Trečiadienį A. Butkevičius aptarti turizmo sektoriaus problemų ir perspektyvų pakvietė ūkio ministrą Evaldą Gustą, užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių, Valstybinio turizmo departamento, Pramonininkų konfederacijos bei Turizmo rūmų atstovus.

„Įvertinus dabartinę situaciją Rusijoje, reikalingi neatidėliotini sprendimai, galintys amortizuoti prognozuojamą atvykstamojo turizmo srautų mažėjimą. Viena iš galimybių – išduoti daugiau vizų Baltarusijos turistams. Šį pasiūlymą apsvarstėme kartu su užsienio reikalų ministru. Tam papildomai bus skirti keturi darbuotojai konsulate Baltarusijoje. Šiuo metu jau apmokomi žmonės, kad gegužės mėnesį turėtume didesnius pajėgumus ir būtų išduota daugiau vizų atvykstantiems iš Baltarusijos turistams. Dėl to šalies turizmo sektorius ir biudžetas gautų daugiau pajamų“, – sako premjeras A. Butkevičius.

Ministro pirmininko spaudos tarnyba pateikia duomenis, iš kurių matyti, kad Lietuvos atvykstamojo turizmo sektorius sukuria apie trečdalį šalies paslaugų eksporto. Atvykstamojo turizmo pajamos 2013 m. didėjo 7,6 proc. Apie 20 proc. viso turizmo paslaugų eksporto tenka Rusijos rinkai.

Turizmo sektoriaus atstovai taip pat išsakė nuogąstavimus dėl turizmo finansavimo, nes šiuo metu galiojanti finansavimo iš Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų tvarka nėra labai lanksti, o baigiantis 2007-2013 m. finansinei perspektyvai baigiasi ir finansavimo lėšos turizmo rinkodarai.

Ūkio ministerija teigia, jog ieškos lėšų, kad dėl finansavimo trūkumo nereikėtų nutraukti turizmo atstovybių pagrindinėse atvykstamojo turizmo rinkose veiklos. Pinigų bus ieškoma perskirstant sutaupytas lėšas, o ateityje finansavimas bus skiriamas iš naujos ES finansinės perspektyvos. Tam yra ruošiamasi“, – sako premjeras.

Lietuvos turizmo rūmų prezidentės Žydrės Gavelienės teigimu, susitikime iš Vyriausybės vadovo lūpų taip pat nuskambėjo pažadas užtikrinti, kad kitų metų valstybės biudžete turizmo rinkodarai būtų numatyta ne mažiau lėšų, nei kad buvo skiriama prieš sunkmetį. Turizmo sektoriaus atstovai pritarė premjero iniciatyvai pratęsti dialogą ir įvertinti pasiekimus susitikus po mėnesio.

Turizmo departamentas skaičiuoja, kad 250 tūkst. baltarusių per 10 dienų atostogas galėtų išleisti apie 1,5 mlrd. Lt, o vien už vizas šie turistai sumokėtų 56 mln. Lt. Viena viza kainuoja 65 eurus.

Praėjusiais metais Lietuvoje lankėsi 420 tūkst. turistų iš Baltarusijos, o vizų šios šalies piliečiams išduota 230 tūkst.

Baltarusiai pirmauja tarp visų turistų Lietuvoje, per dieną vienas baltarusis išleidžia 518 Lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)