Pasak jo, mūsų ekonomika pajuto per rinkas nuvilnijusį pastarųjų geopolitinių lūžių poveikį. Pernai prekių eksportas į Rusiją sumažėjo beveik 40 procentų, lietuviškų – beveik 50 procentų, o bendra prekių eksporto (be paslaugų) apimtis – beveik 6 procentais. Praėjusiais metais prognozuotas ekonomikos augimas buvo dvigubai lėtesnis nei tikėtasi ir siekė 1,6 procento, nors Europos Sąjungos mastu tai – vienas stipresnių rodiklių.

„Mes įrodėme, kad yra veiksmingų alternatyvų diržų veržimo politikai. Krizės metais taikytas vien tik išlaidų karpymas nuskurdino ekonominiu požiūriu veikliausią vidutinį gyventojų sluoksnį ir gausino pašalpų gavėjų skaičių. Prognozuodama galimas rizikas, ši Vyriausybė turėjo aiškius tikslus ir laikėsi numatytų priemonių, kad toliau didėtų gyventojų užimtumas ir atlyginamai, gerėtų sąlygos verslui, ypač – kuriančiam aukštą pridėtinę vertę“, – sakė premjeras.

Ministras pirmininkas teigė, jog pastaruosius trejus metus didžiausią įtaką ūkio augimui turėjo didėjantis vidaus vartojimas, eksportas ir rekordiškai augančios investicijos, ypač šalies regionuose.

Pernai valstybės ir savivaldybių biudžetai 2,3 procento viršijo prognozuotą (161 mln. eurų) pajamų lygį, o 58 savivaldybės iš 60 bene pirmą kartą įvykdė ar viršijo pajamų planus. Europos Komisija (EK) teigiamai įvertino mokesčių surinkimą Lietuvoje ir pagerino Lietuvos ekonomines prognozes.

EK nuomone, tolesnį Lietuvos ekonominį augimą turėtų lemti stiprėjanti vidaus paklausa ir augantis eksportas – jam plėtoti įdėta daug diplomatinių ir finansinių pastangų, o šalies pramonininkai pažymi, kad Ekonominės diplomatijos taryba yra geriausias viešojo ir privataus sektoriaus bendradarbiavimo pavyzdys.

Pagrindinė priežastis, kodėl Vyriausybei pavyko sumažinti šešėlinę ekonomiką, buvo išmaniosios mokesčių administravimo sistemos įdiegimas, sako A. Butkevičius.

„Manau, kad didžiausias pasiekimas buvo, kad pasikeitė mokesčių administravimas. Mokesčių administravimas (...) pradėjo keistis pradėjus diegti išmaniąją mokesčių administravimo sistemą“, – ketvirtadienį Seime po Vyriausybės metinės veiklos pristatymo atsakinėdamas į parlamentarų klausimus, sakė premjeras.

A. Butkevičius pabrėžė, kad tai naujas modelis mokesčių sistemoje, kuris, jo žiniomis, pastaruoju metu yra įdiegtas Portugalijoje bei dar „vienoje kitoje ES šalyje“.

Užkardant šešėlinę ekonomiką, A. Butkevičius teigė matąs didelius proveržius ir pasiekimus ir tikino, kad išmanioji mokesčių administravimo sistema bus diegiama toliau, nes spalio 1 d. privalo būti užbaigtas pirmasis etapas.

Premjeras taip pat teigė, kad iki šiol šalyje pridėtinės vertės mokestis buvo labai slėptas, bet įdiegus sistemą kai kurių įmonių surenkamas PVM padidėjo 80 proc.

Kodėl ankstesnėms Vyriausybėms nepavyko kovoti su „šešėliu“, A. Butkevičius nesiėmė komentuoti.

Anot Vyriausybės, vien per metus iš šešėlinės ekonomikos pavyko „ištraukti“ 0,5 mlrd. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (313)