Tai numatančią įstatymo pataisą jis ketina kitą savaitę registruoti parlamento posėdžių sekretoriate.

"Kitą savaitę ketinu registruoti pataisą, kad nuo 2 iki 5 proc. būtų didinamas akcizas alkoholiui", - BNS sakė A.Matulas.

Jis teigė, kad tokį siūlymą teikti jį skatina Statistikos departamento pateikti duomenys apie pernai kritusias alkoholinių gėrimų kainas.

Statistikos departamentas Seimo Sveikatos reikalų komitetą informavo, kad praėjusiais metais įvairaus alkoholio rūšių kaina mažėjo nuo 1 iki 4,5 procento.

"Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, jeigu alkoholis pinga 10 proc., jo vartojimas padidėja apie 4 procentus, - tvirtino parlamentaras. - Nenormalu, kai maistas brangsta, alkoholis sugebėjo atpigti."

A.Matulas sakė svarstąs tris variantus, kiek reikėtų siūlyti didinti akcizą.

"Skaičiuojame, kad būtų galima didinti tiek, kiek atpigo, o papigo nevienodai. Kitas variantas būtų didinti visam alkoholiui vienodai 2 proc., trečias variantas - vienodai 5 procentais. Skaičiuojame, kokia suma kiekvienu atveju susidarytų", - aiškino Seimo komiteto pirmininkas.

Skirtingam alkoholiui taikomas skirtingas akcizo tarifas, skaičiuojamas už produkto hektolitrą.

Parlamentaras teigė siūlysiąs, kad visos lėšos, gautos už padidintą akcizą, būtų pervedamos į specialiai sukurtą Sveikatos fondą. Iš jo būtų finansuojami Sveikatingumo metų programos, bendruomenių projektai.

A.Matulas taip pat pabrėžė sieksiąs, kad dar šis Seimas priimtų Alkoholio kontrolės įstatymo pataisą, kuria būtų uždrausta svaigiesiems gėrimams taikyti nuolaidas ir įvairias akcijas. Šiai pataisai jau pritarta po svarstymo, liko vienintelis balsavimas parlamente - dėl jos priėmimo.

"Statistikos departamentas mums atskleidė, kad daugiausia alkoholio išparduodama įvairių akcijų metu. Daugelyje valstybių nuolaidos tokiems gėrimams netaikomos", - teigė A.Matulas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (153)