Ši pensija suteiks po žemyną keliaujantiems ir dirbantiems žmonėms galimybę taupyti į vieną pensijų fondą, praėjusią savaitę rašė „The Guardian“.

Kad europietiška pensija būtų patrauklesnė, Briuselis rekomenduos šalių vyriausybėms suteikti kiek įmanoma palankesnes mokesčių sąlygas.

Tikėtasi, kad pensijų mokesčių klausimas bus suderintas kaip pasiūlymo dalis, bet konsultacijų su šalimis narėmis metu to nepavyko pasiekti.

ES pensijos teikėjai turės užtikrinti ir didelį mokesčių skaidrumą, kadangi šiuo metu baiminamasi, jog taupantieji dabar palikti nežinioje dėl mokesčių, atskaičiuojamų nuo jų kaupiamų pensijų.
Europos Komisija tikisi, kad ES pensija paskatins dirbančiuosius, tuos, kurie naudojasi ES judėjimo laisve, taupyti.

Tik 27 proc. 25–59 m. europiečių yra pasirinkę kokį nors pensijų kaupiamąjį fondą.
Kadangi ES šalių narių mokesčiai pensijoms skiriasi, pensijų teikėjai turės skirstyti pensijos indėlius pagal tai, kurioje šalyje klientai gyveno ir dirbo, kai mokėjo įmokas.

Administravimas bus patikėtas privatiems pensijų teikėjams, kurie administruoja Visos Europos asmeninės pensijos produktą (PEPP).

EK siūlo, kad bet kokia ES pensija suteiktų įvairių investicijų galimybių – pradedant konservatyvesniais klientais, baigiant tais, kurie linkę daugiau rizikuoti.

Kaupiantieji pensijas turės teisę keisti pensijų teikėjus tiek savo šalyje, tiek užsienyje kas penkerius metus už nustatytą mokestį.

Finansinių paslaugų komisijos viceprezidentas Valdis Dombrovskis sakė, kad ES pensija bus žmonėms garantas, kad jų pinigai saugūs.

„Ji turi didžiulį potencialą, kadangi suteiks kaupiantiesiems pensijas visoje ES daugiau pasirinkimų, atidedant pinigų pensijai, – teigė jis. – Vyks konkursas, kad daugiau fondų galėtų pasiūlyti šį produktą už nacionalinių rinkų ribų. Ji bus tarsi kokybės pažyma, esu tikras, kad PEPP skatins ir ilgalaikes investicijas kapitalo rinkose.“

Neaišku, ar po „Brexit“ pensija bus prieinama britams. Už tai bus atsakinga ES institucija – Europos draudimo ir profesinių pensijų institucija.

Šiuo metu ES piliečiai gali priklausyti valstybinės pensijų schemoms keliose šalyse, jei dirba užsienyje. Galutinė pensija priklauso nuo to, kiek laiko asmuo gyveno vienoje ar kitose šalyje ir kokio dydžio buvo įmokos.

Tiek ES, tiek Britanijos vyriausybė teigia ginsianti dabartines pensijų teises ES piliečiams, gyvenantiems JK, ir atvirkščiai.

Tiesa, neaišku, ar dabartiniai susitarimai dėl valstybinių pensijų galios ir tiems, kurie dirbs tarp JK ir 27-ių ES šalių narių po 2019 m. kovo, kai Britanija pasitrauks iš ES.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)