"Teigiama yra tai, kad antrąjį ketvirtį šiek tiek atsigavo vidaus paklausa. Tai leidžia tikėtis, kad trečiąjį ketvirtį ekonomikos augimas bus didesnis nei antrąjį. Tačiau jeigu mums nepavyks perlaužti investicijų mažėjimo tendencijos, nepavyks pasiekti ir ekonomikos augimo", BNS sakė finansų analitikė Margarita Starkevičiūtė.

Vilniaus banko valdybos pirmininko patarėjui Gitanui Nausėdai nerimą kelia ne tik mažėjančios investicijos, bet ir mažėjantis eksportas - pirmąjį ketvirtį jis siekė 4,1 mlrd. litų, o antrąjį - 3,9 mlrd. litų. Eksportas, pasak G. Nausėdos, smuko pirmiausia dėl sumažėjusio naftos išvežimo, kuris sudarė 20,9 proc. viso eksporto. Tam įtakos turėjo ir nestabilus "Mažeikių naftos" darbas.

Lietuvos bankas penktadienį paskelbė mokėjimo balanso einamosios sąskaitos deficitą, kuris antrąjį šių metų ketvirtį, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, dėl spartaus prekių eksporto augimo ir griežtos Vyriausybės iždo politikos sumažėjo 888 mln. litų, arba 2,4 karto, ir, n egalutiniais vertinimais, sudarė 5,6 proc. BVP.

Pirmojo pusmečio ESD, negalutiniais skaičiavimais, sudarė 4,3 proc. BVP. Pirmąjį 1999 metų ketvirtį ESD sudarė 13,6 proc., pirmąjį pusmetį - 11,1 proc. BVP.

G. Nausėda teigiamai vertino 4,3 proc. deficito rodiklį, tačiau "antrojo ketvirčio rezultatai parodė, kad nebus taip giedra, kaip pirmąjį ketvirtį, ir šių metų ESD gali pasiekti 6 procentus".

Pasak LB pranešimo, p irmąjį pusmetį, palyginti su pirmuoju 1999 metų pusmečiu, konsoliduoto biudžeto išlaidos sumažėjo 13 proc., o išlaidos materialinėms investicijoms - 3,7 karto.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją