Tenka pastebėti, kad tokie sertifikatai klaidingai laikomi tiesiog geros valios apsikeitimu tarp įmonių ar savotišku garbės raštu. Tuo metu tiesa tokia, kad tokie sertifikatai turi labai aiškią paskirtį ir naudą tiek pačioms įmonėms, tiek IT specialistams, įgijusiems sertifikatą.

Garsios pasaulio IT kompanijos ruošia dieną ar ilgiau trunkančius egzaminus. Tokie IT specialisto gebėjimus patikrinantys egzaminai ir už juos gaunami sertifikatai – įvairūs: kompanijos „Juniper“ eksperto lygio sertifikatas JNCIE, taip pat gamintojai HP ar „Huawei“ sertifikatai ir t.t. Tačiau seniausiu ir sunkiausiai gaunamu yra laikomas „Cisco“ CCIE sertifikatas. Kadangi esu gavęs du „Cisco“ CCIE sertifikatus, jaučiu, kad turiu išsklaidyti kai kuriuos mitus bei papasakoti plačiau apie tai, ką tokie sertifikatai duoda bei kaip jie gaunami.

Sertifikatas, kurio verti vienetai

„Cisco“ CCIE sertifikatas yra gaunamas už egzaminą, kuris pasižymi neeiline žinių apimtimi. Egzaminas susideda iš teorinės dalies, kuri laikoma bet kuriame testavimo centre, ir praktinio egzamino, kuris laikomas viename iš 9 CCIE centrų pasaulyje. Egzaminas laikomas visą darbo dieną – 8 valandas. Jo apimtis – labai plati, todėl dažna jo neišlaikymo priežastis yra laiko ir streso nesuvaldymas.

Praktinį egzaminą sudaro dvi dalys – problemų paieška veikiančioje sistemoje ir naujos sistemos sukūrimas. Kuriant naują sistemą, gauni „pliką“ įrangą ir reikalavimus naujai sistemai. Reikalavimai apima daug sričių: prieinamumas, sistemos saugumas ir t.t. Kitas dalykas – yra nemažai užduočių, kurias gali įveikti tik gebėdamas greitai rasti reikalingą informaciją dokumentacijoje. O pateikiama tik oficiali gamintojo dokumentacija, paieškos sistemomis („Google“) naudotis negalima.

Kuo išskirtiniai sertifikatai gerai verslui?

„Cisco“ sertifikatas yra tarsi užtikrinimas, kad klientams bus suteiktos aukščiausios kompetencijos ir kokybės paslaugos. Lietuvoje yra nemažai CCIE ir kitų aukščiausios kvalifikacijos specialistų, todėl ne be reikalo čia savo IT priežiūros paslaugas kelia tokios kompanijos kaip „Barclays“, „CSC Baltic“, „Danske Bank“ ar „Wester Union“.

CCIE sertifikato turėjimas įmonei suteikia konkretaus gamintojo statusą, kurio gamintojai reikalauja. Tuo metu antras to paties žmogaus gautas CCIE sertifikatas liudija apie platesnę kompetenciją ir kompleksinį technologijų išmanymą.

Taip pat įmonę, kurioje dirba šį sertifikatą turintys žmonės, dažniau matys kaip kompaniją, kurioje dirba išmanantys techninius dalykus, kantrūs, užsispyrę ir tikslo siekiantys darbuotojai.

Ką gauna IT specialistas?

Dirbant „Cisco“, kai kurioms pozicijoms CCIE sertifikatas yra privalomas. Kita vertus, šio sertifikato turėjimas yra būtinas ir tam tikro lygio „Cisco“ partneriams, todėl tokių įmonių klientai gali būti tikri, kad gaus aukščiausios kompetencijos ir kokybės paslaugas, o darbdavys gali būti užtikrintas dėl siūlomų paslaugų kokybės. Sertifikatas šiuo atveju atstoja tūkstančius žodžių ar pagyrų.

Įvertinti „Cisco“ sertifikato naudą pačiam IT specialistui galima trumpai – yra dažna situacija, kai be šio sertifikato tenka įrodinėti savo gebėjimus. Tuo metu vien jo turėjimas labai padidina kitų žmonių tikėjimą darbuotoju. Man ir pačiam yra tekę susidurti su tokia situacija: ne kartą girdėjau kitus sakant „na, jei tu turi CCIE, tai nėra prasmės tavęs ko nors klausinėti – tu tą žinosi.“