Antradienį, kalbėdamas JK Iždo išrinktojo komiteto nariams, M. Carney perspėjo, kad „infliacija didėja, (ir) tai yra labai didelio valiutos kurso pokyčio padarinys“.

Tačiau oficialūs duomenys atskleidė, kad spalį metinė šalies infliacija nelauktai sulėtėjo, apleisdama stipriausias dvejų metų pozicijas. 12 mėnesių infliacijos lygis sumažėjo 0,9 proc., palyginti su 1,0 proc. lygiu rugsėjį, paskelbė Nacionalinis statistikos biuras (ONS).

Tai nepatenkino rinkos lūkesčių, kad infliacija nežymiai padidės iki 1,1 proc.

„Spalį infliacija buvo mažesnė, nei tikėjomės“, – parlamentarams prisipažino M. Carney .

ONS teigimu, „nėra aiškių įrodymų“, kad svaro vertės nuosmukis po JK apsisprendimo išstoti iš Europos Sąjungos (ES) kelia prekių kainas. Vis dėlto Anglijos banko valdytojas pabrėžė, kad tai nekeičia bendro vaizdo, kuriame ryškėja augančios infliacijos tendencija dėl neseniai santykyje su euru ir JAV dolerio smukusio svaro.

Anksčiau šį mėnesį M. Carney nusprendė, kad eis Anglijos banko vadovo pareigas iki 2019 m. birželio, metais ilgiau, nei planavo iš pradžių, kad pagelbėtų „tvarkingam perėjimui“ po „Brexit“.

ONS taip pat paskelbė, kad JK gamyklose pagamintų prekių kainos praėjusį mėnesį augo toliau, iš dalies kaltindamas silpstantį svarą, kuris JK įmonėms kilstelėjo importuojamų žaliavų kainas.

Spalį gamintojų produkcijos kainos pakilo 2,1 proc., palyginti su tuo pačiu praėjusių metų mėnesiu. Jos augo sparčiau nei rugsėjį, kai augimas buvo fiksuojamas 1,3 proc.

Tai buvo ketvirtas pelningas mėnuo iš eilės po dvejų metų nuoseklaus kainų kritimo; tai ryškiausias augimas nuo 2012 m. balandžio.

Dabar Anglijos bankas prognozuoja, kad kitais metais infliacija pasieks 2,7 proc. lygį, tačiau kai kurie analitikai mano, kad ji išaugs net iki 4,0 proc., nes silpnas svaras lems importo kainų kilimą, sakė Benas Brettelis, vyriausiasis brokerių įmonės „Hargreaves Lansdown“ ekonomistas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją