„Lietuva nėra maža, nes joje yra tiek daug talentų. Žiūrime į žmonių skaičių, kiek čia yra gyventojų, bet reikia žiūrėti, kiek čia yra talentingų žmonių. Ir kai kurie yra likę Lietuvoje, bet kiek dar yra išvažiavusių į kitus kraštus, - kalba Lietuvoje viešinti D. Čekanauskas-Navarette.

Moteris antradienį už užsienio lietuvių profesionalų telkimą buvo apdovanota Prezidentūroje vykusiuose Globalios Lietuvos apdovanojimuose 2015.

Kalifornijoje gimusi lietuvė dirba su jos pačios įkurta Pasaulio lietuvių meno taryba, kuri Lietuvos meno (kino, literatūros, vizualinio meno) grožį atskleidžia milijoninei JAV auditorijai. D. Čekanauskas-Navarette rūpinasi ne tik lietuviško kultūros paveldo plėtra JAV, bet ir padeda Lietuvos verslininkams tvirtintis JAV rinkoje.

D. Čekanausko-Navarette tėvai gimė Lietuvoje, tačiau per Antrąjį pasaulinį karą pabėgo iš Lietuvos ir įsikūrė saulėtoje Kalifornijoje, Los Andžele. Čia šeimoje gimė trys dukros.

„Šeimoje puoselėjome tik lietuviškas tradicijas“, - tvirtino puikiai lietuviu kalba kalbanti moteris.

D. Čekanauskas-Navarette pasakojo, kad ir dabar Los Andžele labai aktyviai bendrauja su šiame JAV mieste gyvenančiais lietuviais: „Bendraujame daug ir dažnai, nes čia pakankamai daug lietuvių gyvena, tai turime daug progų ir galimybių susitikti“.

Nors pasaulyje Los Andželas ir jame esantis Holivudas tapatinamas su kino meka, visgi lietuvė prisipažįsta, kad nedaug lietuvių iš tiesų dirba kino industrijoje. Pačios moters karjera – dirbant su investicijomis ir akcijomis.

„Mano darbas ir nebuvo su kinu susijęs, bet dabar su Pasaulio lietuvių meno taryba daug daugiau tenka dirbti su menininkais, kurie dirba kino industrijoje“, - pridėjo pašnekovė. D. Čekanausko-Navarette sesės dirba buhalterijos srityhe, o jauniausioji sesė - taip pat su investicijomis.

Los Andžele lietuvė sutiko ir savo gyvenimo meilę. Šis kilęs iš Meksikos. D. Čekanauskas-Navarette prasitarė, kad jos vyras trejus metus lankė lietuvišką mokyklą ir taip pat puikiai supranta lietuviškai.

„Su juo galima lietuviškai susikalbėti ir visi labai nustemba, kai tai sužino, - pasakojo Globalios Lietuvos apdovanojimų laureatė. - Jis pats nusprendė mokytis lietuvių kalbos ir tikrai nereikėjo jo versti“.

D. Čekanauskas-Navarette pirmą kartą į Lietuvą atvyko, sulaukusi 30 metų. Jos tėvai Lietuvoje buvo nebuvę 50 metų. Būtent po pusės šimtmečio moters tėtis vėl sutiko Lietuvoje likusį brolį.

„Pirmą kartą į Lietuvą atvažiavome su tėvais. Lietuva buvo ką tik atgavusi nepriklausomybę. Čia buvo visai kitaip. O kai jau antrą kartą atvažiavau 2009 m., tai visai kitas pasaulis buvo”, - prisiminė dabar jau kasmet į Lietuvą sugrįžtanti Amerikos lietuvė.

Los Andžele su vaikais D. Čekanauskas-Navarette bando kalbėti lietuviškai ir moteris teigia tikrai neprieštarausianti, jei užaugę vaikai sugalvos gyventi Lietuvoje.

„Mama tikrai leistų. Kas žino. Gaila, kad man nebuvo tokios galimybės, nes man augant Lietuva dar nebuvo nepriklausoma“, - šypsojosi moteris.

Apdovanoti jau ketvirtą kartą

Artėjant metų pabaigai Prezidentūroje jau tradiciškai buvo išdalinti Globalios Lietuvos apdovanojimai. Labiausiai nusipelnę Lietuvai bei užsienyje gyvenantys tautiečiai apdovanoti jau ketvirtą kartą.

Investicijų pritraukimo į Lietuvą kategorijoje už tarptautinės kompanijos atvedimą į Lietuvą apdovanotas Aurimas Adomavičius. 2008 metais A. Adomavičius su draugiais iš Lietuvos Čikagoje įsteigė sparčiai augančią inovatyvių IT sprendimų įmonę "Devbridge Group", o nuo 2011 metų jos padaliniai veikia Kaune ir Vilniuje. Šiuo metu kompanijoje dirba 150 žmonių, o kitais metais planuoja toliau plėstis iki 250.

