51 metų D. Firtašas, kuris yra vienas iš turtingiausių žmonių Ukrainoje ir anksčiau palaikė dabar jau nuverstą prorusišką prezidentą Viktorą Janukovyčių, buvo suimtas Austrijoje 2014 metų kovą.

Po 10 dienų jis buvo paleistas už rekordinį toje šalyje 125 mln. eurų užstatą, bet jam nebuvo leista išvykti iš Austrijos.

JAV pareigūnai siekia jo ekstradicijos, kad galėtų pateikti kaltinimus D. Firtašui, kuris, kaip įtariama, kartu su penkiais kitais asmenimis 2006 metais sumokėjo 18,5 mln. dolerių kyšių Indijos pareigūnams, kad užsitikrintų teisę eksploatuoti titano rūdos telkinius. D. Firtašas neigė tuos kaltinimus ir sakė, kad jie yra politiškai motyvuoti.

Pernai balandį teisėjas Vienoje atmetė JAV prašymą, laikydamas jį būtent „politiškai motyvuotu“.

D. Firtašui priklausanti verslo imperija „Group DF“ užsiima energetika, chemijos pramone, žiniasklaidos ir nekilnojamojo turto verslu bei bankininkyste Ukrainoje ir kitose šalyse, tarp jų ir Vokietijoje, Italijoje, Austrijoje.

Jis susikrovė kapitalą importuodamas dujas į Ukrainą iš Rusijos ir Centrinės Azijos, kai vadovavo dabar jau likviduotai įmonių grupei „RosUkrEnergo“, bendradarbiavusiai su Rusijos dujų milžine „Gazprom“.

D. Firtašas, 2010 metais parėmęs V. Janukovyčiaus rinkimų kampaniją, sugebėjo išplėsti savo verslo interesus; jis įsigijo chemijos ir trąšų gamyklų, taip pat televiziją „Inter“.

Kremliaus palaikomas V. Janukovyčius buvo nuverstas per protestus 2014 metų vasarį, ir netrukus D. Firtašas buvo suimtas Austrijoje, nors tos šalies pareigūnai neigia ryšį tarp šių įvykių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)