„Lietuvos smulkus ir vidutinis verslas įžvelgia palankių sąlygų plėtrai ir tai tiesiogiai siejasi su teigiamais pokyčiais vidaus rinkoje, nuo kurios šis verslo segmentas stipriai priklausomas. Tokios verslo nuotaikos – pirmiausia geras ženklas darbo rinkai, taip pat šalies ekonomikai bendrąja prasme – įmonės dalį pajamų skirs investicijoms, augs konkurencija, paslaugų ir produktų pasiūla, atsinaujins gamybinė verslo bazė“, – apklausos rezultatus vertina „Lietuvos draudimo“ Verslo klientų departamento direktorius Tadas Dovbyšas.

Apklausos duomenimis, šiemet darbuotojų skaičių didinti daugiausia planų turi transporto, statybų ir nekilnojamojo turto (NT) įmonės. Vidutinės bendrovės kurti naujų darbo vietų ketina kiek dažniau negu mažosios, turinčios mažiau nei 15 darbuotojų.

Tuo tarpu naujo turto įsigyti dažniausiai ketina transporto, apdirbamosios pramonės ir gamybos įmonės. Kas antra šalies SVV bendrovė planuoja pirkti gamybinius įrenginius ir transporto priemones, beveik penktadalis investuos į atsargas, septintadalis – į nekilnojamąjį turtą.

Pasak T. Dovbyšo, SVV įmonių planai kurti naujas darbo vietas ir didinti savo turto vertę turės teigiamos įtakos ir draudimo rinkai. „Vyrauja tokia tendencija, kad augdamos – tiek žmogiškųjų išteklių, tiek turto ir apyvartos prasme – įmonės ima daugiau galvoti apie rizikų valdymą, nebeapsiriboja tik fizine verslo apsauga, bet investuoja ir į draudimą. Taigi, vertindami įmonių planus, darome prielaidą, jog draudimo skvarba SVV segmente šiemet taip pat didės, ir ne tik privalomųjų draudimų rūšyse. Tikėtina, atsiras daugiau poreikio drausti turtą, be to, vis daugiau įmonių turėtų investuoti į darbuotojų apsaugą“, – pastebi „Lietuvos draudimo“ Verslo klientų departamento direktorius.

Įmonių apklausos duomenimis, Lietuvoje verslo draudimu šiuo metu nesinaudoja kas trečia (34 proc.) smulki ir vidutinė įmonė. Dažniausiai tokį sprendimą verslininkai argumentuoja tuo, kad neturi brangaus turto, riziką prisiima patys arba tiki, kad rizikos tikimybė yra labai maža.

Besidraudžiančios apklaustos įmonės dažniau draudžia transporto priemones – 57 proc. turi privalomąjį vairuotojų civilinės atsakomybės, 40 proc. KASKO draudimą. Tuo tarpu turto draudimą turi 32 proc., darbuotojų draudimą nuo nelaimingų atsitikimu – 24 proc., darbdavio arba bendrosios civilinės atsakomybės draudimą – tik po 17 proc. šalies SVV bendrovių. Rečiausiai Lietuvoje įmonės linkusios draustis nuo verslo nutrūkimo – tokį draudimą turi vos 2 proc. SVV.

Reprezentatyvią Lietuvos SVV įmonių apklausą šių metų kovo mėnesį atliko rinkos tyrimų bendrovė SIC („Socialinės informacijos centras“). Jos metu apklausta 500 SVV įmonių vadovų, savininkų, finansininkų iš visos Lietuvos. Respondentai apklausoje vertino išorės rizikas ir jų poveikį verslui, nurodė, kokių rizikos valdymo priemonių imasi, taip pat kokių verslo planų turi 2016 m. Remiantis apklausos rezultatais, Lietuvoje buvo pirmą kartą nustatytas SVV įmonių atsparumo išorinėms rizikoms indeksas.

„Lietuvos draudimas“ yra didžiausia ne gyvybės draudimo bendrovė Lietuvoje ir Baltijos šalyse, savo paslaugas teikianti pusei milijono privačių ir verslo klientų Lietuvoje ir per metus atlyginanti klientams žalų už 70 mln. eurų. Bendrovėje dirba daugiau nei 1 100 darbuotojų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją