Apie tai penktadienį žurnalistams pareiškė Australijos prekybos ministras Stevenas Ciobo po konsultacijų su Cecilia Malmstroem, Europos komisare, atsakinga už prekybą. Per šias konsultacijas buvo galutinai suderintos sutarties, dėl kurios vyks derybos, nuostatos.

„Tikiuosi, derybos prasidės antrąjį šių metų pusmetį, – sakė ministras, patikslindamas, kad jokių konkrečių terminų kol kas nesuderinta. – Dabar turiu gauti oficialų leidimą pradėti derybas iš vyriausybės, analogiškas procedūras turės atlikti europiečiai“.

Pastaraisiais metais Australija pasiekė susitarimus dėl laisvosios prekybos su Kinija, Japonija ir Korėja ir jau sėkmingai juos įgyvendina. Šalies vyriausybė neslepia tikslų pasiekti tokius pat susitarimus su ES, taip pat su Indija, kur kitą savaitę su oficialiu vizitu vyksta Australijos premjeras Malcolmas Turnbulla, ir Jungtine Karalyste (derybos su Londonu gali prasidėti tik pasibaigus šalies pasitraukimo iš ES procedūrai).

Australija taip pat yra pasirašiusi Ramiojo vandenyno regiono partnerystės (TPP) sutartį, tačiau ši sutartis dėl didžiausios pasaulyje regioninės laisvosios prekybos zonos steigimo lieka neįgyvendinta dėl naujosios JAV administracijos neigiamo požiūrio šiuo klausimu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)