Nepaisant to, beveik trys ketvirtadaliai respondentų norėtų žinoti, kiek uždirba jų kolegos, įskaitant visų lygių vadovus.

62 proc. apklausos dalyvių norėtų žinoti, kiek uždirba jų pažįstami, kaimynai, draugai ir artimieji. 6 iš 10-ies su artimais draugais kalbasi apie jų atlyginimus. Tai Paylab.com (Lietuvoje – www.manoalga.lt) atlikto tarptautinio tyrimo apie žmonių požiūrį į atlyginimus rezultatai, teigiama pranešime spaudai.

Europos šalyse atlyginimų tema vis dar yra tabu. Įmonės įprastai atlyginimo detales stengiasi išlaikyti paslaptyje, o į darbo sutartis įtraukia ir atlyginimo duomenų konfidencialumo užtikrinimo punktus.

Vos keletas darbdavių darbo skelbimuose įrašo siūlomo atlyginimo dydį. Dažniausiai darbuotojai informacijos apie darbo rinkoje siūlomus atlyginimus ir galimus priedus ieško internetiniuose atlyginimų portaluose, kadangi jie leidžia anonimiškai patikrinti, kiek uždirba tas pačias pareigas užimantys darbuotojai tame pačiame regione.

Vis dėlto žmonės yra pripratę dalytis informacija apie savo darbo užmokestį su artimaisiais: 59 % respondentų pripažino, kad jų draugai ir pažįstami žino, kiek jie uždirba.

Kuo didesnės pajamos, tuo rečiau atskleidžiamas atlyginimas

„Paylab“ taip pat bandė nustatyti, ar požiūris į atlyginimą priklauso nuo pajamų lygio. Apklausa parodė, kad nepriklausomai nuo pajamų lygio, žmones domina, kiek uždirba kiti.

Tačiau mažiau nei šalies vidurkis uždirbantys yra labiau linkę diskutuoti su aplinkiniais apie pajamas. Vadovaujančias pareigas užimantys darbuotojai mažiausiai linkę dalytis informacija apie savo darbo užmokestį. Tik pusė žemesnio ir vidutinio lygio vadovų ir 39 proc. aukščiausio lygio vadovų sutinka, kad tik patys artimiausi žino, kiek jie iš tikrųjų uždirba.

Vyrų ir moterų atlyginimo skirtumai

Apytikriai ta pati vyrų ir moterų dalis nori žinoti, kiek uždirba jų kolegos, bet moterys dažniau susiduria su atlyginimų nelygybe.

Europoje daugėja iniciatyvų, kuriose reikalaujama atskleisti atlyginimus, kad padidėtų skaidrumas, ypač atsižvelgiant į moterų ir vyrų darbo užmokesčio skirtumą.

Prieš trejus metus Briuselyje buvo paskelbtos rekomendacijos, kuriomis siekiama sustiprinti vienodo vyrų ir moterų darbo užmokesčio principus, o daugelis šalių buvo įkvėptos šių taisyklių. Kai kuriose šalyse darbuotojams jau buvo suteikta teisė sužinoti, kiek uždirba jų kolegos. Pavyzdžiui, Vokietijoje tie, kurie dirba bendrovėse, turinčiose daugiau nei 200 darbuotojų, turi teisę teirautis apie savo kolegų uždarbį.

Žmonės gali prašyti informacijos apie jų kolegų atlyginimus iš mokesčių institucijų Suomijoje, o darbuotojo atlyginimo duomenys jau seniai yra prieinami internete Norvegijoje.

Tarptautinis „Paylab“ portalas apklausą vykdė 2017 metų gegužės–birželio mėnesiais internetu. Iš viso apklausoje dalyvavo 40,262 respondentai: Lietuvoje (www.manoalga.lt, 4173 respondentai).