Naujas reglamentavimas

2014 m. liepos 17 d. Lietuvos Respublikos Seimas priėmė Valiutos keityklos operatorių įstatymą (toliau – Įstatymas), kuris atveria galimybę teikti valiutos keitimo paslaugas tiek Lietuvos, tiek užsienio juridiniams asmenims, nesantiems kredito įstaigomis ar kt. Įsigaliojus šiam Įstatymui, asmenys, norintys išsikeisti grynuosius pinigus, galės tai padaryti ne tik komerciniuose bankuose, kt. bet ir valiutos keityklose.

Įstatymu yra įgyvendinama ES direktyva 2005/60/EB dėl finansų sistemos apsaugos nuo jos panaudojimo pinigų plovimui ir teroristų finansavimui (toliau – Direktyva). Rengiant Įstatymą į jį buvo perkeltos Direktyvos sąlygos (i) nustatyti reikalavimus valiutos keityklos operatoriaus vadovo reputacijai, (ii) numatyti, kad valiutos keityklos operatorius turi būti licencijuojamas arba įregistruojamas valstybėse narėse, (iii) nustatyti, jog valstybės narės privalo užtikrinti, kad priežiūros organai įstatymų ar kitų teisės aktų pagrindu būtų įgalioti prižiūrėti valiutos keityklos operatorių, kt.

Reikalavimai valiutos keityklos operatoriams

Valiutos keitimo paslauga yra suprantama kaip užsienio valiutos pirkimas ir (arba) pardavimas grynaisiais pinigais. Pažymima, kad valiutos keityklos operatorius galės pirkti ir parduoti tik grynuosius pinigus. Įstatyme numatyta, kad valiutos keitimo paslaugas galės teikti juridiniai asmenys, kurie bus įrašyti į valiutos keityklų operatorių sąrašus ir valdys valiutos keityklas. Išplėtus asmenų, galinčių teikti valiutos keitimo paslaugas, ratą, bus sudaromos palankesnės sąlygos valiutos keitimo konkurencijai.

Įstatyme numatyta, kad teikti valiutos keitimo paslaugas gali ir užsienio valstybės juridinis asmuo ar kita organizacija, įskaitant užsienio finansų įmonę, šiuo tikslu steigdama patronuojamąsias įmones, filialus, įsigydama jau veikiančių įmonių įstatinio kapitalo ir (arba) balsavimo teisių, o Europos ekonominės erdvės valstybės finansų įmonė, atitinkanti Įstatymo nurodytas sąlygas, turi teisę teikti valiutos keitimo paslaugas tiek įsteigusi, tiek neįsteigusi filialo Lietuvos Respublikoje.

Tiek Įstatyme numatyti Lietuvos, tiek užsienio juridiniai asmenys galės teikti valiutos keitimo paslaugas tik tuomet, kai priežiūros institucija – Lietuvos bankas – įrašys juos į valiutos keityklos operatorių sąrašą.

Reikalavimai valiutos keitykloms

Valiutos keitykla turi būti įrengta taip, kad užtikrintų saugią aplinką valiutos keityklos darbuotojams ir klientams, tinkamą pinigų apsaugą ir teisės aktų, reglamentuojančių darbuotojų saugą ir sveikatą, pinigų tvarkymą, laikymąsi. Įstatymas reglamentuoja, kad kiekvienoje valiutos keitykloje matomoje vietoje turi būti aiškiai pateikiama išsami informacija apie valiutos keityklos operatoriaus taikomus įkainius už teikiamas paslaugas ir informacija apie tą dieną perkamos ir parduodamos valiutos kainas.

Priežiūros institucija

Valiutos keityklos operatorių veiklos priežiūrą atliks Lietuvos bankas. Jam bus suteikiama teisė imtis tam tikrų priemonių, jeigu nustatomas Įstatymo reikalavimų pažeidimas ar nesilaikymas. Griežčiausia poveikio priemonė bus uždraudimas teikti valiutos keitimo paslaugas, lengviausia - įspėjimas. Priežiūros institucijai taip pat bus suteikiama teisė tikrinti valiutos keityklos operatorius, ar asmenis, pateikusius prašymus įrašyti juos į valiutos keityklos operatorių sąrašą. Priežiūros institucija iki 2014 m. spalio 31 d. yra įpareigota priimti Įstatymo įgyvendinamuosius teisės aktus. Kol kas minėtų teisės aktų projektai nėra viešai prieinami.

Susijusių įstatymų pakeitimai

Priimant naująjį Įstatymą kartu buvo pakeista ir dalis kredito, mokėjimo ir elektroninių įstaigų veiklą reglamentuojančių įstatymų (taip pat įsigaliosiantys 2014 m. lapkričio 1 d.). Pavyzdžiui, Elektroninių pinigų ir elektroninių pinigų įstaigų įstatyme bei Kredito unijų įstatyme numatyta, kad tiek elektroninių pinigų įstaigos, tiek kredito unijos taip pat turės teisę teikti valiutos keitimo paslaugas (grynaisiais pinigais), kaip nelicencines finansines paslaugas.

Tikėtina, kad įsigaliojus Įstatymui, atsiras didesnė konkurencija tarp šią paslaugą teikiančių įstaigų, kas savo ruožtu lems palankesnes galimybes vartotojams keičiantis valiutą pasirinkti jų interesus labiausiai atitinkantį paslaugos teikėją. Be to, Įstatymas yra labai palankus užsienio bendrovėms „įeiti“ į Lietuvos rinką teikiant išimtinai valiutos keitimo paslaugą, nesteigiant banko, kredito unijos, ar kt., kas anksčiau teisiškai buvo neįmanoma.