A. Užkalnis Gruzijoje lankėsi, pakviestas tos šalies turizmo organizatorių ir „Wizz Air“ oro bendrovės, kad išbandytų Adžariją, šalies regioną prie Juodosios jūros ir papasakotų jums, ko tikėtis ir ko saugotis toje keistoje šalyje, apie kurią mūsų tėvai ir seneliai pasakoja legendas.

Kvalifikuoti A. Užkalnio patarimai, kaip elgtis, kad pasiimtum iš kelionės viską. Ta prasme, viską ir dar daugiau.

1. Mažiau klausykite, ruošdamiesi kelionei, savo tėvų ir protėvių, kurie Gruzijoje lankėsi sovietiniais laikais ir grįžo apsišlapinę iš laimės, kokia ten svetinga šalis ir kaip visi ten sako tostus. Šalis svetinga (apie tai dar pakalbėsime), ir tostus jie tikrai sako, bet jūsų tėvai ir protėviai tik šiaip vapa ir nusišneka, nes jie taip daro visą laiką. Paklauskite jų, kai pradės aiškinti apie Gruziją, kokiuose tos šalies miestuose jie buvo, ir jie sakys, kad pamiršo, arba paminės Jerevaną ir Baku. Pastarieji du yra visai ne Gruzijoje.

2. Lėktuvas iš Vilniaus skrenda į Kutaisį, o ilsėsitės jūs turbūt Batumyje, kuris yra prie jūros. Kutaisio oro uostas aptarnauja maždaug tiek keleivių per mėnesį, kiek Ukmergės autobusų stotis per dieną. Tai didelis tuščias pastatas, kuriame yra nemokamas internetas, kuris neveikia. Užtat tualetai labai švarūs.

3. Iš Kutaisio į Batumi keliausite dvi valandas taksi, ir tos dvi valandos atrodys, kaip dveji metai, nes tokio lenkimo ir beprotiško varinėjimo jūs nebūsite matęs. Pasijusite visai greta amžinybės. Be to, jei pasiseks, pamatysite, kaip vairuotojas taupo benziną, įsibėgėdamas iki 120 km per valandą, išjungdamas variklį ir jį vėl paleisdamas, kai greitis sumažės. Jei jums tai pasirodys juokinga, nepamirškite, kad Moldovoje, pavyzdžiui, žmonės tiki, kad sutaupys daug kuro, išjungę automobilio šviesas.

4. Internetas nėra Gruzijos stiprioji pusė, net brangiuose viešbučiuose. Jis visur užrakintas slaptažodžiais, kurių Gruzijoje yra trys: 12345678, 87654321 ir dar 11223344. Dar vieną sykį matėme 11112222, bet ten jau jiems tinklą akivaizdžiai rengė hakeriai. Interneto greitis Gruzijoje yra maždaug 200 kartų mažesnis, nei Europoje. Deja. Jei tikėjotės parsisiųsti filmų, tai jūs neteisingoje šalyje.

5. Batumio paplūdimys yra akmenuotas, todėl reikia vaikščioti apsiavus batais arba šlepetėmis. Basomis per tuos akmenis eiti neįmanoma.

6. Paplūdimyje prekiauja visokiais karštais bublikais, chačapuriais (bulka su sūriu) ir traškučiais, o taip pat reikalingais dalykais, pavyzdžiui, šaltu alumi ir kitais gėrimais. Prekijai šaukia rusiškai "pivo, fanta, kokakola". Kainos lanksčios: šiaip skardinė kainuoja penkis larius (du eurus), bet jei pasirodys, kad iš jūsų galima paimti dešimt, iš jūsų paims dešimt.

7. Už gultus rusai moka po keturis larius, lietuviai - po penkis, bet lietuviams pasako, kad jūs labai faini žmonės. Man atrodo, apsimoka.