Už Lietuvoje gimusių idėjų sklaidą pasaulyje pagerbtas ir "Teo LT" apdovanotas Viešojo transporto informaciją sisteminančio įrankio "Trafi" įkūrėjas Martynas Gudonavičius. M. Gudonavičiaus idėja sudomino ne tik investuotojus (5,5 mln. eurų pritrauktų investicijų) ir vartotojus ("Apple" vertinimu viena iš "Best Apps of 2014"), bet ir tarptautinius partnerius. "Trafi" šiuo metu veikia Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Turkijoje ir Brazilijoje, planuoja plėstis į Aziją.

Už tarptautinės patirties sklaidą apdovanojimas įteiktas litvakui Carlosui Levensteinui iš Brazilijos, kurio kaip GLL Patarėjai verslui programos dalyvio mentorystės dėka Lietuvos įmonės drąsiau ir efektyviau žengia į Brazilijos rinką. Vyras turi ilgametę patirtį technologijų pramonėje ir konsultuoja Lietuvos IT ir pramonės įmones Brazilijos teisiniais ir kitais klausimais.

Už tarptautinių inovacijų diegimą Lietuvoje „Globalios Lietuvos Apdovanojimų 2015“ statulėlė įteikta į Lietuvą grįžusiems Raimundui ir Mindaugui Steponavičiams. Fizikos mokslo daktaro R. Steponavičiaus įsisavinta šviesos skaidymo technologija tapo kartu su broliu Mindaugu įsteigto verslo "Sprana" pagrindu. 2014 m. jų įmonė apdovanota „Innovation Award 2014“, o pernai ji pasiekė finalinį etapą aukštųjų technologijų įmonių konkurse „Knowledge Economy Companies 2014“.

Už tarptautinės patirties indėlį į pokyčius regionuose apdovanotas į Akmenę iš Švedijos gyventi grįžęs Arnius Bijanskis. Švedijoje sukauptą patirtį A. Bijanskis pritaikė įkurdamas modernią medžio apdorojimo ir baldų gamybos įmonę "Avastata" su centriniu biuru Akmenėje ir atstovais Švedijoje ir Norvegijoje. "Avastata" grupėje dirba 130 žmonių. Trejus metus iš eilės – 2012, 2013, 2014 m. – "Avastata" pateko į patikimiausių šalies įmonių sąrašą. A. Bijanskio įkurta įmonė remia Akmenės sporto centrą, vaikų globos ir neįgaliųjų namus, išlaiko krepšinio ir tinklinio komandas, pavyzdingai tvarko aplinką.

Už užsienio lietuvių profesionalų telkimą Prezidentė apdovanojimą įteikė JAV gyvenančiai Lietuvos garbės konsulei Daivai Čekanauskui-Navarette, kuri labai aktyviai jungia Lietuvos verslo, mokslo ir kultūros veikėjus su JAV. Taip pat, šiemet jos įkurtos Pasaulio lietuvių meno tarybos dėka bus garsinami Lietuvos ir lietuviškų šaknų turintys kino kūrėjai ir kiti menininkai.

Už nuoširdžią draugystę atsidėkota Lietuvoje gyvenančiam britui Chrisui Butleriui. Atvykęs ir patikėjęs Lietuvos verslo potencialu, Ch. Butleris ėmėsi iniciatyvos megzti Didžiosios Britanijos ir Lietuvos verslo santykius. 1999 metais Ch. Butleris tapo Didžiosios Britanijos prekybos rūmų steigėju ir vadovu, skiriančiu dėmesį ne tik verslui, bet ir Didžiosios Britanijos kultūros sklaidai Lietuvoje. Į Lietuvą pritraukti jis padėjo tokius investuotojus kaip "Barclays" ir "Callcredit".

Už Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje DELFI skaitytojų balsavimo metu išrinktas bei apdovanotas fotomenininkas Paulius Staniūnas, pastaruosius ketverius metus gyvenantis Malaizijoje. Ten jis žinomoms tarptautinėms kompanijoms įgyvendina fotosesijų užsakymus, tačiau labiausiai žinomas dėl socialinių projektų „All is Amazing“ ir „Same Same“. Praėjusiais metais žurnalas „Juice“ P. Staniūną išrinko geriausiu šalies vakarėlių fotografu, jo darytos Kvala Lumpūro naktinio šėlsmo ir meno renginių nuotraukos spindi žurnalų viršeliuose ir straipsniuose.

Ceremonijos metu Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius įvardijo asmenį, kuriam skirtas ministerijos inicijuotas apdovanojimas Už viso gyvenimo nuopelnus. Šiemet šioje kategorijoje apdovanotas legendinis Lietuvos krepšininkas Arvydas Sabonis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (564)