Tiesa, Klaipėdoje už simbolinę vieno lito kainą dabar parduodami verslo liudijimai po Naujųjų pabrangs – kainuos vieną simbolinį eurą.

Klaipėdoje verslo liudijimų kainos šiemet sumažintos visoms 89-ioms verslo rūšims. Kai kurioms įkainis mažėjo perpus, kitoms – trečdaliu ar ketvirtadaliu, o nepopuliariausioms, kaip auklių, laiptinėms valyti ar kapams tvarkyti, įvestas simbolinis vieno lito mokestis. Verslo liudijimų kaina diferencijuota pagal pelningumą. Bet smulkiųjų verslininkų nuotaikos skirtingos – vieni patenkinti, kiti tik šypteli, esą viena ranka davė, o pabranginus privalomąjį sveikatos draudimą, kita atėmė.

„Šiek tiek galima daugiau uždirbti, mažesni mokesčiai“, – pliusų mato LRT Televizijos pakalbinta verslininkė Virginija.

„Kad čia nieko nejauti, „čiut“ sumažino ir viskas. Daugiau pelno negaunu. Jis yra, kai daugiau pirkėjų“, – sako sutiktas verslininkas Algimantas.

Klaipėdos savivaldybės atstovų teigimu, verslo liudijimų atpiginimas pasiteisino. Šiemet jų nupirkta daugiau nei pernai. Trečdaliu daugiau įsigyta nepopuliarių veiklų liudijimų. Pasak valdininkų, arba žmonės rado savo nišą tame sektoriuje, arba legalizavo veiklą.

„Per 9 mėnesius jau yra nupirkta daugiau nei 4 tūkst. verslo liudijimų, o per praėjusius visus metus – 4150. Taip pat pajamų mokesčio surinkimas per tuos 9 mėnesius jau viršijo 2013-ųjų pajamas“, – skaičiuoja Klaipėdos savivaldybės Mokesčių skyriaus vedėja Jolanta Uptienė.

Skaičiai esą turėtų toliau didėti, nes daug verslo liudijimų – Kalėdų senelių, renginių vedėjų –išperkama prieš Naujuosius.

Daugiau verslo liudijimų šiemet skaičiuoja pardavusi ir Kauno savivaldybė. Nors įkainius mažino tik kai kurioms verslo rūšims.

Kitąmet, kai Lietuvoje bus nustatyta minimali verslo liudijimų kaina – 540 eurų, klaipėdiečiams įkainiai, pasak valdininkų, verčiant į eurus nedidės. Tik vietoje simbolinio vieno lito už verslo liudijimą teks mokėti simbolinį vieną eurą.