Ir nors tikėtina, kad Lietuvos ūkis, o kartu ir žmonių pajamos ateityje augs, tačiau neigiamos įtakos pensijų dydžiui turi nuolatinis mūsų visuomenės senėjimas. Išeitis – privatūs pensijų fondai. Lietuvoje startavus pensijų reformai, vadinamieji antrosios pakopos pensijų fondai buvo plačiai reklamuojami kaip panacėja nuo visų finansinių mūsų senolių rūpesčių.

Praėjo ketveri metai ir jau galime daryti pirmuosius apibendrinimus. Deja, vaizdelis nekoks. Neseniai mūsų pensijų sistemą auditavę Pasaulio banko specialistai pažymėjo, kad vidutinis privačių pensijų fondų pajamingumas pernai siekė tik keturis procentus. Tai yra tiek pat, kiek suvalgė infliacija. „Iš tikrųjų, tai yra per mažai ir nedengia infliacijos. Vadinasi fondų valdymo kaštai palyginus su jų pelningumu yra per dideli. Kitaip sakant, daugiau yra išleidžiama negu uždirbama. Bet tie pinigai nepapuola pensininkams. Kai kas turi dėl to darbo, kai kas biznio, bet ne pensininkai“, - sako ekonomistas Kęstutis Glaveckas.

Finansų makleriai teisinasi, kad mūsų pensijų fondai yra šimtus ar net tūkstančius kartų mažesni nei tokie patys išsivysčiusių šalių fondai, tad ir jų administravimo kaštai yra kur kas didesni. Tačiau Pasaulio banko ekspertų nuomonė buvo kategoriška – pensijų valdytojų imami mokesčiai - per dideli.

„Mus labiausiai neramina pastebėjimas, kad iš tiesų mūsų fondų administravimo mokesčiai pasauliniame fone atrodo gana nemaži. Reikia tikrai galvoti, ar tie mokesčiai, tos lubos, kurios nustatytos, ar jos yra tinkamos“, - svarsto Audronė Morkūnienė, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos sekretorė.

Investicijų valdymo įmonių imamų mokesčių maksimalias ribas reglamentuoja įstatymas. Tačiau jų yra daug ir įvairių, nespecialistui susigaudyti juose sunku.

„Paprastas žmogus negali atsekti šitų dalykų, neįmanoma. Netgi Vertybinių popierių komisija sunkiai atseka. Todėl, kad mokesčių argumentacija yra pasaulinė patirtis. O pasaulyje prigalvota labai daug būdų kaip tuos mokesčius gauti ir ne visuomet už tuos mokesčius ką nors padaryti“, - aiškina K. Glaveckas.

„Skirtingos bendrovės skirtingus mokesčius taiko. Ir ypatingai čia išsiskiria draudikai, kurių valdymo mokesčiai yra vieni iš didžiausių“, - teigia Andrius Barštys, Investicijų valdymo įmonės direktorius

Ypač keistai atrodo aukšti valdymo mokesčiai konservatyvaus investavimo fonduose, kurių pajamingumas yra mažiausias. Vargu ar tokius fondus valdančios įmonės savo klientus informuoja, kad jų atiduodami pinigai geriausiu atveju tik po kelerių metų atgaus savo pradinę vertę.

„Galime paimti labai lengvą pavyzdį iš „Sodros“. Jeigu į asmens sąskaitą patenka 100 litų, ir pensijų fondas taiko 7 proc. atskaitymo dydį (koks yra didžiausias taikomas rinkoje), tai akivaizdu, kad konservatyvios krypties pensijų fondas gali uždirbti apie 4 proc. pajamingumą. Tad reikia investuoti apie 2-3 metus, kad lėšos būtų bent jau tokios, kokios buvo pradinės“, - aiškina A. Barštys.

Nenuostabu, kad į vyriausybių obligacijas investuojančių lietuviškų pensijų fondų pelningumas neigiamas. Tie, kuriems sekasi geriau, savo rezultatus reklamuoja kiek įmanoma plačiau. Tik kukliai nutylima, kad didžiuliais skaičiais skelbiamas fondo vieneto vertės pokytis iš tiesų nereiškia, kad tiek procentų didesnę už įmoką sumą galiausiai į rankas gaus klientas. Nuo jos dar reikia nuskaičiuoti mokesčius.

Vertybinių popierių komisijos atliktas tyrimas rodo, kad skirtumas tarp viešai reklamuojamo fondo vieneto vertės pokyčio ir nutylimos tikrosios investuotų lėšų grynosios grąžos yra milžiniškas. Kartais šie du skaičiai skiriasi kelis kartus. Tad specialistai pataria gerai pagalvoti, ar verta prasidėti su antrosios pakopos pensijų fondais. O jeigu jums iki pensijos liko keli metai ir jūsų alga matuojama ne tūkstančiais, o šimtais, atsakymas vienareikšmis – geriau likti paprastu „Sodros“ klientu.

„Toks yra pasaulio patyrimas. Jeigu mažiau kaip penki metai likę (iki pensijos), prasmingumo eiti į tuos fondus nėra. Paprasčiausiai nespėsi pakankamai efektyviai ir sukaupti, ir pasinaudoti“, - sako K. Glaveckas.

Šaltinis
"Savaitės komentarai"
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją