40-oji chartijos taisyklė riboja komercinę reklamą žaidynių metu, drausdama naudoti olimpiečių – ne tik sportininkų, bet ir trenerių bei kitų oficialių asmenų – atvaizdus ir įvaizdį reklamos tikslais.

Šis apribojimas netaikomas tik Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC), žaidynių organizatorių bei nacionalinių komitetų rėmėjams ir olimpiados transliuotojams.

Trečiosioms šalims nuo liepos 27 d. iki rugpjūčio 24 d. draudžiama pasitelkti žaidynių dalyvius savo reklamos kampanijoms.

Kitaip tariant, olimpiados populiarumu norinčiam pasinaudoti verslui lieka dvi išeitys: arba tapti olimpiniu partneriu, arba atsisakyti bet kokių asociacijų su olimpiečiais.

Griežtos taisyklės sukelia daugybę nepatogumų tiek atskirų sporto šakų federacijoms, tiek patiems sportininkams, turintiems privačių rėmėjų. Arba, kalbant tiesiai šviesiai, reiškia negautas pajamas.

Keblumų atsiranda. Kad jų bus, žinojome dar prieš metus. Bandome taikstytis su esamomis taisyklėmis, rasti kompromisų. Kiek žinau, LTOK stebi situaciją. Mes irgi bandome visus rėmėjus įspėti apie apribojimus.
Mindaugas Špokas, LKF generalinis sekretorius
Pavyzdžiui, penkiakovininką Justiną Kinderį rėmusi bendrovė „Topo centras“ šiam net nespėjus užsitikrinti kelialapio į Rio de Žaneirą sulaukė Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) perspėjimo, po kurio nusprendė sustabdyti bendradarbiavimą su buvusiu pasaulio čempionu.

Anot paramą kaupiančio Lietuvos olimpinio fondo direktoriaus Vitalijaus Vasiliausko, apribojimai sportininkams pradeda galioti tuomet, kai šie patvirtinami Lietuvos olimpinės rinktinės nariais.

„Nuo to momento jie pradeda dirbti nebe sau ar savo federacijoms, o olimpinei rinktinei. Tai liečia visus įmanomus informacijos kanalus ir priemones – nuo atvaizdo naudojimo televizijos reklamose iki socialinių tinklų“, – Krepšinis.lt aiškino V. Vasiliauskas.

Tik kelios kompanijos remia tiek LKF, tiek LTOK, o kai kuriose pozicijose takoskyra – visiškai nesuderinama. Pavyzdžiui, tarp LKF rėmėjų yra „Renault“, o su prancūzų automobilių gamintojais konkuruojantis BMW remia LTOK.

„Keblumų atsiranda. Kad jų bus, žinojome dar prieš metus. Bandome taikstytis su esamomis taisyklėmis, rasti kompromisų. Kiek žinau, LTOK stebi situaciją. Mes irgi bandome visus rėmėjus įspėti apie apribojimus. Gerai tai, kad tokia situacija iškyla tik kartą į ketverius metus“, – Krepšinis.lt sakė LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

Pasak V. Vasiliausko, krepšinio rinktinės žaidėjai pateks į Olimpinės chartijos reguliavimo lauką tada, kai bus patvirtinta galutinė komandos sudėtis.

Bet įdomu ir tai, kas bus įtrauktas į rinktinės trenerių štabo ir personalo sąrašą.

Olimpinių žaidynių akreditavimo taisyklės – kur kas griežtesnės nei Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) organizuojamuose renginiuose.

Kaip olimpiadai akredituoti A. Sabonį, LKF dar nepranešė. Į Rio de Žaneirą jis gali keliauti kaip federacijos prezidentas – tuomet bus laikomas lydinčiu asmeniu ir galės stebėti varžybas, bet neturės teisės laisvai patekti į olimpinį kaimelį ar nacionalinės komandos pratybas.

Akreditavus A. Sabonį kaip oficialų rinktinės asmenį, pastarasis galės laikytis tradicijos ir lankytis krepšininkų treniruotėse, tačiau iškils kita komplikacija – LKF vadovą tokiu atveju suvaržytų jau minėta 40-oji Olimpinės chartijos taisyklė.

Dėl to „Lidl“ tektų atsisakyti reklaminiuose stenduose ir televizijos reklamoje šiuo metu naudojamo A. Sabonio atvaizdo.

O kad bendradarbiavimas su Lietuvos krepšinio garsenybe nebus vienadienis, šį mėnesį pranešė pats prekybos tinklas, paskelbęs apie „numatomą ilgalaikę partnerystę“.

Galutinis visų Lietuvos olimpinės rinktinės narių ir oficialių asmenų sąrašas Rio de Žaneiro žaidynių organizatoriams privalo būti pateiktas liepos 20 d.

Beje, praėjusiais metais IOC pirmą kartą kiek atpalaidavo vadeles, leisdama nacionaliniams olimpiniams komitetams patiems nuspręsti dėl draudimo ne olimpiniams rėmėjams naudoti žaidynių dalyvių atvaizdus reklamoje. Priešingai nei, pavyzdžiui, JAV olimpinis komitetas, lietuviai šią išimtį ignoruoja.

„LTOK apsisprendė laikytis chartijos. Tik vieni amerikiečiai ir taiko tą išimtį, tikriausiai jų iniciatyva ji ir atsirado“, – teigė V. Vasiliauskas.

Primename, kad Rio de Žaneiro olimpinės žaidynės vyks rugpjūčio 5-21 dienomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (185)