Vienas iš „Rokiškio sūrio“ vadovų Dalius Trumpa DELFI informavo, kad A. Trumpa šią nutartį skundžia Lietuvos apeliaciniam teismui.

Pasak A. Trumpos, „East Capital“ ieškiniu siekiama vienintelio dalyko – priversti „Rokiškio sūrį“ brangiau supirkti švedų valdomą 4,96 proc. akcijų paketą.

„Turime ilgametę darbo su tarptautiniais investuotojais patirtį, įskaitant bendradarbiavimą su Europos rekonstrukcijos ir plėtros banku. Niekada nebuvome sulaukę jokių pretenzijų. Esame šokiruoti, pirmą kartą susidūrę su tokiu nesąžiningu elgesiu“, – DELFI sakė A. Trumpa, kuris tiesiogiai ir netiesiogiai valdo beveik 74 proc. „Rokiškio sūrio“ akcijų.

Dalius Trumpa

Anot jo, praėjusių metų balandį „East Capital“ oficialiai patvirtino savo siekį parduoti savo turimas „Rokiškio sūrio“ akcijas už 3,475 euro už vieną akciją kainą. „East Capital“ tada nurodė, kad jei bus susitarta dėl akcijų kainos, švedai nekels klausimų nei dėl „Rokiškio sūrio“ investavimo strategijos, nei dėl paskolų susijusioms bendrovėms.

„Lietuvių kalboje tai galima vadinti šantažu, – sakė A. Trumpa. – Mes nesiruošiame tam pasiduoti, galvodami pirmiausiai apie visų akcininkų interesus, apie visos bendrovės ir jos darbuotojų perspektyvas“.

Derybos dėl galimos akcijų kainos užsitęsė iki praėjusių metų vasaros, tačiau galutinė švedų norima kaina – beveik 2,5 euro už vieną akciją vis tiek beveik dvigubai viršijo rinkos kainą.

Praėjusių metų gruodžio 10–23 dienomis „Rokiškio sūris“ per „NasdaqVilniaus biržą įsigijo daugiau kaip 1,6 mln. savų akcijų. Vienos 0,29 euro nominalios vertės akcijos supirkimo kaina siekė 1,43 euro.

Bendrovė, remdamasi visuotinio akcininkų susirinkimo sprendimu, ketino supirkti daugiau – iki beveik 2,8 mln. akcijų ir tam buvo suformavusi beveik 11,7 mln. eurų rezervą.

Šio supirkimo metu už akcijas pasiūlytą kainą kaip priimtiną įvertino ir savo akcijas pardavė 4,5 proc. akcijų turėjusių asmenų.

„East Capital“ šia galimybe parduoti savo akcijas nepasinaudojo ir paskutinę akcijų supirkimo dieną teismui pateikė ieškinį A. Trumpai.

Praėjusių metų gruodžio 29 dieną Panevėžio apygardos teismas priėmė „East Capital“ ieškinį A. Trumpai dėl beveik 11,5 mln. eurų žalos atlyginimo ir patenkino švedų prašymą areštuoti šiai sumai „Rokiškio sūrio“ vadovo valdomą turtą.

„East Capital“ nurodo, kad „Rokiškio sūris“ neteisėtai suteikė finansinę paramą kitai A. Trumpos valdomai bendrovei „Pieno pramonės investicijų valdymas“, siekiant įsigyti „Rokiškio sūrio“ akcijų.

A. Trumpa tai neigia ir tvirtina, kad „Pieno pramonės investicijų valdymas“ dar 2004–2006 metais įsigijo „Rokiškio sūrio“ akcijų už lėšas, pasiskolintas iš bankų bei savo akcininkų. Ir tik vėliau „Rokiškio sūris“ refinansavo dalį šių paskolų, taikydamas rinką atitinkančias palūkanas. Visos paskolintos lėšos jau grąžintos bendrovei.

Pasak A. Trumpos, visa būtina informacija apie paskolas buvo teikiama kasmetinėse bendrovės ataskaitose, kurias tvirtindavo akcininkai, įskaitant ir „East Capital“. Atitinkamų paskolų suteikimo laikotarpiu švedai net didino savo valdomų „Rokiškio sūrio“ akcijų kiekį.

Atsakomybės siekia iš vadovo

„East Capital“ vyresnioji patarėja Eglė Fredriksson DELFI sakė, kad aptariamo ieškinio esmė yra tai, kad tiek Europos Sąjungos direktyvos tiek ir Lietuvos akcinių bendrovių įstatymas draudžia bendrovei teikti finansinę pagalbą (pavyzdžiui, išduoti paskolas ar išmokėti lėšas) asmenims, jeigu taip siekiama sudaryti sąlygas šiems asmenims įsigyti šios bendrovės akcijų.

„Atlikus įstatymo draudžiamus veiksmus – suteikus paskolas, tiesiogiai ar netiesiogiai, finansuoti bendrovės akcijų įsigijimą – yra padaroma žala bendrovei, kadangi bendrovės turtas naudojamas ne bendrovės ir visų akcininkų interesais, o išskirtinai tenkinant tik tam tikrų asmenų interesus. Tai yra, vietoj to, kad būtų investuojama į bendrovės plėtrą arba laisvos lėšos išmokamos akcininkams, turtas perduodamas naudoti kitiems asmenims“, – aiškino ji.

E. Fredriksson teigimu, pagal galiojantį reguliavimą atsakomybė už tokios finansinės pagalbos draudimo pažeidimą yra numatyta bendrovės vadovui, o Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, vertindamas finansinės pagalbos draudimą ir įmonės vadovo atsakomybės klausimą, jau yra konstatavęs, kad vadovo veiksmai, kuriais pažeidžiamas finansinės pagalbos draudimas, ypač kai tokie lėšų suteikimo sandoriai yra atliekami vadovo interesais, leidžia konstatuoti vadovo veiksmų neteisėtumą, nelojalumą įmonei, veikimą aplaidžiai ir savanaudiškai.

Todėl „East Capital“ kaip akcinės bendrovės „Rokiškio sūris“ akcininkas, buvo priverstas imtis bendrovės, o tai reiškia ir savo bei kitų akcininkų, interesų gynybos, pateikdamas ieškinį „Rokiškio sūrio“ vadovui dėl žalos atlyginimo priteisimo bendrovės naudai.

„East Capital“ nuomone, žala bendrovei „Rokiškio sūris“ buvo padaryta jos vadovui A. Trumpai atlikus Akcinių bendrovių įstatymo draudžiamus veiksmus – suteikus „Rokiškio sūrio“ finansinę pagalbą „Pieno pramonės investicijų valdymui“, A.Trumpai kontroliuojamai įmonei, finansuoti bendrovės „Rokiškio sūris“ akcijų įsigijimą.

E. Fredriksson teigė, kad „East Capital“ siekia, jog bendrovės vadovo veikla, taip pat ir žala bendrovei būtų tinkamai įvertinta ir mano, kad šiuo atveju tinkamiausias būdas yra kreiptis į teismą ir ginti interesus teisiniais būdais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (292)