Šeštadienį per audrą Belgijoje žaibui pataikius į palydovinių tinklų sistemą "Europay", kuri aptarnauja mokėjimo korteles, visoje Europoje sutriko atsiskaitymai šios sistemos kortelėmis.

Sistemai "Europay", kurio centras yra Belgijoje, priklauso mokėjimo kortelės "EuroCard", "MasterCard" ir "Maestro". Lietuvoje jas platinantys "Snoro", Vilniaus, Lietuvos taupomasis bei Žemės ūkio bankai nuo šeštadienio vakaro iš viso neaptarnauja šių kortelių.

"Snoro" atstovas spaudai Sigitas Zakrauskas BNS sakė, kad dabar laukiama atvykstančių specialistų iš Belgijos, kurie stengsis pašalinti audros sukeltas problemas.

"Tikimės, kad visi nesklandumai bus pašalinti šiandien, tačiau viskas priklauso nuo Belgijos specialistų", sakė S. Zakrauskas.

Anot Vilniaus banko atstovo spaudai Aleksandro Federo, bankas taip pat turi problemų, aptarnaujant tris minėtas korteles. Jis teigė, kad banko klientai šiomis kortelėmis kol kas gali atsiskaityti tik Lietuvoje, o užsienio piliečiai čia kol kas neaptarnaujami.

Be to, nuo šeštadienio vakaro iki sekmadienio pietų Vilniaus banko klientai Klaipėdos regione negalėjo sklandžiai atsiskaityti ir kitomis šio banko platinamomis mokėjimo kortelėmis.

"Problemos Klaipėdoje pašalintos, tačiau tai nėra susiję su "Europay" sistemos problemomis. Bankas naudojasi mobiliojo ryšio bendrovės "Omnitel" ryšiu, kuris savaitgalį Klaipėdoje veikė nelabai sklandžiai", sakė A. Federas.

"Hansabanko" atstovė spaudai Arijana Rastauskaitė BNS sakė, kad bankas problemų dėl audros neturėjo.

"Bankas taip pat priklauso "Europay" sistemai, tačiau manome, kad ilgalaikių ryšio sutrikimų pavyko išvengti, nes "Hansabankas" sujungtas su Latvijos procesingo sistema", sakė A. Rastauskaitė.

Lietuvoje procesingo paslaugas teikia bendrovė "Mokėjimo kortelių sistemos" (MKS).

Anot bendrovės Eksploatavimo skyriaus vadovo Gintaro Umbraso, nuo šeštadienio vakaro buvo sutrikęs satelitinės antenos ryšys tarp MKS patalpose esančio "Europay" modulio ir "Europay" kosminio palydovo, ir šią problemą pirmadienio ryte "Europay" jau suvarkė.

Procesingo paslaugas MKS teikia Lietuvos taupomajam, Žemės ūkio, Ūkio ir Šiaulių bankams. Vilniaus bankas ir "Snoras" procesingą vykdo savarankiškai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją