Privatūs asmenys, susikėlę skandalingą laidos ištrauką iš savo „YouTube“ kanalus skaičiuoja Lietuvos masteliu didžiulius peržiūrų skaičius: 20, 30, 60 ar net 130 tūkstančių. Kaip savo feisbuko profilyje pastebėjo žurnalistas Arūnas Milašius, įprastai kai „YouTube“ peržiūrų skaičius viršija tūkstantį, jau galima pardavinėti reklamą ir už kiekvieną tūkstantį peržiūrų užsidirbti nuo keliolikos eurocentų iki maždaug euro. Tokia schema gali suveikti, net jei turinys vogtas, jei tik neapsižiūrės tikrasis šeimininkas.

„Google“ verslo plėtros vadovas Baltijos šalims Vytautas Kubilius sako konkrečiai apie šią situaciją ir kiek iš jos galėjo uždirbti turinio vagys nežinantis, bet aiškina, kad svarbiausias tokiais atvejais ‒ tikrojo turinio kūrėjo elgesys.

„Už reklamą gali gauti pinigų, kol neatsiranda teisėtas turinio savininkas. Tokiu atveju, jei jis jau buvo, jei LNK yra patys susikėlę savo laidas, veikia „Content IP“ programa, leidžianti apsaugoti savo turinį. Tu kaip turinio savininkas turi kelias galimybes. Pirmoji ‒ gali sakyti, kažkas kelia mano turinį, prašau jį automatiškai blokuoti. Antra galimybė ‒ gali sakyti, kad viskas tvarkoje, tegul jie daro ką nori, kelia tą turinį, bet mes norime su jais dalintis reklamos pajamomis. Pavyzdžiui, taip daro muzikantai, kurie nieko prieš, kad kažkas darytų jų muzikos coverius (perdirbinius – red. pastaba), bet jie tokiu atveju gauna ir reklamos pajamų. Dar yra trečias variantas, kai galime sakyti, man nesvarbu, tegu kelia kas ką nori, bet visi reklamos pinigai tegu eina man. Tokios yra trys galimybės, numatytos pagal turinio apsaugos programą, o kaip yra LNK atveju, nežinau“, ‒ aiškina V. Kubilius.

Pasak V. Kubiliaus, jei niekas oficialiai nesikreipia ir turinys nėra sukeltas į oficialų kanalą, pastebėti besipelnančius iš vagiamo turinio sunkiai įmanoma. „Kaip mes žinosime, kieno turinys, jei niekas nieko nepraneš? Mes nežiūrime visų pasaulio televizijų ir neturime jokių galimybių sužinoti, kieno čia turinys: gal kažkas su telefonu nufilmavo. Bet šiaip televizijos, kaip taisyklė, tuos dalykus puikiai supranta ir tvarkosi. Ta programa neįtikėtinai giliai žiūri, mes, pavyzdžiui, esame turėję situacijų, kai lietuviškos televizijos žinių programoje sistema pagauna, kad kažkur kamputyje už diktoriaus matosi televizorius, kuriame rodo CNN ir pagauna tai, kaip CNN nuosavybę. Jei tik televizijos saugo savo turinį, visos galimybės tai padaryti yra“, – įsitikinęs jis.

LNK atstovas spaudai Gediminas Malaškevičius sako, kad paprastai televizija kreipiasi į „YouTube“ dėl visų įrašų, kuriuos tik pavyksta aptikti ir informuoja apie pažeidžiamas intelektualinės nuosavybės teises. „Paprastai užtenka dienos ir šie įrašai būna pašalinami. Procesas yra nuolatinis, nesibaigiantis, nes mes elgiamės principingai, tik taip galime apsaugoti savo unikalų turinį“, – pasakoja jis, pridurdamas, kad pastaruoju metu labiausiai vagiami įrašai yra LNKGO rodomų serialų „Vatnikas" ir „Kaimo palicija".

Visgi, kai kurie minėtos ištraukos su A. Jagelavičiūte įrašai, įkelti prieš tris dienas, vis dar yra randami. „Ne visus įrašus pavyksta aptikti, piratavimo mastai dideli“, – sako G. Malaškevičius. Pati A. Jagelavičiūtė, kurios sekėjų skaičius feisbuke po šios istorijos dar labiau išaugo ir šiuo metu siekia daugiau nei 150 tūkst., daugiau nieko šia tema komentuoti nenorėjo.