Nuo tada pasaulinėje žiniasklaidoje mirga tuščių Rusijos parduotuvių lentynų nuotraukos, o ekonomistai prognozuoja Rusijai krachą.

Tuo tarpu, Rusijos žiniasklaida kalba apie tai, kad šios sankcijos turės neigiamų pasekmių ES rinkai, o Rusija puikiai išsivers be norvegiškų lašišų. Kam jos, jei Rusijos Tolimuosiuose Rytuose yra apsčiai laukinių lašišų? Apie tai rašoma Pasaulinio gamtos fondo (WWF) puslapyje rusų kalba.

„Be lašišų, dar gali būti tokių rusiškų analogų: silkė, plekšnė, skumbrė, menkė, kurios iki šiol buvo tiekiamos iš Norvegijos, Kanados ir JAV“ - skelbia WWF puslapis.

B. Nemcovas: Luka eilinį kartą išdūrė Putiną

Įsigaliojus sankcijoms, pasirodė kalbų apie tai, kad vis tiek bus sugalvota, kaip tuos draudimus apeiti. Ar draudimai – tik kvailiams? Kam šios sankcijos galėtų būti naudingos?

Savo pasvarstymais šiuo klausimu socialinio tinklalapio „Facebook“ paskyroje pasidalijo žinomas rusų opozicionierius Borisas Nemcovas.

Borisas Nemcovas
„Luka (Aliaksandras Lukašenka – DELFI past.) žadėjo, kad lenkų obuoliai ir olandiškas sūris nepateks per Baltarusiją į Rusiją. Tačiau pareiškė, kad jokių apribojimų įvežimui į savo šalį jis netaikys. Ką tai galėtų reikšti, turint omeny, kad tarp Rusijos ir Baltarusijos nėra jokių muitinės postų? Tik vieną. Greitai valgysime baltarusiškus obuolius, sūrį, o kažkas – baltarusišką Chamoną, jūrų ešerius ir austres. Žinoma, už perfasavimą ir lipdukų pakeitimą bei papildomas išlaidas logistikai reikės sumokėti. Kainos Rusijoje kils, užtat kaimyninėje šalyje atsiras naujų darbo vietų. Ir naujų įstatymų apie maisto eksportą. Luka eilinį kartą išdūrė Putiną, o mokėti teks mums...“.

Ritualas, padedantis išgyventi

DELFI domėjosi, kaip į šias sankcijas reaguoja Rusijos gyventojai, kurie turėtų tiesiogiai pajausti draudimų padarinius. Vienas žinomo Rusijos dienraščio reporteris savo „Facebook“ paskyroje tiesiog pasidalijo receptu, kaip jam pavyksta atlaikyti viską, kas vyksta aplink.

“Aš pradėjau tą daryti kiekvieną savaitgalį. Griežtai penktadienį 00.00. Niekas negali man sutrukdyti: visi reikalai atidedami, viskas aplinkui nutyla... ir aš sau sakau: „Putinas – mūsų prezidentas! Krymas mūsų! Rusija – pirmyn! Nusiš..ti į sankcijas ir draudimus. Prasiveršime!“... Taip aš galvoju lygiai 2 dienas – šeštadienį ir sekmadienį. Patikrinta: gaunasi geriausias savaitgalis – geriausi vakarėliai, kiečiausias miegas, skaniausias maistas, garsiausias juokas, stipriausi orgazmai ir pati tuščiausia galva...Žinoma, o tada ateina pirmadienis ir aš vėl sugrįšiu į realybę. Aš vėl imsiu skųstis, liūdėti, panikuoti ir dirbsiu visoje toje „putinoido“ darbotvarkėje. Bet savaitgalį ir vėl įvyks metamorfozė (ne pagal Kafką). Ir niekas vėl nedirgins manęs, ir niekas neprivers drebėti...“.

Naujos galimybės prekybininkams

O štai DELFI kalbintas maskvietis Dmitrijus tikino, kad viskas pernelyg sureikšminama ir eskaluojama.

„Nėra jokių problemų. Visi, kas valgo itališką sūrį, šiuo metu atostogauja, o šveicariško sūrio kol kas niekas neatšaukė. Yra ir šveicariškų dešrų, Prosciutto (vytintas kumpis) , Fois Grois (anties kepenėlių paštetas) ir kitų paštetų. Yra keli variantai. Verslas ras išeičių ir veš per Kazachstaną arba Baltarusiją. Arba per tą pačią Šveicariją. Patikėkite manimi, dabar rusams atsirado daug įdomių papildomų „darbelių“. Bet aš visgi tikiuosi, kad sankcijas atšauks“, - išreiškė viltį pašnekovas.

