Unija suviliojo geresnėmis sąlygomis

Į DELFI kreipęsis skaitytojas pasakojo, kad tapti kredito unijos nariu nusprendė dėl patrauklesnių, jo nuomone, nei komerciniame banke siūlomų sąlygų. „Pabodus nuolat kylantiems komercinių bankų paslaugų įkainiams, nutariau tapti kredito unijos nariu. Tiek kooperacijos principas, tiek ir siūlomos sąlygos atrodė patraukliai, todėl patraukiau į Kaune įsikūrusią „Akademinę kredito uniją“ (AKU), turinčią klientų aptarnavimo biurą ir Vilniuje. Tą taip pat palaikiau dideliu šios unijos privalumu“, - pasakojo skaitytojas.

Internetiniame AKU puslapyje nurodytus narystės kriterijus fiziniams asmenims atitikęs skaitytojas sakė manęs, jog unijos nariu lengvai taps. „Neturėjau pagrindo nerimauti dėl priėmimo, nes atitinku AKU puslapyje pateiktą narystės kriterijų (studijuoju ir dirbu Kaune), priklausau akademinei bendruomenei tiek kaip studentas, tiek kaip mokslo darbuotojas“, - sakė jis. Norėdamas tapti nariu jis taip pat nurodė ir jį kaip tinkamą narį rekomenduoti galintį asmenį – dabartinį unijos narį, iš kurio ir buvo girdėjęs teigiamų atsiliepimų apie AKU. Deja, pasirodė, kad neprivaloma sąlyga, kurią skaitytojas nusprendė įvykdyti, atvirkščiai, tik sukliudė būsimai narystei.

Nariu tapti sukliudė tinklaraščio įrašas

Skaitytojui trumpąja žinute sužinojus, kad jo prašymas tapti nariu buvo atmestas, interneto puslapyje nurodytus narystės kriterijus atitikęs DELFI pašnekovas nusprendė išsiaiškinti, kas sukliudė jam tapti AKU teikiamų paslaugų naudotoju. Paaiškėjo, kad tai lėmė ne jis pats, o jį rekomenduoti turėjęs asmuo. „Pasiteiravau, kokio kriterijaus neatitikau, o į tai gavau atsakymą: "Jus rekomendavęs asmuo yra patalpinęs straipsnį, kenkiantį finansinių įstaigų saugumui", - papasakojo jis.

Skaitytoją rekomenduoti turėjęs asmuo savo asmeniniame tinklaraštyje iš tiesų buvo patalpinęs įrašą, kuriame pasidalijo tam tikra informacija apie AKU ir pateikė kritišką nuomonę kai kurių veiklos principų atžvilgiu. Tiesa, jame taip pat nurodė, kad AKU paslaugomis naudojasi ir toliau, bei pabrėžė, kad neteigia jokių neigiamų dalykų apie pačią bendrovę. „P.S.S. Aš neteigiu, kad su AKU kažkas yra blogai. Aš vis dar turiu ten savo kelias sąskaitas. Ją kaip pavyzdį naudojau tik dėl to, kad tai vienintelis visuotinis pajininkų susirinkimas, kuriame buvau“, - rašoma viešame internetiniame tinklaraštyje Dali.us.

Sužinojęs, kad jo prašymas tapti nariu nebuvo patenkintas dėl minėto įrašo, nustebęs skaitytojas nusprendė pasitikslinti, ar tai iš tiesų gali tapti kriterijumi, trukdančiu narystei. „Šis motyvas akivaizdžiai prieštarauja žodžio laisvei, todėl pasiteiravau AKU atstovų, ar unijos įstatuose yra nurodytas ir toks priėmimo į narius kriterijus (būtų išties įdomu, kaip tai teisiškai apibrėžta). Gavau atsakymą, kad "Unijos įstatai neįpareigoja priimti visu norinčių ir besikreipiančių", - sakė pašnekovas.

Kadangi Lietuvos Respublikos Kredito unijų įstatyme numatyta, kad papildomi kredito unijos narių priėmimo į kredito uniją kriterijai gali būti nustatyti unijos įstatuose, apie tokio kriterijaus egzistavimą įstatuose jis dar kartą pasiteiravo AKU, bet daugiau informacijos negavo – į žinutę jam atsakyta nebuvo. „Taip ir likau nesužinojęs, ar AKU įstatai iš tikrųjų draudžia priimti į narius asmenis, kuriuos rekomendavę nariai domisi unijos veikla“, - pasakojo skaitytojas.

Unijos nariai – valdybos valioje

DELFI susisiekus su AKU ir pasiteiravus apie tai, kodėl pats įrašo nerašęs asmuo buvo nepriimtas į narių tarpą, bendrovės klientų vadybininkas Mantautas Račkauskas sakė, kad atsižvelgiant į kredito unijos, klientų ir visuomenės interesus, kredito unija turi teisę apriboti ratą asmenų, su kuriais kredito unija yra susijusi sutartiniais, santykiais ir kuriems teikia paslaugas.

„Atsižvelgiant į visuotinai pripažintą sutarties laisvės principą, kredito unija turi teisę pasirinkti su kokiais asmenimis sudaryti sutartis arba atsisakyti jas sudaryti. Tačiau jokie įstatymai nenurodo, kad unija privalo priimti asmenį į narius. Svariomis priežastimis kredito unija gali laikyti faktus, jeigu jie leidžia daryti pagrįstą prielaidą, kad kredito unijai sudarius sutartį būtų pažeisti teisėti kredito unijos, klientų ar visuomenės interesai“, - sakė jis.

M. Račkauskas paaiškino, kad AKU yra kooperacinė bendrovė, kuri nėra vieša ir akcijos pajai nėra viešai platinami kaip akcinių bendrovių komercinių bankų, kurių akcijas gali įsigyti kiekvienas norintis. „Unijos nariai – jos savininkai, todėl visuotiniame narių susirinkime išrinkta valdyba turi teisę atsižvelgdama į kriterijus ir visas su asmeniu susijusias aplinkybes priimti sprendimą, priimti į narius asmenį ar ne. Apie nario priėmimą sprendžia valdyba kaip juridinio asmens kolegialus valdymo organas“, - sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)