Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, R. Karbauskiui priklausantis „Agrokoncernas“ valstybei yra skolingas 1,693 mln. eurų pridėtinės vertės mokesčio (PVM).

Tai yra didžiausia šio mokesčio skola iš visų kitų skolingų bendrovių.

Pvz., VMI skelbiamame PVM skolininkų sąraše antroje vietoje esanti „Autobrava“ sausio pabaigoje buvo skolinga 822 tūkst. Eur, trečioje vietoje esanti „Krasta auto“ – 582 tūkst. Eur.

VMI Komunikacijos vadovas Darius Buta DELFI paaiškino, kad PVM skola gali susidaryti tuo atveju, jeigu viena įmonių grupės bendrovė turi mokesčio nepriemoką, o kita permoką. Esą tokiu atveju kiek užtrunka, kol permokos ir nepriemokos „sudengiamos“.

VMI duomenimis, sausio pabaigoje 10 tūkst. Eur ir didesnę PVM skolą turėjo daugiau kaip 330 juridinių asmenų, bendra jų PVM skola buvo daugiau kaip 15 mln. Eur.

Tiesa, į šį sąrašą nepatenka biudžetinių įstaigų, bankrutuojančių, restruktūrizuojamų mokesčių mokėtojų skolos, taip pat tokios skolos dėl kurių mokesčių mokėtojai yra sudarę mokestinės paskolos sutartis.

„Agrokoncerno“ administracija el. paštu atsiuntė tokį komentarą apie susidariusią skolą:

„Už 2016 m. gruodį „Agrokoncernas“ su „Agrokoncerno grūdai“ turi mokestinės nepriemokos (ar jos dalies) perėmimo sutartį. „Agrokoncerno grūdai“ grąžintina PVM suma sudaro 2,18 mln. Eur, „Agrokoncerno“ mokėtinas PVM sudarė 2,07 mln. Eur sumą.

Prašymą duoti sutikimą mokestinei nepriemokai perimti „Agrokoncernas“ pateikė 2017-01-24 d. 1,69 mln. Eur sumai. PVM deklaracijoje mokėtina PVM suma 2,076 mln. Eur. 2017-01-25 d. pavedimu buvo sumokėta 386 tūkst. Eur. 1,69 mln. Eur mokestinės nepriemokos (ar jos dalies) skirtumas bus užskaitytas pagal perėmimo sutartį su bendrove „Agrokoncerno grūdai“, kai mokestinį patikrinimą atliks VMI.

Sprendimas dėl nepriemokos perėmimo VMI turėtų būti priimtas iki vasario 10 d., tada VMI duomenų bazėse neturėtų likti informacijos apie mokestines nepriemokas. Tokie mokesčių mokėjimai yra normali praktika, kurią numato teisės aktai“.

Kiek vėliau bendrovės administracija patikslino: „VMI telefonu informavo, kad užskaita atlikta ir skolos nebėra“. Ryte esą informaciją galima patikrinti VMI tinklapyje.

266 darbuotojus turintis „Agrokoncernas“ šiuo metu „Sodrai“ nėra skolingas.

Kaip rašė DELFI, R. Karbauskio žmona „Sodrai“ skolinga 428,40 Eur PSD įmokų.

„Modus Group“, kuriai priklauso „Autobrava“ ir „Krasta auto“, finansų direktorius Giedrius Audickas taip pakomentavo bendrovių įsiskolinimą:

„Kai kurios „Modus Group“ įmonės dėl veiklos specifikos turi atgautino PVM, kurį, pagal įstatymo numatytą galimybę, galima sudengti su mokėtinu PVM. Tai bendrai paplitusi šalyje praktika ir skolininkų sąraše tokios įmonės atsiduria tik kaip teoriniai skolininkai – vėliau PVM skola savaime išnyksta dėl atsirandančio PVM grąžinimo, susijusio su eksportu.

Prašymo sudengti PVM patvirtinimas VMI užtrunka iki 30 dienų ar net ilgiau, tuo laikotarpiu sistemose rodo skolą nors ir yra vykdomas skolos perėmimo procesas“.

VMI Nepriemokų administravimo departamento direktorė Irina Gavrilova paaiškino, kad VMI nuo 2013 m. pradžios skelbia daugiausiai mokesčių sumokančių ir mokestinių prievolių nevykdančių bendrovių sąrašus. Dėl ko susidaro PVM skola, ji pakomentavo taip:

„Įstatymai leidžia PVM skolas perimti tarp vienos grupės įmonių. Tačiau šis procesas užtrunka: gavus įmonės, kuri turi PVM permoką, prašymą perimti PVM nepriemoką iš savo grupės įmonių, yra vertinamas PVM permokos realumas, o ši procedūra turi būti atlikta per 15 dienų nuo prašymo pateikimo dienos.

T.y., skelbiant didžiausius nepriemokininkus mėnesio pradžioje tokie prašymai dar nebūna išnagrinėti ir pagal duomenis yra fiksuojama prašymus pateikusių įmonių nepriemoka. Įmonių PVM nepriemokos „dingsta“ tik įvertinus PVM skirtumo teisingumą bei atlikus procedūrinius veiksmus grupės įmonių apskaitos kortelėse“.

Direktorės teigimu, vertinant PVM skirtumo teisingumą nustatomi atvejai, kai PVM įskaitymas nėra galimas ir tokiais atvejais dėl pateiktų prašymų perimti mokestinę nepriemoką priimami neigiami sprendimai, o įmonė – skolininkė privalo sumokėti PVM į biudžetą neatliekant įskaitymų.

„Kadangi skelbiant sąrašus prievolė nėra įvykdyta bei nėra duotas VMI leidimas įskaityti nepriemoką ir yra rizika, kad VMI sprendimas bus neigiamas, mokesčių mokėtojas turi pats prisiimti atsakomybę ir priimti sprendimą dėl nepriemokos padengimo būdo bei laiko: ar pasinaudoti VMI teikiama paslauga, kurios realizavimas užtrunka, ir patekti į skolininkų sąrašus, ar laiku įvykdyti prievolę, t. y. sumokėti deklaruotą PVM ir įstatymu nustatyta tvarka atlikti procedūras dėl PVM grąžinimo“, – komentavo I. Gavrilova.

Anot jos, kai kurios įmonių grupės, kurios nenori patekti į skolininkų sąrašus, VMI iš anksto pateikia PVM deklaraciją beigi prašymą perimti PVM nepriemoką. VMI išnagrinėja šiuos prašymus ir, jei viskas gerai, PVM skolos 26-ą mėnesio dieną nėra, o įmonės į skolininkų sąrašus nepatenka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1113)