Antradienį didieji kelionių organizatoriai sustabdė skrydžius į Turkiją, trečiadienį buvo paskelbta apie nuo gruodžio 1 d. įsigaliojantį draudimą įvežti į šalies teritoriją Turkijos įmonės paukštieną.

Pažymima, kad apribojimai taikomi bendrovės „CP Standart Gida Sanayi ve Ticaret Anonim Sirkorti“ produkcijai, skelbia newsru.com.

Agentūros TASS duomenimis, sprendimas uždrausti įvežti šios įmonės produkciją buvo priimtas dar lapkričio 16 dieną. Priežastis – Turkijos gamintojo produkcijoje aptikta listerijos bakterijų (tai bakterijos, kurių kai kurios atmainos žmonėms gali sukelti ligas).

Pasak tarnybos, sprendimas dėl šios įmonės produkcijos, išsiųstos iki gruodžio 1 dienos, įsileidimo į Rusijos teritoriją bus priimamas privalomai vykdant laboratorinę saugumo kontrolę.

Be to, Kaliningrado srityje „Rosselchoznadzor“ uždraudė įvežti šešias partijas vištienos, atkeliavusios iš Turkijos įmonės „TR 64-0059“, kurios bendras svoris siekia 162 tonas.

Apžiūrint krovinį buvo nustatyta, kad neatitinka plombų numeriai, nurodyti veterinarijos sertifikatuose, su faktiniais ant konteinerių esančių plombų numeriais.

„Krovinių išleidimas sustabdytas tol, kol bus gauta papildoma informacija iš eksportavusios šalies valstybinės veterinarijos tarnybos“, – teigiama „Rosselchoznadzor“ regioninės valdybos interneto svetainėje išplatintame pranešime.

„Rosselchoznadzor“ duomenimis, teisę į Rusiją tiekti paukštieną turi 16 Turkijos įmonių. Šešioms iš jų įvesti laikini tiekimo apribojimai, o dar vienos produkcijai taikoma griežtesnė kontrolė, perduoda TASS.

Ginasi, kad su politika nesusiję

Rusijos federalinės veterinarijos ir fitosanitarijos priežiūros tarnyba „Rosselchoznadzor" tvirtina, kad šis sprendimas neturi jokio politinio atspalvio.

Tai pareiškė institucijos atstovė spaudai, komentuodama pasklidusią informaciją.

„Rosselchoznadzor" gali priimti sprendimą taikyti apribojimus dviem atvejais, nurodo spaudos atstovė Julija Melano.

Pirmuoju atveju gali tapti Rusijos reikalavimų nevykdymas dėl prekių saugumo. „Būtina atkreipti dėmesį, kad tai įprastas „Rosselchoznadzor" darbas, jis politinio atspalvio neturi", - pabrėžė institucijos atstovė. Anot jos, būtent Rusijos reikalavimų nesilaikymas saugumo srityje ir tapo apribojimo priežastimi.

„Jau gerokai prieš vakarykštį incidentą „Rosselchoznadzor" nusprendė dėl apribojimų, taikomų Turkijos įmonės paukštienos produkcijai", - aiškino pareigūnė.

Rusų prašo nepirkti turkiškų drabužių

Rusijos tekstilininkų asociacija parašė kreipimąsi į šalies vyriausybę ir prašo rusų nepirkti turkiškų tekstilės ir lengvosios pramonės gaminių.

Nepirkti šių prekių rekomenduojama tol, kol bus aiškinamasi dėl su „Su-24“ lėktuvu susijusio incidento, praneša tvrain.ru. Asociacijos pirmininkas Šamchalas Ildarovas taip pat pasiūlė šiuo periodu imtis sankcijų, kurios būtų taikomos tekstilės ir lengvosios pramonės gaminiams iš Turkijos.

„Šiandien importas iš Turkijos siekia septynis milijardus dolerių. Paprasta aritmetika patvirtina, kad apie du su puse milijardai dolerių iš šios sumos nukeliauja Turkijos piliečių atlyginimams, o 400 mln. JAV dolerių kasmet nukeliauja į šalies biudžetą mokesčių pavidalu, vienam milijonui žmonių suteikiamos darbo vietos“, - teigė Š. Ildarovas.

Jo manymu, tuo metu, kai Rusijos pramonei reikia paramos, o žmonėms – darbo, nevertėtų įdarbinti iki 3 proc. Turkijos gyventojų.

DELFI primena, kad antradienį didieji Rusijos kelionių organizatoriai nutraukė skrydžius į Turkiją.

„Turistinių kelionių operatoriai dabar sustabdys pardavimus, jie neturi kitos išeities. Tai bus dar vienas skaudus smūgis turizmo sektoriui, nes užsidarys pagrindinė uždrausto Egipto alternatyva, kurią buvo galima siūlyti. Žiemą Turkijoje veikia tik geri penkių žvaigždučių viešbučiai su baseinais ir SPA centrais. Visos kitos kryptis yra toliau ir kainuoja brangiau. Egiptui kaimyniniame Eilate poilsis taip pat kainuoja brangiau“, - teigė sąjungos spaudos sekretorė Irina Tiurina.

Ji įsitikinusi, kad padėtis tampa tokia bloga, kad netrukus rusai apskritai liausis kur nors keliavę.

„Apskritai padėtis tampa tokia katastrofiška, kad, panašu, žmonės apskritai nenorės kur nors vykti, įskaitant ir keliones po Rusiją. Jie paprasčiausiai neturės nuotaikos tai daryti“, - teigė ji. Kiek anksčiau Rusijos turistinių kelionių operatorių sąjunga pareiškė, kad Rusijos turizmo rinkos neįmanoma įsivaizduoti be Turkijos. Antradienį ryte Turkijos karinės oro pajėgos netoli sienos su Sirija numušė Rusijos naikintuvą. Turkijos kariuomenės pareigūnai nurodė, kad į šalies oro erdvę įskridusį naikintuvą karinės pajėgos įspėjo, tačiau orlaivio „Su-24" pilotams nereagavus, jį numušė Turkijos „F-16" naikintuvai.

Tarp daugiausiai Turkijoje atostogaujančių turistų antroje vietoje yra rusai.

Rusijos ir Turkijos santykiai įkaito po to, kai lapkričio 24 dieną Turkijos karinės oro pajėgos pasienyje su Sirija numušė Rusijos lėktuvą „Su-24“. Turkijos Gynybos ministerija pareiškė, kad lėktuvas pažeidė šalies oro erdvę. Vienas iš Rusijos pilotų žuvo.

Paskui Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad incidentas „turės rimtas pasekmes Rusijos ir Turkijos santykiams“.

Ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas taip pat pranešė apie ilgamečių gerų kaimyninių santykių pakirtimą, „įskaitant ekonomikos ir humanitarinės pagalbos sferas“.

Rusijos vyriausybės vadovas pažymėjo, kad Maskvai padarytą žalą „bus sunku atlyginti“, dėl ko „Turkijos kompanijos gali netekti savo pozicijų Rusijos rinkoje“.

Aukštas valstybines pareigas einantis leidinio „Kommersant“ šaltinis paaiškino, kad dabar karinio bendradarbiavimo, tarptautinių kontaktų (įskaitant ir Sirijos problematiką) klausimai, taip pat verslo projektai bus arba atšaukti, arba ilgiems metams įšaldyti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2022)