Ar grįžus po vaiko auginimo atostogų pavyks išsaugoti darbo vietą? O gal darbdavys, pasinaudojęs proga, atleis besilaukiančią darbuotoją?

Kaip teigė įmonės „Verdiktas“ teisininkė Aistė Juodytė, šalies Darbo kodekse nėščioms moterims numatyta nemažai garantijų.

Jeigu darbuotoja, kuriai yra nustatytas bandomasis laikotarpis ir jis dar nėra pasibaigęs, pateikia darbdaviui pažymą iš sveikatos priežiūros įstaigos apie nėštumą, nuo to momento darbdavys netenka teisės atleisti darbuotojos iš darbo.

Taigi net ir tuo atveju, jeigu darbdavys pripažįsta, kad bandomojo laikotarpio rezultatai yra nepatenkinami, jis neturi teisės atleisti darbuotojos iš darbo, kai jam pateikiama medicinos pažyma apie darbuotojos nėštumą.

Lietuvos Respublikos darbo kodeksas draudžia nutraukti darbo sutartį su nėščia moterimi nuo tos dienos, kai darbdaviui buvo pateikta medicinos pažyma apie nėštumą, ir dar vieną mėnesį pasibaigus nėštumo ir gimdymo atostogoms, išskyrus numatytas išimtis.

O išimčių Darbo kodekse yra numatyta ne viena. Darbo sutartis su nėščia moterimi gali būti nutraukta įsiteisėjusiu teismo sprendimu arba kai įsiteisėja teismo nuosprendis, pagal kurį darbuotojas nuteisiamas bausme, dėl kurios jis negali tęsti darbo, kai darbuotojui įstatymų nustatyta tvarka atimamos specialios teisės dirbti tam tikrą darbą, įstatymų įgaliotų organų ar pareigūnų reikalavimu, kai darbuotojas pagal medicinos ar Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos išvadą negali eiti šių pareigų ar dirbti šio darbo, kai darbuotojas nuo keturiolikos iki šešiolikos metų, vienas iš tėvų arba vaiko atstovas pagal įstatymą, arba vaiko sveikatą prižiūrintis gydytojas, arba mokslo metų laikotarpiu mokykla, kurioje vaikas mokosi, reikalauja nutraukti darbo sutartį, likvidavus darbdavį, jeigu pagal įstatymus jo darbo prievoles nebuvo įpareigotas vykdyti kitas asmuo, darbdaviui mirus, darbo sutartis pasibaigia, kai nėra jo teisių perėmėjo.

Pasak A. Juodytės, išvardinti atvejai, kada galima atleisti nėščias moteris yra suprantami ir praktikoje taikomi be didesnių rūpesčių, tačiau pasitaiko atvejų, kai nei darbuotojai, nei darbdaviai tiksliai nežino, kaip pasielgti, nežino ar galima atleisti nėščią moterį ar ne, ką daryti su tokia darbuotoja, jeigu ji negali dirbti tam tikromis darbo sąlygomis.

Vienas sudėtingiau atvejų yra kai nėščia moteris šiurkščiai pažeidžia darbo drausmę. Darbo kodekse numatyta, jog darbdavys gali nutraukti darbo sutartį su darbuotoju, kuris šiurkščiai pažeidė darbo drausmę, tačiau Darbo kodeksas draudžia nutraukti darbo sutartį su nėščia moterimi.

Tokiu atveju darbdavys gali taikyti kitas poveikio priemones, numatytas Darbo kodekse, pavyzdžiui pastabą, papeikimą, kadangi taikyti drausminę nuobaudą nėščioms moterims nėra draudžiama.

Nemažai klausimų kelia situacija, kai pagal terminuotą darbo sutartį dirbanti darbuotoja pateikia medicininę pažymą apie nėštumą. Nors įprastai laikoma, jog darbo sutartis nutraukiama suėjus terminui, tačiau tokiu atveju darbo sutartis per tą laiką negali būti nutraukiama suėjus terminui, nes terminas bus laikomas suėjusiu praėjus garantijos taikymo laikui, tai yra visą nėštumo laikotarpį ir vieną mėnesį po to.

Iki to, darbo sutarties terminas nėra suėjęs ir neatsiranda pagrindo nutraukti darbo sutartį. Darbo kodekse numatyta, jog terminuotos sutarties nenutraukimas suėjus terminui padaro ją neterminuota, tačiau terminuotos darbo sutarties nenutraukimas suėjus jos terminui dėl to, kad ją nutraukti draudžia įstatymas, negali būti vertinamas kaip sukeliantis darbo sutarties tapimo neterminuota teisines pasekmes.

Terminuotos sutarties terminas laikomas suėjusiu, kai pasibaigia garantinis laikotarpis, tada atsiranda pagrindas ją nutraukti. Tas pats taikytina ir sezoninėms darbo sutartims.

Pasak A. Juodytės, jeigu darbuotoja, pasibaigus nėštumo ir gimdymo atostogoms, prašo suteikti vaiko priežiūros atostogas, terminuotos sutarties terminas pratęsiamas vaiko priežiūros atostogų laikui, nes Darbo kodekso 180 straipsnis nesuteikia teisės darbdaviui revizuoti darbuotojo prašomų suteikti atostogų vaikui prižiūrėti trukmės.