nortal“ viena iš namų rinkų yra Omanas, tad ten dirbama taip pat intensyviai kaip ir Lietuvoje, Estijoje ar Suomijoje. Tuo tarpu IT sistemų ciklų nuo idėjos iki rezultato kurianti įmonė „INNTEC“ bei šiuo metu į saulės energetiką besiorientuojanti įmonė „SoliTek“, priklausanti aukštųjų technologijų įmonių grupei „Global BOD Group“, taip pat sako matančios potencialo bendradarbiauti su Omanu.

Visgi „INNTEC“ plėtros vadovas Donatas Juodelis pastebi, kad Omanas yra labiau orientuotas į jau pagamintus produktus, o pati įmonė Lietuvoje kuria sprendimus valstybinėms institucijoms nuo pačios idėjos sukūrimo, kitaip tariant – nuo nulio. Tačiau tai – tik sutarimo klausimas, ypač, kai Omane IT srityje viskas dar tik prasideda – nuo to paties nulio. Visgi planuojamos beveik milijoninės investicijos, prioritetai bei poreikiai sudaro terpę lietuviams įsikurti būtent šioje šalyje ir glaudžiai bendradarbiauti IT srityje. Atsinaujinančios energetikos potencialas Omane taip pat šiuo metu yra didžiulis, ypač, kai lietuvių siūloma technologija yra efektyvesnė ir labiau atsiperkanti.

Egzotinėje šalyse – egzotiniai iššūkiai

Pasak su Omano rinka jau susidūrusių Lietuvos įmonių, potencialą šiek tiek užgožia ir iššūkiai – egzotinėse rinkose jų pasitaiko kur kas daugiau. „Nortal“ verslo padalinio vadovo Vytauto Taujansko nuomone, sėkmingai verslo plėtrai Omane būtini ne tik profesionalūs IT sprendimai, o mezgant ryšius yra taikomos kiek kitokios praktikos nei vykdant verslą Europoje. Skiriantis kultūrai ir gyvenimo bei darbo ritmui, labai svarbu „susigyventi“, tačiau sėkmė slypi nuolatiniame kantrume, atkaklume ir tolimose kelionėse į Omaną. Atstumą kaip vieną didžiausių iššūkių įvardija ir „INNTEC“, tačiau jiems didesnis galvos skausmas yra vietinių poreikis galutiniam produktui – juk įmonė sprendimus įgyvendina nuo idėjos.

„Global BOD Group“ valdybos pirmininko Vidmanto Janulevičiaus teigimu, visos Persų įlankos šalys yra integruotos ir moka vertinti užsienio valstybių vadovų vizitus, kuriuos supranta, kaip teigiamą ženklą ir galimybę dirbti kartu. Šie vizitai bei ambasados tokiose egzotinėse ir dar neištirtose šalyse praverčia ir Lietuvai. Tad pagrindinė esmė ir yra įsteigti ambasadas – Azijos, Vidurio Rytų, Pietų Afrikos regionuose. Į pastarąją jau judame, o tai leis pasiekti beveik visas Afrikos šalis. Kita kryptis galėtų būti Marokas, kuri sujungtų visas šiaurines Afrikos šalis.

Kalbant apie Vidurio Rytus, Omanas – puiki pradžia. Pasirinkti mažą šalį visuomet gera mintis, nes įdedama daugiau pastangų. Tai tas pats kaip pasirinkti mažiau žinomą asmenį vadovauti – juk jis tikrai įdės daugiau už tą, kuris jau susikūręs žinomą vardą. Tad Omanas Lietuvos IT bendrovėms gali tapti puikiu tramplinu į augančias Rytų Afrikos rinkas – Zanzibarą, Tanzaniją, Keniją ir kitas šalis.

Ir nors kol kas mus ir Omaną skiria kiek daugiau nei 4500 km, Premjero vizito Omane metu diskutuota ir apie galimybę pradėti tiesioginius skrydžius tarp šalių. Tad vienu iššūkiu būtų mažiau – įmonėms taptų kur kas lengviau „fiziškai“ atsidurti Omane ir tikiu, kad tai paskatintų dar glaudesnį šalių bendradarbiavimą.