Tokį sprendimą trečiadienį priėmė JAV apygardos antrasis apeliacinis teismas, į kurį kreipėsi Argentinos valdžia.

Niujorko teismas lapkričio 21 dieną įpareigojo Argentinos valdžią sumokėti 1,3 mlrd. dolerių senų įsiskolinimų fondams „Elliott Capital Management“ ir „Aurelius Capital Management“. Lėšos, kaip nurodyta teismo sprendime, turėjo būti pervestos iki gruodžio 15 dienos.

Argentinos valdžia, nesutinkanti su tokiu sprendimu, kreipėsi į apeliacinį teismą. Teismas priėmė jų skundą svarstyti ir paskyrė pirmuosius šalių debatus 2013 m. vasario 27 d. Iki debatų teismo sprendimo dėl skolų išmokėjimo vykdymas pristabdytas.

Teismo sprendimas dėl senų skolų išmokėjimo privertė Argentiną atsidurti ties bankroto riba. Analitikų vertinimu, Argentina, išgyvenanti finansinius sunkumus, nepajėgi rasti lėšų išmokėti 1,3 mlrd. dolerių. Be to, net jeigu Argentina ir galėtų susimokėti fondams „Elliott“ ir „Aurelius“, didelė tikimybė, kad finansines pretenzijas jai pareikš ir kiti kreditoriai, su kuriais šaliai anksčiau pavyko susitarti dėl skolų grąžinimo atidėjimo. Atsisakydama grąžinti skolas, - kaip kad jau ne kartą yra pareiškusi Argentinos valdžia, - šalis neteks galimybės skolintis užsienio rinkose, ir tai dar labiau apsunkins jos finansinę padėtį.

Dėl teismo sprendimo, įpareigojusio Argentiną sumokėti 1,3 mlrd. dolerių senų skolų, tarptautinė reitingų agentūra „Fitch“ sumažino ilgalaikį Argentinos skolinimosi reitingą iškart penkiais punktais - nuo B iki CC, o trumpalaikį skolinimosi reitingą - keturiais laipteliais, nuo B iki C.

Argentina 2001 metais paskelbė bankrotą. Šalies valdžiai po ilgų derybų pavyko susitarti dėl skolos restruktūrizavimo su visais kreditoriais, išskyrus „Elliott Capital Management“ ir „Aurelius Capital Management“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)