Neišlaidavo ir švenčių laikotarpiu. Auga nerimas, kad amerikiečiai net neketina gelbėti šalies nuo recesijos, kuri kuo toliau, tuo labiau atrodo neišvengiama. Nuogąstavimai tikrai rimti, turint omenyje, kad vartotojai sudaro apie 70 proc. šalies ūkio, o pastaruoju metu kaip susitarę nenori plačiau atverti piniginių, skelbia money.cnn.com.

Vartojimas gruodį, lyginant su lapkričiu (nepaisant to, kad šiek augo pajamos), mažėjo, pirmadienį, vasario 1 dieną, skelbė šalies Prekybos departamentas.

„Visų dabartinių baimių esmė labai paprasta. Pagrindinis klausimas išlieka, ar dabartinis sulėtėjimas pramonės srityje turės įtakos vartotojui ir pastūmės šalį į recesijos glėbį“, – teigia vertybinių popierių strategas iš „Goldman Sachs“ Davidas Kostinas.

Gamyba Amerikoje jau pajuto recesiją. Sausį sektoriuje ketvirtą mėnesį iš eilės fiksuotas mažėjantis augimas, teigiama ISM indekse, kuris stebi ir fiksuoja pramonės augimą.

Visi šie dabartinės situacijos simptomai piešia gana sudėtingą šalies ekonomikos paveikslą.
Kai kurie JAV ekonomikos sektoriai klesti. Praeitais metais amerikiečiai įsigijo rekordinį kiekį automobilių. Yra duomenų, kad JAV gyventojai gana nemenkas sumas leidžia namų apyvokoms daiktams ir remontui.

Be to, šalyje pastebimai mažėja nedarbas: šiuo metu nedarbo lygis šalyje siekia vos 5 proc. Dauguma universitetų absolventų sėkmingai įsitvirtina darbo rinkoje, laipsniškai auga jų pajamos.
Nepaisant gerų žinių, JAV ūkis nuo spalio iki gruodžio ūgtelėjo vos 0,7 proc.

Tai buvo lėčiausias augimo tempas nuo pat pirmojo 2015 metų ketvirčio. Faktas, kad dujų kaina smuko žemiau 2 dolerių (1,83 Eur) už galoną ribos, o amerikiečiai vis tiek neskuba atverti papilnėjusių piniginių, kelia rimtą nerimą.

Tiesą sakant, žmonės tiesiog daugiau taupo. Gruodį bendros visų šalies gyventojų santaupos sudarė 753 mlrd. dolerių (689 mlrd. Eur) . 2014 metų gruodį šis skaičius siekė tik 653 mlrd. dolerių (598 mlrd. Eur), teigiama, remiantis JAV prekybos departamento turimais duomenimis.

Skaičiuojama, kad išlaidos dujoms ir maistui 2015 metais augo 1,3 proc. – lėčiau nei 2014 metais, kai augimas buvo didesnis nei 1,5 proc.

„Žmonės 2015 metais pradėjo išleisti mažiau, o tai reiškia, kad nauji metai prasideda gana tylia nata“, – sako vyriausioji „BMO Capital Markets“ ekonomistė Jennifer Lee.

Taupymas jokiais būdais nėra blogas dalykas, netinkamas tik metas, kada žmonės apsisprendė tai daryti. Ekspertai pažymi, kad, žmonėms nustojus leisti pinigus, šalies ūkis nebeaugs. Be to, stoja ir pasaulinės ekonomikos augimas.

Neigiamus to padarinius jaučia ir Amerikos apdirbamoji pramonė, sudaranti apie 10 proc. viso šalies ūkio.

JAV prekybą stabdo paklausos trūkumas iš pirkėjų užsienyje ir sustiprėjęs doleris, kuris ir lemia, kad užsienyje amerikiečių produkcija kainuoja brangiau.

Galbūt tikimybė, kad šiais metais Ameriką ištiks recesija ir gana menka, tačiau 2016 metais šalies ūkiui prasidėjo gana liūdna nata, vieningai sutinka ekspertai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (535)