Valstybės piniginės planą parlamentui pristatė finansų ministras Rimantas Šadžius. Jis pirmiausiai padėkojo Andriui Kubiliui, jo Vyriausybei ir ankstesnės kadencijos Seimui už su biudžetu nuveiktą darbą.

R. Šadžiaus teigimu, nauja Vyriausybė negalėjo imtis visų savo programoje numatytų įsipareigojimų, tad nutarta apsiriboti vienu esminiu pakeitimu – minimalios mėnesinės algos (MMA) pakėlimu iki 1000 Lt.

Atlyginimai biudžetininkams, valdininkams bei statutiniams pareigūnams taip pat lieka įšaldyti iki kitų metų pabaigos.

Valstybės investicijų programa, ministro žodžiais, „nenukentėjo“, tačiau Algirdo Butkevičiaus Vyriausybės ministrai kitų metų eigoje esą gali padaryti tam tikras korekcijas.

Primindamas Seimo narių pasiūlymus didinti biudžeto išlaidas, R. Šadžius trumpai konstatavo, kad viso to padaryti neįmanoma, tad apsiribota keliomis nedidelėmis korekcijomis.

Dar prieš biudžeto svarstymą dvi Seimo frakcijos – Liberalų sąjūdis ir konservatoriai – oficialiai pasiskelbė opozicinėmis. Konservatoriai akcentavo valdančiųjų požiūrį į energetiką, liberalai – jiems nepriimtiną darbo pajamų progresinį apmokestinimą.

„Drąsos kelias“ opozicija kol kas nesiskelbia.

Mokesčių surinkime regi „visišką šnipštą“

Opoziciniai dešinieji kritikavo negausias biudžeto projekto, paruošto dar A. Kubiliaus Vyriausybės, korekcijas. Liberalų lyderis Eligijus Masiulis pirmiausiai abejojo valdančiųjų planais iš padidintos MMA surinkti daugiau mokesčių.

„Daug prisiklausėmė apie tai, kaip padidėjęs minimalus atlyginimas užsuks Lietuvos ekonomiką, žmonės, pradėję gauti šiek tiek didesnę MMA, ims daugiau vartoti. Tuo tarpu matydami koregavimą kitąmet pagrindinių surenkamų mokesčių, matome, kad pridėtinės vertės mokesčio prognozė yra mažinama 64 mln. Lt. Tai, reiškia, yra visiškas šnipštas, kada buvo kalbama apie tai, jog žmonės, uždirbdami daugiau, pradės daugiau vartoti“, - kalbėjo E. Masiulis.

Anot jo, MMA pakėlimas yra skubotas ir gali smogti regionų verslininkams.

A.Kubilius balsuos už, nes socdemai biudžeto „nesugadino“

Ekspremjeras Andrius Kubilius, antradienį tapęs konservatorių frakcijos seniūnu ir opozicijos lyderiu, paragino balsuoti už biudžeto projektą. Tiesa, pirmiausiai dėl to, kad planą ruošė dar jo Vyriausybė, o dabartinė – „nesugadino“.

„Aš asmeniškai siūlysiu balsuoti už šį biudžetą, kurį parengė mūsų Vyriausybė ir kurio naujoji Vyriausybė dar nesugadino populistinių pažadų, gausiai dalintų prieš rinkimus, įgyvendinimu“, - ironizavo A. Kubilius.

Jis valdančiuosius ragino tęsti drausmingą finansų politiką, kelissyk padėkojo už biudžeto „nepagadinimą“. Sykiu jis paragino atsakingiau planuoti išlaidas, gąsdindamas Graikijos likimu.

„Ar tikrai naujoji Vyriausybė siekia, kad Lietuva eitų Graikijos keliu?“ - retoriškai klausė A. Kubilius.

A.Butkevičius: Graikijos likimas dėl MMA kėlimo – absurdas

Naujasis premjeras Algirdas Butkevičius, kreipdamasis į Seimą, tokius pareiškimus vadino žmonių gąsdinimu ir populizmu.

„Ekonominiu sunkmečiu krizės įveikimo keliai yra keli. Tai yra ekonomikos skatinimo priemonės. (...) Kitas kelias – darbo pajamų devalvacija ir taip pat valstybės skolos didinimas, ką darė buvusi Vyriausybė“, - replikavo A. Butkevičius, gindamas siekį didinti MMA.

Biudžeto tvirtinimas planuojamas ketvirtadienį.

Įstatymo projekte numatyta, kad kitų metų valstybės biudžeto pajamos kartu su Europos Sąjungos (ES) lėšomis sudarys 25,696 mlrd. Lt. Be ES lėšų biudžeto pajamos numatomos 18,15 mlrd. Lt.

Valstybės biudžeto asignavimai išlaidoms ir turtui įsigyti sudarys 26,4 mlrd. Lt.

2013 m. valstybės biudžeto asignavimai viršija pajamas 740 mln. Lt, deficitas sudarys 0,6 proc. BVP, o planuojamas 2013 m. visų viešųjų finansų deficitas – apie 2,5 proc. BVP. Planuojama, kad šių, 2012 metų viešųjų finansų deficitas neviršys 3,0 proc. BVP.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)