Čia bus pasakojimas apie naują amerikietiškos virtuvės restoraną Vilniuje.

Amerikos virtuvė, skirtingai nuo to, kaip apie ją galvoja neišmanėliai, nėra tik mėsainiai ir dešrainiai, nors ir tie patiekalai yra garbingi ir reikalingi geram ir visapusiškam organizmo vystymuisi, gerai nuotaikai ir kūrybiškumui palaikyti. Ir tai ne vien amerikietiškas obuolių pyragas ir ne vien kukurūzų duona.

Amerikoje vertinami šonkauliai – tirštai aptepti saldžiais, lipniais, viską tepančiais padažais, kurie yra tiesioginė priešprieša sveikai mitybai ir geriausi puikios nuotaikos draugai. Valgomasis šaukštas tokio padažo yra geriausias vaistas nuo depresijos, o mėsos (ypač smagiai krentančios nuo kaulo) graužimas dantimis yra nuostabiai nervus raminantis užsiėmimas, geriau negu, negu tų oro burbuliukų sprogdinimas, kurie būna plastikinėje apsauginėje pakuotėje. Kitaip tariant, šonkauliai yra vienas klasikinių paguodos patiekalų (amerikiečiai tai vadina „comfort food“), su dideliu angliavandenių kiekiu, atnešančių ramybę, numalšinančių širdgėlą ir išsklaidančių stresą.

Todėl Vilniuje atsidaręs šonkaulių restoranas galėjo būti tik gera naujiena ir džiaugsmas visiems mums, kas vertina amerikietiškas vertybes mūsų gyvenime. Amerika, jei nežinojote, yra laisvės namai ir drąsiųjų šalis. Su šonkauliais tai yra nelabai susiję, tačiau pagalvojau, kad vis tiek turėčiau jus apie tai informuoti.

Restoranas vadinasi „The Owls“, kas angliškai reiškia pelėdas (daugiskaitoje), ir yra sostinės Gedimino prospekte, tame jo gale link Seimo, kur šiaip jau nėra ypač daug restoranų, todėl čia aš įžvelgiu dar vieną pliusą. Angliškas pavadinimas šiaip jau būtų labai gerai, tiesiog puiku – ypač turint galvoje tai, kad pagal naujausią tvarką 95% Vilniuje atsidarančių naujų vietų turi būti vadinamos angliškai, išimtys leidžiamos tik lietuviško etninio maisto įstaigoms, kur valgiaraštyje privalomai yra lietuviški patiekalai: šaltibarščiai, didžkukuliai, vėdarai ir picos.

Vaizdas pro langą

Problema yra ta, kad restorane „The Owls“, bent jau tada, kai lankėmės, padavėjos nemokėjo tarti jo pavadinimo. Jį reikia tarti ne „ouls“, bet „auls“ – paprasta pamokėlė, bet gal pravers. Kaip rašė kažkada kalbininkas Juozas Balčikonis, menka garbė lietuviškas kirčiuotes mokėti, didelė gėda lietuviui angliškai nekalbėti.

Jei vertintume interjerą, šis restoranas gautų vieną aukščiausių įvertinimų. Dideli langai, erdvu, neprivelta ir neprigrūsta baldų, stalai dideli. Matyti virtuvė. Įrankiai tokiuose smagiuose aplankuose. Valgiaraštis neilgas.

Užsisakome trumpųjų kiaulienos šonkaulių (€9,20) ir trumpųjų jautienos šonkaulių (€15,20), ir visokių priedų. Bulvytės (€3,40), ant grilio keptos daržovių salotos (€3,40) ir žalėsių su medaus ir garstyčių padažu (€3,20).

Šonkauliai su Teryaki padažu

Priedai puikūs, ypač bulvytės. Vienos skaniausių bulvyčių Vilniuje, tikrai. Daug skonio, maloniai minkštos (bet ne guminės), žalėsių salotos su saldžiu padažu – skanu, kaip Amerikoje. Ne kokie nors ten agurkai su pavargusiais salotų lapais.

Patys šonkauliai atrodo, kaip svajonė. Tirštas, tirštas glaistas, kurių čia yra įvairių rūšių: bananų barbekiu, japoniškas teriyaki, kavos barbekiu – nes šonkauliai yra šonkauliai, ir juos vienus nuo kitų skiria padažas. Arba mes taip galvojome.

Ne, prapjovus naujiena bloga. Padažas skanus, bet ar mes užsisakinėjome lašinių paltį su trupučiu mėsos? Nemanau. Gal ir yra tokie žmonės, kuriems patinka didelis gabalas lašinio, apteptas barbekiu padažu, ir galbūt net ir Amerikoje galima rasti tokį variantą, bet aš nebuvau radęs, ir jums nepatariu. Žiūrėkite nuotrauką.

Eiti į šonkaulių restoraną ir vietoje šonkaulio gauti daug lašinių man neatrodo, kaip gera mintis. Gal aš kažko nesuprantu. Gal aš keistas. Tačiau aš šito nenoriu.

Dviese sumokėjome €46,50 ir arbatpinigių. Geras sumanymas, teisingas virtuvės pasirinkimas, gražus interjeras, bet to nepakanka, bent jau man. Dvi žąsys iš penkių.


The Owls, Gedimino pr. 39, Vilnius. Tel. +370 647 02095. Facebook profilis.

Nuo pirmadienio iki ketvirtadienio: nuo 11:30 iki 23:00. Penktadieniais ir šeštadieniais: nuo 11:30 iki 01:00.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1506)