Ne laikinai atvykstantys poilsiautojai, o patys šventojiškiai labiausiai siekia nusikratyti medinių namelių, kioskų, bet kur ir bet kaip suręstų laikinųjų pastatų. Palangos miesto savivaldybė, siekdama Šventąją padaryti kuo patrauklesnę tiek vietos gyventojams, tiek ir svečiams, įgyvendina ne vieną infrastruktūros gerinimo projektą: šiuo metu baigiama rekonstruoti Jūros gatvė, kitąmet prasidės centrinės aikštės rekonstrukcijos darbai. Savivaldybės administracijos viešosios tvarkos skyrius siekia, kad prie bendrų pastangų prisidėtų ir laikinųjų statinių savininkai. Mat didžiosios jų daugumos Jūros bei Kopų gatvėse ateinančiais metais esamose vietose jau nebebus.

Nesugaunamieji statinių savininkai

Praėjusią savaitę Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Petras Keinys ir vyriausiasis specialistas Robertas Ražauskas dar kartą lankėsi Šventosios miesto centre ir vertino, ar verslininkai atsižvelgė į anksčiau pareikštas pastabas. „Šiuo metu Šventojoje yra tokia pati situacija, kokia Palangoje buvo prieš kelerius metus. Tąsyk nelegalius kioskus iš J.Basanavičiaus gatvės verslininkai, mūsų skyriaus raginami, pervežė į kitas kurorto vietas. Nemaža jų dalis atsidūrė Šventosios pagrindinėse gatvėse, -- sakydamas, kad ir čia jie buvo įkurdinti nelegaliai, valstybei priklausančioje žemėje, pasakoja P.Keinys. – Išsivežti pastatus raginame kiekvienais metais. Tačiau susiduriame su rimta problema – niekas nežino, kam tie kioskai priklauso. Vasarą kalbinti juose dirbantį, samdomą personalą – beprasmiška, pasibaigus vasarai – nebėra ko paklausti. Dažnai patys šventojiškiai nežino, nepažįsta iš svetur atsikrausčiusių verslininkų, o gali būti, kad laikosi solidarumo ir tyčia neatskleidžia nelegalių statinių šeimininkų pavardžių“.

Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai akcentuoja, kad Šventajai pastaruoju metu skiriamas išskirtinis dėmesys. „Esame pasiskirstę po keletą objektų ir atkakliai siekiame, jog netvarkomo pastato savininkai imtų veikti – susitvarkytų arba nugriautų statinius, bet savo „vaiduokliais“ negadintų kurorto įvaizdžio, -- neslepia Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas. –Trys tokie pastatai jau yra nugriauti, kiti pamažu tvarkosi ar bent jau aptveria teritorijas, jas paženklina, kad čia nevaikščiotų pašaliniai asmenys“.

Susizgribusieji pamažu tvarkosi

P.Keinio žodžius patvirtina šiuo metu Šventojoje vykstantys darbai. Ilgus metus patį kurortinio miestelio įvažiavimą (Elijos ir Mokyklos gatvių sankirtos kampe) „puošė“ neaiškios paskirties dar sovietmečiu pradėtas statyti, bet neįrengtas daugiaaukštis baltų plytų mūrinis statinys, aplink kurį pūpsojo kadaise sustumdytos, aukštaūgėmis piktžolėmis bei krūmais apžėlusios žemių krūvos. Šiuo metu, po Viešosios tvarkos skyriaus specialistų raginimų, čia verda statybos, dalis statinių nugriauta, teritorija aptvarkyta. Jūros gatvės atšakoje, greta svečių namų „Ambasada“ stovi apleistų raudonų plytų, keturaukščių pastatų kompleksas, apie kadaise kurtus gražius verslo planus liudija ir teritorijoje įrengtas baseinas su skulptūra. „Šie pastatai yra įtraukti į neprižiūrimų statinių sąrašą, savininkams teks mokėti didesnį nekilnojamojo turto mokestį, -- pravažiuojant pro dar vieną Šventosios „puošmeną“ pasakoja Viešosios tvarkos specialistai. – Ne vienerius metus kreipėmės į šeimininkus, prašėme sutvarkyti teritoriją ar bent ją aptverti. Čia buvo pamėgę lankytis benamiai, teritorija buvo virtusi baisiu šiukšlynu. Šiuo metu bent tai – sutvarkyta“.

Išvalę teritoriją ir ją aptvėrę šeimininkai neseniai kreipėsi į Savivaldybę ir prašė netaikyti padidinto mokesčio tarifo – išbraukti statinių kompleksą iš neprižiūrimų pastatų sąrašo. Tačiau šįkart Viešosios tvarkos skyrius laikosi principo – išsiuntė atsakymą, kad ši nuosavybė bus apmokestinta kaip neprižiūrimi statiniai“.