8. Nacionalinė Gruzijos valiuta yra lariai, ir už dešimt eurų gausite 25 larius. Kai kurie bankomatai duoda taip pat ir dolerius, čia todėl, kad okupantai jankiai ir NATO visur nori primesti savo tvarką. Aš norėčiau, kad bankomatai Vilniuje man irgi duotų dolerių. O šiaip, dėl malonumo.

9. Batumyje taksi vairuotojai nežino ne tik restoranų pavadinimų ir negirdėję apie viešbučius, bet ir nepažįsta gatvių. Jie išvažiuoja į gatves ir spaudžia garso signalą. Tačiau esant reikalui jie gali pasiklausti praeivių, ir kai kada tai padeda.

10. Viešbučių tarnautojai paprastai turi dvi nuotaikas: arba žiūri į jus išsigandę, arba sako, kad mes šito nedarom. Arba aš be reikalo paprašiau iš restorano barmeno erotinio masažo. Ne, rimtai, viešbučiai nelabai gali jums padėti; susipraskite su mintimi, kad padėsite sau patys.

11. Daugiausia turistų atvyksta iš Turkijos, kurie visi varo lošti į kazino. Nebūkite, kaip jie. Leiskite pinigus chačapuriui, vynui ir čiačiai. Tačiau vartokite atsakingai.

12. Gruzinų maistas yra bulka su sūriu, sūris su bulka ir įvairios žolės. Jei manote, kad ten bus begalinės galimybės mėgautis šašlykais, jūs klystate. Šašlykų daugiau ir jie skanesni Lietuvoje.

13. Gruzinų degtinė, 60 laipsnių stiprumo čiačia, turguje kainuoja pusantro euro (taip, penkis litus) už puslitrį, bet tokios negalima vežtis į Lietuvą, nes yra tvarka, leidžianti įsivežti tik gamyklinį alkoholį. Jei norite to gėrimo, pirkite oro uoste po dešimt eurų už litrą, ir dar gausite gražų butelį, o ne išpilstytą į kolos buteliukus, kaip turguje.

14. Turguje galite pamatyti pakabintus ant kablių mažyčius paršelius, ir jums pasidarys bloga.

15. Jūsų tėvų ir senelių prisimenamos senosios gruzinų vyno rūšys yra dažniausiai nepakeliamai saldus kompotas. Toks labai patiks jūsų vyresniems giminaičiams, todėl jo galite drąsiai parsivežti. Sau pirkite sausą vyną - Saperavi, Mukuzani arba Tsinandali.

16. Jei jums pasiūlys aplankyti tradicinę gruzinų šeimą kur nors kalnuose ir ten vaišintis, neatsisakykite. Ten pamatysite, koks gali būti svetingumas ir vaišingumas. Nebruka baltos mišrainės, kaip teta Sigita visada daro per Kalėdas, bet stalai yra nukrauti nepadoriai gausiai.

17. Svečiuose ne tik jums sakys tostus, bet ir jūs turėsite sakyti. Pasiruoškite. Jei nesugalvosite nieko, tai galite papasakoti legendą apie Eglę žalčių karalienę ir ją užbaigti, pasakydami "už tikrą meilę".

18. Gruzinai su užsieniečiais bendrauja angliškai ir rusiškai. Jei norėsite, kad jus nors kiek suprastų, turėsite bendrauti rusiškai.

19. Nebent alpstate nuo folkloro, pasiūlymas pažiūrėti tradicinių šokių niekada nėra gera mintis.
20. Vežami automobiliu kalnuose galvokite, kad vairuotojas gerai žino, ką daro. Tai nebūtinai tiesa, tiesiog taip galvojant, jums bus žymiai smagiau numirti.

21. Išvažiuodami nepamirškite, kad išsikeisti larių į eurus Kutaisio oro uoste negausite, nes ne jų darbas yra pinigus kaitalioti. Todėl arba viską išleiskite, arba turėsite išsikeisti Vilniuje, bet jau labai nesmagiu kursu.

22. Nepaisant visko, kas išdėstyta, o galbūt būtent dėl to, kas išdėstyta, Gruziją verta aplankyti. Pasakojimų turėsite trims metams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (559)