Vienas turtingiausių žmonių Ukrainoje buvo suimtas antradienį, vos tik Vienos apeliacinis teismas leido jį perduoti Jungtinėms Valstijoms, kuriose jis yra kaltinamas kyšininkavimu.

Ispanijos ir JAV pareigūnai pateikė atskirus prašymus dėl D.Firtašo arešto, savo reikalavimą pateisindami tuo, kad įtariamasis gali išskristi į kitą šalį.

Tačiau Vienos teismas neįžvelgė pagrindo laikyti D.Firtašą areštinėje, nes jis jau atidavė savo pasą ir sumokėjo 125 mln. eurų užstatą, kai buvo pirmą kartą sulaikytas 2014 metais.

D.Fitašas į laisvę turėtų išeiti penktadienį. Teismo sprendimas per 14 dienų gali būti apskųstas.

Visus kaltinimus neigiantis D.Fitašas pastaruosius trejus metus gyvena Austrijoje namų arešto sąlygomis.

Buvęs nuverstojo prorusiško prezidento Viktoro Janukovyčiaus sąjungininkas D.Firtašas susikrovė kapitalą importuodamas dujas į Ukrainą iš Rusijos ir Centrinės Azijos, kai vadovavo dabar jau likviduotai įmonių grupei „RosUkrEnergo“, bendradarbiavusiai su Rusijos dujų milžine „Gazprom“. Vienu metu jis buvo siejamas su vienu prezidento Donaldo Trumpo rinkimų kampanijos patarėju.

D.Firtašas, 2010 metais parėmęs V.Janukovyčiaus rinkimų kampaniją, sugebėjo išplėsti savo verslo interesus; jis įsigijo chemijos ir trąšų gamyklų, taip pat televiziją „Inter“.

Kremliaus palaikomas V.Janukovyčius, kurio 2010 metų rinkimų kampaniją rėmė D.Firtašas, buvo nuverstas per protestus 2014 metų vasarį. Netrukus po to D.Firtašas buvo suimtas Austrijoje, nors tos šalies pareigūnai neigia ryšį tarp šių įvykių.

JAV pareigūnai siekia jo ekstradicijos, kad galėtų pateikti kaltinimus D.Firtašui, kuris, kaip įtariama, kartu su penkiais kitais asmenimis 2006 metais sumokėjo 18,5 mln. dolerių kyšių Indijos pareigūnams, kad užsitikrintų teisę eksploatuoti titano rūdos telkinius.

JAV tvirtina turinčios teisę vykdyti savo jurisdikciją, nes įtariamieji naudojosi JAV finansinėmis institucijomis, JAV komunikacijos priemonėmis – kompiuteriais, telefonais ir internetu, ne kartą buvo atvykę į Jungtines Valstijas.

D.Firtašas kaltinimus neigia ir sako, kad prieš jį vykdoma šmeižto kampanija.

Pernai balandį žemesnės instancijos teismo teisėjas Vienoje atmetė JAV prašymą dėl ukrainiečio ekstradicijos, laikydamas jį „politiškai motyvuotu“.

Tačiau antradienį apeliacinis teismas nusprendė, jog JAV pateikė „pakankamai“ įrodymų, kad D.Firtašas „galėjo įvykdyti nusikaltimus, kuriais yra kaltinamas“.

Austrijos teisingumo ministras Wolfgangas Brandstetteris visuomeniniam transliuotojui ORF sakė, kad D.Firtašas nebus perduotas JAV, kol teismas neperžiūrės Ispanijos bylos.

D.Firtašui priklausanti verslo imperija „Group DF“ užsiima energetika, chemijos pramone, žiniasklaidos ir nekilnojamojo turto verslu bei bankininkyste Ukrainoje ir kitose šalyse, tarp jų ir Vokietijoje, Italijoje, Austrijoje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)