Jo įsitikinimu, dabar prekybininkams atsirado papildomų galimybių užsidirbti. Taip vadinami „deficitai“ tesudaro 5 proc. rinkos ir visos šalies kontekste nevaidina tokio svarbaus vaidmens.

„Likusieji 95 proc. produktų dar iki sankcijų paskelbimo jau buvo paruošti pakeitimui (daržovės, vaisiai, ryžiai ir t.t.) Dabar parduotuvėse matome tokias šalis, kaip Serbija, Juodkalnija, Turkija, Maroką, Argentiną, Kiniją (stambi obuolių tiekėja) – visą šią produkciją vartoja paprasti žmonės. Norvegiška žuvis? Problemos su lašiša? Ką gi – teks eksportui į Japoniją ir Korėją paruoštą rusišką žuvį nukreipti į vidinę rinką. Na, o kad lietuviški sūriai dings iš lentynų – tikrai gaila...“ - sakė jis.

Maskvietė: mes valgysime šveicarišką sūrį, o kur Ispanija dės braškes?

Ispaniškas kumpis Rusijos parduotuvėje
Į klausimą, ar atėjusi į parduotuvę jaučia sankcijų padarinius, Maskvoje gyvenanti Natalija atsakė:

„Ne, viskas kaip buvo, taip ir yra. Tik dabar steikai ne iš Australijos, o iš Argentinos bus. Kol kas parduotuvių lentynose liko ir senų produktų, bet, kaip suprantu, vyksta informacinis karas ir Vakarai rodo tuščias?“ - klausė pašnekovė.

Pas mus viskas gerai. Daugelis įmonių jau seniai turi savo gamyklų Rusijoje, tad tikrai sugalvos kokią nors schemą. Tikėtina, lašiša bus ne norvegiška, o iš Tolimųjų Rytų. Jei Rusija nepriklausys nuo importo, tai juk nuostabu, nes pakels šalies ekonomiką. Kiek aš suprantu, Japonija, Kinija, Šveicarija bei kai kurios kitos valstybės išreiškė norą importuoti į Rusiją. Mes galėsime valgyti šveicarišką sūrį vietoj itališko, bet ką Ispanija darys su savo braškėmis? Ar daug braškių nusipirks Baltijos šalys? Mastas nepalyginamas. Manau, kad Europa tikrai nesitikėjo, kad Rusija galės atsisakyti jos importo. Ekonomistai sako, kad Europa šokiruota“, - dalinosi mintimis ji.

Moteris atskleidė, kad pati nepasitiki Rusijos žiniasklaida, tačiau bendrauja su verslininkais ir ta informacija, kurią gauna iš jų, leidžia jai daryti tokias išvadas.

Įžvelgė naudą

„Užvakar buvau parduotuvėje ir atkreipiau dėmesį, kad mėlynės islandiškos. Kažkokie produktai iš Didžiosios Britanijos. Kai pasibaigs ispaniškos braškės – valgysime braškes iš Izraelio, pavyzdžiui. O dėl pieno produktų – tai jau seniai perku rusiškus, išskyrus sūrį. Nes kefyras, kurio galiojimo laikas 2 dienos – tai normalus kefyras, o tas, kuris, tarkime, pilstomas Suomijoje ir galioja 2 mėnesius – nėra normalus kefyras“, - pasakojo Natalija.

Taip pat ji atskleidė, kad tarp vidutinės klasės atstovų yra madinga kreiptis į fermerius, pavyzdžiui, jos draugai mėsos pirkti važiuoja specialiai į Kurską. „Daugelyje parduotuvių jau yra fermerių skyreliai, kadangi visi bando sveikai maitintis, o ne antibiotikais pripumpuotą maistą pirkti“, - pridūrė ji.

Pašnekovė prisipažino, kad labai jaudinosi, kad iš prekybos centrų dings jos mėgstamiausias vynas iš Naujosios Zelandijos, tačiau kol kas berods ši šalis draugiška Rusijos atžvilgiu.

„Reziumuojant, aš tikiuosi, kad protingi žmonės tiesiog supranta, kad vyksta rinkos reorganizavimas, ir tiek. Tiesa, mano aplinkoje yra daug žmonių, kurie ištisai skundžiasi „oi, koks košmaras“. Daugiausiai tai į Vakarus orientuoti 25-mečiai. Jų argumentai – populistiški, ir jie taip šneka, nes yra madinga orientuotis į Vakarus. Tačiau aš neišgirdau nei vieno svaraus argumento ginčuose, kodėl mums dabar bus blogai“, - patikino maskvietė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (465)