„Gyventojų nuomonė rodo rezultatą, kurio ir siekėme, – mokėjimo paslaugų kaina tampa prieinamesnė. Šiemet, pradėjus galioti apribotos kainos paslaugų krepšeliui, jo pastūmėtos kredito įstaigos vartotojams pasiūlė dar palankesnes alternatyvas, o tam tikroms tikslinėms grupėms, pavyzdžiui, senjorams ar jaunimui, dar ir pritaikė dideles nuolaidas ar apskritai būtiniausių mokėjimo paslaugų paketą pasiūlė nemokamai“, – pokyčius vardija Lietuvos banko Rinkos infrastruktūros politikos skyriaus vyriausioji ekonomistė Jūratė Butkutė.

Pasirinkę paslaugų krepšelius vartotojai daugeliu atvejų neribotai gali atlikti elektroninius pervedimus, iki tam tikros sumos nebemoka už kiekvieną grynųjų pinigų pasiėmimo iš bankomato operaciją, gauna mokėjimo kortelę ir prisijungimo prie internetinės bankininkystės priemonę. Su paslaugų krepšelių atsiradimu nunyko tokia ydinga praktika kaip mokestis už kiekvieną pinigų įskaitymą į kliento sąskaitą, rašoma Lietuvos banko išplatintame pranešime spaudai.

Anot J. Butkutės, šie pokyčiai daugiausia ir lemia palankų pasikeitusios kainodaros vertinimą. Gyventojų apklausos duomenimis, didesnė dalis – 49 proc. – bankų klientų, pasirinkusių paslaugų krepšelį, sako, kad dabar už mokėjimo paslaugas moka mažiau nei anksčiau, 28 proc. nurodė, kad paslaugų kaina nepasikeitė, o 6 proc. tikino, kad mokėjimams išleidžia daugiau.

Beveik 90 proc. respondentų nurodė, kad per mėnesį už paslaugų krepšelį jie sumoka mažiau kaip 1,5 Eur arba lygiai tiek, 6 proc. atsakė, jog – daugiau.

Nors paslaugų krepšeliai ir praplėtė klientų pasirinkimo galimybes, dalis gyventojų naujoves vertina atsargiai. Visuomenės apklausa atskleidė, kad vienokį ar kitokį paslaugų krepšelį pasirinko beveik pusė (46 %) banke ar kredito unijoje sąskaitą turinčių klientų, o 37 proc. nekeitė ankstesnės kainodaros, kai mokamas sąskaitos administravimo mokestis ir papildomai taikomas įprastas įkainis už kiekvieną operaciją.
Nuo 2017 m. vasario 1 d. bankai ir kredito unijos privalo suteikti galimybę savo klientams visas būtiniausias mokėjimo paslaugas gauti už ne didesnę kaip 1,5 Eur per mėnesį kainą (nepasiturintiems – 0,75 Eur). Daugiau informacijos apie pagrindinės mokėjimo sąskaitos krepšelį rasite čia.

Bankai, atsižvelgdami į klientų poreikius, savo nuožiūra gali siūlyti papildomai ir kitokius planus. Lietuvos banko svetainėje galima palyginti mokėjimo paslaugų krepšelių įkainius.

Vartotojai gali laisvai rinktis, ar naudotis pagrindinės mokėjimo sąskaitos paslaugų krepšeliu, kitais mokėjimo paslaugų teikėjų siūlomais krepšeliais ar naudotis paslaugomis mokant už kiekvieną operaciją atskirai pagal standartinius įkainius. Mokėjimų įstatyme nustatyta, kad pagrindinės mokėjimo sąskaitos paslaugų krepšelio sudėtį bei jo kainą nustato ir prireikus peržiūri Lietuvos bankas.

Lietuvos banko iniciatyva rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanija „Baltijos tyrimai“ gyventojų apklausą vykdė 2017 m. gegužės–birželio mėn. Iš viso apklausta 1 015 gyventojų visoje Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)