Prie Jūros ir Mėguvos gatvių sankryžos verslininkai keičia senus medinius namelius naujais. Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai neslepia pasibaisėjimo – tokios netvarkos miesto centre negali būti. „Lankėmės čia praėjusią savaitę ir statytojus įspėjome, kad statybų objekte taip pat privaloma laikytis elementarios tvarkos. Tačiau akivaizdu, jog jiems mūsų žodiniai įspėjimai – nė motais“, -- fiksuodamas esamą netvarką, kalbėjo R.Ražauskas.

Iš pirmojo žvilgsnio atrodė, kad statybininkai iš darbų aikštelės pasišalino laikinai – visur, kur bepažvelgsi, mėtėsi statybinių medžiagų atliekos, pradėti ir neužbaigti darbai, suverstos atliekos. Tačiau ir po geros valandos situacija buvo lygiai tokia pati – darbininkai taip ir nepasirodė. R.Ražauskas patikino, kad vaizdelis nuo matyto prieš savaitę yra beveik nepakitęs. Tad statybvietės savininkams greitu laiku gali tekti apsilankyti Viešosios tvarkos skyriuje, kur šįkart bus taikomos kitos, jau ne tik žodinės drausminimo priemonės.

Suteikia paskutiniąją galimybę

Į Savivaldybės tvarkdarių įspėjimus nereaguojančiųjų Šventojoje esama kur kas daugiau. Didžiausia problema Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas įvardija Jūros ir Kopų gatvių pakraščiuose sustatytus nelegalius laikinuosius pastatus. „Žinoma, pirmiausiai reikia žiūrėti, kam priklausančioje žemėje tie pastatai, terasos yra suręsti. Bet viena yra akivaizdu – statiniai sustatyti nesilaikant elementaraus reikalavimo, -- baksnodamas į pačios įvairios formos, skirtingų spalvų ir dydžių kioskų virtinę, kalba P.Keinys. – Įspėjome verslininkus, kad jų statiniai privalo būti nuo šaligatvio atitraukti mažiausiai tris metrus, bet retas kuris šito reikalavimo laikosi“.

Pareigūnas išmatavo beveik kiekvieno statinio nuotolį nuo neseniai įrengtos rekonstruotos Jūros gatvės šaligatvio. Viešosios tvarkos skyriaus duomenimis, šių kioskų savininkai atvažiavo ir laikinus pastatus susirentė savavališkai – tiesiog nusprendė Šventojoje vystyti savo verslą. „Dalį kioskų iš šiuo metu renovuojamos Jūros gatvės dalies jau iškėlėme, bet sprendžiame klausimą ir dėl likusių laikinų pastatų pernai suremontuotoje gatvės dalyje, -- neslepia P.Keinys. – Miestas investuoja šimtus tūkstančių eurų, kad kurortas atrodytų gražiai, šiuolaikiškai. Todėl negalime leisti verslininkams griauti kuriamos tvarkos, tad kitą vasaros sezoną įprastų kioskų, prekyviečių, transporto nuomos punktų palei gatvę nebebus. Šįkart norime laikinų pastatų (tokiems priskiriamos ir terasų konstrukcijos, skirtos vasaros prekybai, nuomai) savininkus ar juos pažįstančius įspėti, jog jų statiniai bus priverstinai nukelti. Kad nekiltų nereikalingos sumaišties, pasipiktinimo, duodame laiko susitvarkyti, tai yra nusivežti ar išsiardyti savo turtą patiems“.

Viešosios tvarkos skyrius kviečia visus Jūros ir Kopų gatvėse esančių kioskų, laikinų statinių savininkus suskubti – iki metų pabaigos kreiptis į Savivaldybės darbuotojus geranoriškai. Praūžus didžiausioms metų šventėms Savivaldybė bus priversta imtis teisinių priemonių nukeliant nelegalius statinius ir išvežant juos į specialią aikštelę, o šie veiksmai fiksuojami antstolio.

Atvykti į Viešosios tvarkos skyrių kviečiami tie, kurie turi leidimus laikiniems statiniams, bet įtaria, kad miesto tvarkdariai gali šių duomenų neturėti. „Nors ir mažai tikėtina, bet gali pasitaikyti atvejų, kad Savivaldybė (mūsų arba Architektūros ir teritorijų planavimo skyrius) gali nežinoti apie išduotus leidimus. Todėl raginame Šventosios Jūros ir Kopų gatvėse stovinčių statinių savininkus skubiai pateikti turimus dokumentus Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojams. Taip pat raginame nedelsti ir drąsiai į specialistus patarimo kreiptis visus, kuriems kyla klausimų dėl savo turto Šventojoje likimo“, - tikindamas, kad dirbdami kartu valdininkai ir verslininkai greičiau ras abiem pusėm priimtinus sprendimus, ragina Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas P.Keinys.